Narenciyede Düşük Verim Endişesi - Son Dakika
Yerel

Narenciyede Düşük Verim Endişesi

Çukurova'daki narenciye üreticileri, çiçeklenme döneminde etkili olan dolu ve dengesiz hava sıcaklıklarının özellikle ihracata dönük türlerde verimde yarı yarıya düşüşe neden olacağı konusunda endişeleniyor.

26.06.2015 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖMER FANSA - Çukurova'daki narenciye üreticileri, çiçeklenme döneminde etkili olan dolu ve dengesiz hava sıcaklıklarının özellikle ihracata dönük türlerde verimde yarı yarıya düşüşe neden olacağı konusunda endişeleniyor.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, AA muhabirine, Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da narenciye ürünlerinin önemli yer tuttuğunu, üretim ve ihracatının büyük kısmının bölgede yapıldığını söyledi.

Narenciyede mayıs ayında yaşanan yüksek sıcaklık, ani ısı değişikliği ve etkili olan dolunun çiçeklenme döneminde bu ürünleri olumsuz etkilediğini ifade eden İncefikir, yer yer 40 santigrat derecenin üstüne çıkan sıcakların ardından yaşanan dolu nedeniyle ağaçların çoğunun çiçek döktüğünü kaydetti.

İncefikir, şunları söyledi:

"Bu yıl dezavantajlar o kadar fazla oldu ki zamansız sıcak hava, gündüz gece arasındaki yüksek sıcaklık farkının ardından yaşanan dolu da çiçeklerin dökmesine neden oldu. Ağaçlarda tam çiçeklenmenin olduğu dönemde döküm yaşandı. Bu döküm nedeniyle ağaçlar çok az meyve tuttu. Temmuz ayına yaklaşırken rekolte konusunda ciddi bir kaygımız var. Rekoltenin düşük olacağına dair sinyalleri somut olarak görüyoruz. Sadece Adana'da değil, Mersin'den başlayarak Adana, Dörtyol, Erzin, Samandağ'a kadar uzanan Akdeniz kuşağında narenciye ürünlerinde ciddi zarar oluştu. Devamında yüzde 50-60 verim azlığı bekliyoruz."

İncefikir, ihracat ve iç piyasada yaygın kullanılan satsuma türü mandalinada büyük verim kaybı olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Bu ürünün geçen yıl bol olduğunu, dolayısıyla bu sene yüzde 20-30 verim düşüşü beklediklerini anlatan İncefikir, "Geçen yıl ağaçlar yorulmuştu. Bu yıl eksik vermesi gereken ağaçlar, bu handikapa ek olarak olumsuz koşullardan dolayı daha da az ürün verecek" dedi.

İncefikir, bu mandalina türünde normalden daha az ürün oluşması nedeniyle ağaçların meyveyi daha fazla büyütmeye yöneleceğini, bu durumda da kalitenin düşeceğini belirterek, "Ürün daha kabarık ancak içi kof olacak. Ağaç, ürünü şişirmeye yönelecek, kalite düşecek. İhracatçı daha yüzeyi düzgün ürünleri alacak. Zaten ürün azlığı nedeniyle rekolte az, verim az, bir de bu ayrım nedeniyle üretici daha az kazanacak" diye konuştu.

Limon fiyatı artabilir

İncefikir, Türkiye'nin en erkenci ve en fazla ihracatı yapılan, hava koşullarına çok hasas olan enterdonat limonda da ciddi verim kaybı beklendiğini söyledi.

Enterdonat limonun da geçen yıla göre yarıyarıya rekolte düşüşü yaşayacağını ifade eden İncefikir, ihracata gidecek bu türün yerine ihracat ve iç piyasaya verilen dikenli limon türünün ihracat içindeki payının artmasının beklendiğini kaydetti.

Bu durumun iç piyasada limon fiyatlarında yükselmeye neden olacağını belirten İncefikir, "Enterdonat limondaki azlık, 11 ve 12'inci aylarda hasat edilen, daha geççi olan dikenli limonun, Rusya, Ukrayna, Avrupa ülkelerindeki talebe bağlı ihracat içindeki payını arttırabilir. İhracatçı, talep olursa enterdonat limon az olduğu için dikenli limona yönelir. Böyle bir durumda bu limona da normalden fazla talep olacak. Bu, önümüzdeki yıl iç piyasada limonun fiyatını arttıracak unsurlardan olabilir" diye konuştu.

İncefikir, narenciyede düşük verim bekledikleri bu yıl, üretici ile ihracatçı arasında fiyat konusunda ciddi çelişki yaşanabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Narenciyede Düşük Verim Endişesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement