Muhaliflerle İkna Toplantısıydı! - Son Dakika
Güncel

Muhaliflerle İkna Toplantısıydı!

Muhaliflerle İkna Toplantısıydı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Urfa'da toplantısına katılan STK'lar eksikliklere rağmen çözüm süreci konusunda umutlu olduklarını belirttiler.

28.11.2014 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu kez muhalif kesimlerin temsilcileri ile buluştu. Çözüm sürecine ilişkin Şanlıurfa'da düzenlenen toplantıya katılanların büyük bölümü muhalif kesimlerin temsilcileri oldu. Bir anlamda 'ikna odası' sayılan toplantıdan çıkan katılımcılar ortamı samimi bulurken, eksikliklere rağmen çözüm süreci konusunda umutlu kaldılar.

Çözüm Süreci'ne yönelik çalışmalar daha çok AK Parti ve MİT'in Abdullah Öcalan ile görüşmesi doğrultusunda devam ediyor. AK Parti Hükümetinin bazı uygulamaları zaman zaman Kürtleri öfkelendirip sokağa dökse de İmralı'dan gelen olumlu mesajlarla çözüm süreci hala gündemde. Ancak özellikle bölgedeki sivil toplum kuruluşları, hem İmralı'da neler konuşulduğunu merak ediyor hem de ilerlemenin tam olarak ne zaman sağlanacağını. 6-7 ekim olayları neredeyse çözüm sürecini bitme noktasına getirdi. Bu sebeple hükümet, artık süreci ilerletmeye yönelik adımlar atıyor. Bunlardan birisi Şanlıurfa'ya gelen Başbakan Davutoğlu'nun bölgedeki sivil toplum kuruluşu temsilcileri bir araya gelerek oldu. Toplantıya katılanlar MAZLUMDER, Özgür-Der ve birkaç kişi hariç büyük bölümü Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) gibi muhalif kesimlerdendi.

İHD VE HÜDA-PAR AĞIRLIKLI TOPLANTI

Nevali Otel'de, saat 18.30'da başlayan toplantı yaklaşık altı saat sürdü. Başbakan Davutoğlu geldikten sonra basına kapalı yapılan toplantı sadece uydu aracılığıyla canlı olarak bazı televizyonlardan yayınlandı. Toplantıya İHD, Özgür-Der ve Hüda-Par'ın Diyarbakır, Batman ve Mardin temsilcileri; Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Batman Barosu Başkanı Ahmet Sevim ile Şanlıurfa'dan İHD ve Hüda-Par temsilcilerinin yanı sıra ARAPDER Genel Başkanı Şükrü Kırboğa ve Avukat Şehmus Ülek katıldı. MAZLUMDER'den ise, Diyarbakır ile Batman şube temsilcileri davet edildi. 25 davetlinin çağrıldığı toplantıya Kırboğa'nın sonradan eklenmesi ile davetli sayısı 26 oldu. 11 kişinin Diyarbakır'dan çağrılmasına karşın ev sahipliğini yapan Şanlıurfa'dan sadece dört kişinin katılması ve AK Parti'ye yakın STK temsilcilerinin davet edilmemesi tepkiyle karşılandı. Toplantıya katılanlardan Gazete İpekyol'a konuşan STK temsilcileri genelde ortamın samimi geçtiğini ancak yine de eksiklerin bulunduğunu ifade etti.

YAZAR: BAŞBAKAN BİZİ SABIRLA DİNLEYİP NOT ALDI

İHD Şanlıurfa Şubesi Başkanı Atilla Yazar: "Beş-altı ilden gelen toplam 26 kişiydik. Bölgeden tabi her görüşten insanlar vardı. Her görüşten insanlar çözüme yönelik kendi fikirlerini söylediler. Biz de Urfa İnsan Hakları Derneği olarak kendi fikrimizi söyledik. Yedi saate yakın bir toplantı oldu ve başbakan bunları sabırla dinleyip ve hepsini not aldı. En büyük talebimiz insan hakların evrensel bildirgesinde yer alan insan haklarının ülkemizde uygulanmasıydı. İkinci talebimiz Kürt kimliğinin anayasal güvence altına alınmasıdır. Üçüncü talebimiz anadilde eğitimin anayasal güvence altına alınmasıydı. Dördüncü talebimiz hasta tutsaklarla ilgiliydi. Bunlarla ilgili yasal düzenlemelerin yapılıp, bunların serbest bırakılmasıydı. GAP'taki sulamayla ilgili yatırımların bir an öce bitirilmesi gerektiğini de kendilerine söyledik."

KIRBOĞA: İLK KEZ TEKER TEKER DİNLENDİK

ARAPDER Başkanı Şükrü Kırboğa: "Toplantıda Suriye konusu konuşuldu. Çözüm süreci konuşuldu. Başbakan 'biz verilen bütün sözleri yerine getirdik, karşı taraf sözünde durmadı' dedi. Hüda-Par'ın 6-7 Ekim olaylarında yaşadıkları konuşuldu. Sığınmacıların durumu konuşuldu. Alevi kardeşlerimizin konusu konuşuldu. İlk kez sekiz bakan ve başbakan bizi teker teker dinlediler. Kürt meselesi konuşuldu. Bu topraklarda Arapların hain olarak ilan edildiğini, bu bölgede sadece Kürtlerin yaşamadığı, ismimizin neden ARAPDER olduğunu, bu ismi koyarak dikkatleri üstümüze çekmek istediğimizi söyledik. Birinci cihan harbinde 270 bin şehidin içinde 70 bin Arap kökenli şehidin olduğun biz Kürt kaynaklarından öğreniyoruz ama 1921 Anayasası'nda bu ülkeyi Türkler ve Kürtler kurdu deniliyor. Biz itiraza buradan başlıyoruz dedik."

GÜNEŞ: SAMİMİ BİR ORTAMDI

Avukat Emin Güneş: "Toplantı çok samimi bir ortamda geçti. Değişik görüşten insanlar vardı ama çoğunluk daha çok HDP'ye yakın olanlardı. Diyarbakır'dan 11 kişi, Urfa'dan dört kişi katıldı. Özgür-Der ve MAZLUMDER temsilcileri samimi konuşmalar yaptı. Ama dediğim gibi temsil noktasında bizim bazı itirazlarımız vardı. 10 tane üyesi bile olmayan dernekler çağrılıyordu ama Peygamber Sevdalıları gibi dernekler çağrılmıyordu. İlk kez bizi davet ettiler. Başbakan bizi sabırla dinledi. Ben başbakana 'siz taraflar arasında görüşmeler diyorsunuz' burada üçüncü parti olan HÜDA-PAR'ın neden olmadığını sordum. Başbakan bölgede silahlı bir tehdidin olduğunu söyledi. Ben de 10 yıl süreyle silaha bulaşmamış olan bütün kesimlerle ilgili yasal bir düzenleme yapmalarını ve bunları örgüt olmaktan çıkarmaları gerektiğini söyledim. Yargı paketinde yer alacak olan molotofun silah olarak kabul edilmemesi gerektiğini dile getirdik. Buna yönelik Diyarbakır Barosunun itirazı oldu. Ancak Başbakan Davutoğlu bundan geri adım atmayacaklarını söyledi. İyi bir toplantı oldu diyebilirim."

ASKON: URFA ADINA BİRKAÇ STK KATILABİLİRDİ

Şanlıurfa'daki birçok Sivil Toplum Kuruluşu (STK), Başbakan Davutoğlu ile bir araya gelemedikleri ve ağırlıklı katılımın Diyarbakır olmasından dolayı toplantıya tepkili olurken dün sadece Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Şanlıurfa Şubesi'nden açıklama geldi.

ASKON Şanlıurfa Şube Başkanı Orhan Şahin, çözüm süreci ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan toplantıda STK'ların davet edilmeyişini eleştirdi. Şanlıurfa'dan STK katılımını yeterli bulmayan Şahin, "Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, Bakanlarımız ve Türkiye'den gelen tüm misafirlerimizin ilimize gelmeleri ile büyük bir heyecan yaşadık ancak, 99'uncusu düzenlenen AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısını yapan organizasyon sınıfta kalmıştır." dedi.

Şahin, "Çözüm Süreci toplantısına Şanlıurfa'daki STK'ların sadece bir kaçının davet edilmesi düşündürücü, Suriye olaylarına ve çözüm sürecine olabildikçe destek veren Urfa STK'larının bu toplantıya davet edilmeyişi bizleri üzmüştür. Organizasyon sınıfta kalmıştır. Bu toplantının tüm STK'lar ile yapılmasının mümkün olmadığını biliyoruz ancak çözüm sürecinde etkili olan ve destek veren tüm STK'lar bir araya gelerek, Şanlıurfa STK'lar adına bir veya birkaç temsilci bu toplantıda olması gerekirdi diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Muhaliflerle İkna Toplantısıydı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement