Marmaris Türk Havacılılık Tarihi'nin Efsane İsmi Artan, Yaşamını Yitirdi - Son Dakika
Güncel

Marmaris Türk Havacılılık Tarihi'nin Efsane İsmi Artan, Yaşamını Yitirdi

Marmaris Türk Havacılılık Tarihi\'nin Efsane İsmi Artan, Yaşamını Yitirdi

Türk Hava Kuvvetleri'nin 50 yıl önce uçan ikinci akrobasi takımı 'Uçan Kuğular"n kurucusu 87 yaşındaki Emekli Hava Pilot Yarbay Necati Artan hayatını kaybetti.

05.03.2015 16:32

Türk Hava Kuvvetleri'nin 50 yıl önce uçan ikinci akrobasi takımı 'Uçan Kuğular"n kurucusu 87 yaşındaki Emekli Hava Pilot Yarbay Necati Artan hayatını kaybetti.

1950 yılında pilotluğa başlayan Necati Artan, geçen 24 Şubat'ta rahatsızlanınca Marmaris Özel Yücelen Hastanesi'ne kaldırıldı. Türk Havacılık Tarihi'nin efsane ismi Artan'a mide kanaması teşhisi konulup, yoğun bakıma alındı. Türkiye'nin ilk jet pilotlarından olan Artan, 8 gün kaldığı yoğun bakımda dün (çarşamba) doktorların müdahalesine rağmen yaşamını yitirdi. Aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri'nin halk arasında 'Uçan Kuğular' olarak bilinen ikinci akrobasi takımı Milli Akrotim'in kurucusu olan Artan'ın kurucusu olduğu Uçan Kuğular'ın F-86 uçakları ile o dönemde İstanbul semalarında 9 ve 12 uçakla yaptıkları gösteri büyük ilgi çekmişti. 31 Ekim 1965'te Dolmabahçe üzerinde yapılan akrobasi gösterisi ise uzun yıllar konuşuldu.

191. Filo Komutanlığı yaptıktan sonra emekli olup, Muğla'nın Datça İlçesi'ne yerleşen Artan'ın cenazesinin hastane morgundan alınması için Avustralya'dan gelecek olan kızının beklendiği öğrenildi. Kızın gelmesinin ardından Artan'ın cenazesinin 8 Mart pazar günü Datça merkezdeki Fatih Çamii'nden ikindi vakti düzenlenecek törenle toprağa verileceği bildirildi.

Türk Yıldızları, geçen 27 Haziran'da Artan'a saygı için Datça semalarında saygı uçusu yapıp, vefa örneği göstermişti. Artan, Türk Yıldızları'nı sahilden selamlamıştı.

ARŞİV

Doğuş Esat BERME/ MARMARİS (Muğla), (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Marmaris Türk Havacılılık Tarihi'nin Efsane İsmi Artan, Yaşamını Yitirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement