Orman Bakanlığı'ndan Keçi Kredisi - Son Dakika
Güncel

Orman Bakanlığı'ndan Keçi Kredisi

Orman Bakanlığı\'ndan Keçi Kredisi

Mahir Küçük, Türkiye'nin en büyük keçi çiftliği Özer Türer Koyun Keçi Çiftliği'ni ziyaret etti.

25.09.2012 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Mahir Küçük, Türkiye'nin en büyük keçi çiftliği Özer Türer Koyun Keçi Çiftliği'ni ziyaret etti. Orman Genel Müdürlüğü, orman Köylerinde sıfır faizli kredi ile keçi yetiştiriciliğini destekleyecek.

Orman otlatma planı çalışmaları ile birlikte keçi politikasında köklü değişikliğe giden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman köylerinde keçi yetiştiriciliğini sıfır faizli kredi ile destekleyecek. Haziran ayında yayınlanan yönetmelik çerçevesinde Türkiye genelinde keçilerin otlatma yapabileceği orman arazilerini belirlemeye başlayan Bakanlık, Orman Yasasında değişikliğe gitmeye de hazırlanıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Köylerinde keçi yetiştiriciliğe dönük politikasını yeniden belirlerken Müsteşar Yardımcısı Mahir Küçük Türkiye'nin en büyük küçükbaş hayvan çiftliklerinden biri olan Özer Türer Koyun Keçi Çiftliği'ni ziyaret etti. Küçük'e Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Orman İşletme Müdürü Ahmet Köle, 23.dönem Uşak Milletvekili Türkiye Parlamenterler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Nuri Uslu eşlik etti. Heyeti İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer karşıladı.

Orköy'den Saanen Keçisine Destek

Hayete çiftlik faaliyetleri ve keçi yetiştiriciliği ile ilgili bilgi veren Özer Türer, İzmir Birliği'nin faaliyetleri konusunda bilgi verdi. Keçinin ülke ekonomisi açısından önemine dikkat çeken Birlik Başkanı Özer Türer otlatma planı ile anlamsız bir tartışmaya son noktanın konulduğunu ifade etti. Daha önce ormana keçinin girmesinin yasayla yasaklandığını bunun verilen büyük mücadeleler ve Orman Bakanlığı ile işbirliği ile torba yasasına eklenen ek bir madde ile değiştiğini belirten Türer: "Yapılan bilimsel çalışmalar keçinin ormana zararının aksine faydasının olduğunu göstermiştir. Ülkemizde son dönemde meydana gelen dev yangınların nedenlerinden biri de ormanlardan keçinin uzaklaştırılmasıdır. Keçi patika yollar açarak, kurumuş otlar yiyerek ormanlık alanda yangın riskini azaltıyor. Ayrıca ormanda keçisini otlatan çobanlar ormanların gönüllü koruyucuları ve bekçileridir" dedi.

Keçi sütü ve keçi sütü ürünlerine talebin hızla arttığına da dikkat çeken Başkan Türer: "Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığı da küçükbaş hayvancılığı her fırsatta destekliyor. Orman Otlatma Planı'nın ardından Orköy'ün keçi yetiştirmek isteyenlere saanen ırkı beyaz keçi kredisi verecek olması büyük bir adımdır" dedi.

Türer şöyle devam etti: "Orköy'ün ilk olarak Eskişehir, Konya, Bolu ve Balıkesir'de pilot bir uygulama başlatacak. 20 dişi keçi 2 teke alacak yetiştiriciye sıfır faizli 5 yıl geri ödemeli kredi verilecek. Ayrıca mevcut keçisini saanen ırkı ile melezleştirmek isteyen yetiştiricilere de destek verilecek."

Kara Keçinin Düşmanı Değiliz

Ormanların keçinin girmesinin önündeki yasak engelin kalkmasında verdiği mücadele tanınan 23.dönem Uşak Milletvekili Türkiye Parlamenterler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Nuri Uslu torba yasasındaki değişikliğin önemine vurgu yaptı. Yörük çocuğu olduğunun altını çizen Uslu: "23.dönem milletvekilliğim sırasında keçinin ormanda otlaması için büyük mücadele verdim. Uşakta eşme koyunun halk elinde ıslah kapsamında desteklenmesinde büyük hizmetlerimiz vardır.

İzmir Birlik Başkanı Özer Bey bir koldan bizler birer koldan bunu doğru platformlarda anlatarak büyük bir yanlışa son noktayı koyduk. Ancak yasal engelin ortadan kalkmasının yeterli görmedik, hemen ardından otlatma planı çalışmalarına başladık. Otlatma planının tamamlanması ile Türkiye'de keçilerin otlama yapabileceği orman alanları belli olacak. Ayrıca Orman Bakanlığı yeni dikim yaparken keçi yetiştiricilerin otlatmasını dikkate alacak. Şu an da keçi yetiştiriciliğinin daha fazla desteklenmesi için orman yasasında değişiklik hazırlıkları bulunmakta" dedi.

Orman Bakanlığı müsteşarlığı da yapan Dr. Nuri Uslu: "Orman Genel Müdürlüğü'nün koyundan sonra keçi yetiştiriciliği yapmak isteyen orman köylülerini de desteklemesi ülke ormancılığı ve orman köylerindeki keçi yetiştiriciliği için çok önemli bir adım" dedi.

Kara keçinin düşmanı olmadıklarını tam tersine biyolojik zenginlik anlamında desteklendiğini belirten Dr. Uslu: "Otlatma planı yönetmeliği ve orman yasası taslak değişikliğine bakarsanız kara keçi düşmanlığı yapmadığımız tam tersine desteklediğimizi göreceksiniz. Ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığı ülkedeki keçi sütü ve keçi sütü ürünlerine olan talebi de görmekte. Orman kaynağı kısıtlı bir kaynak. Bu kısıtlı kaynaktan maksimum fayda sağlamak adına mevcut keçi yetiştiriciliğine ilaveten kapalı devre keçi yetiştiriciliği desteklemektedir" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Orman Bakanlığı'ndan Keçi Kredisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement