PKK Kuzey Irak'taki Dağlarda Bu Yöntemle Saklanıyor - Son Dakika
Güncel

PKK Kuzey Irak'taki Dağlarda Bu Yöntemle Saklanıyor

Terör örgütü, hava operasyonlarından korunmak için PKK noktalarının yakınına uçakların geliş yönü ve o noktaların coğrafi durumuna göre "L", "I", "T" şeklinde siperler kazıyor.

30.07.2015 07:24  Güncelleme: 08:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kuzey Irak'taki PKK kamplarına bugüne kadar en kapsamlı hava saldırısını yaptı. PKK'nın kontrol ettiği ve önceden tespit edilen bütün noktalar, hava saldırılarıyla vuruldu. Resmi kaynaklara göre, bombalanan onlarca noktada 200'ü aşkın terörist öldü. TSK 1990'lı yıllarda sınır ötesi kara harekâtıyla girdiği Kuzey Irak'a son kara harekâtını 2007'de "Güneş" adı verilen operasyonla yapmıştı. Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine son 10 yılda ise ağırlıklı olarak sınırlı sürede, güvenlik ihtiyacı kapsamında sadece hava harekâtı yapılıyor. Terör örgütü ise tüm bu hava operasyonlarından korunmak ya da az kayıp vermek için çeşitli yöntemler kullanıyor. Bu yöntemlerle ilgili malumat, hem teslim olan PKK'lıların anlatımları hem de devletin istihbarat faaliyetleri kapsamında edinilen bilgilere dayanıyor.

F-16 KALKTIĞI AN...

PKK, hava operasyonlarına karşı nasıl bir yöntem uyguluyor? Örgüt, hava operasyonlarından korunmak için 2 aşamalı plan uyguluyor. İlk aşamada hava operasyonları ihtimalinin arttığı dönemlerde örgüt üyeleri, Diyarbakır, Malatya gibi hava üslerinden kalkan F-16 savaş uçaklarına dair bilgileri anlık olarak milisler aracılığıyla Kuzey Irak'taki örgüt birimlerine iletiliyor. Uçaklar PKK'nın kontrol ettiği bölgeye girdiği andan itibaren örgüt üyeleri telsizle bu bilgiyi örgüt noktalarına ulaştırıyor. PKK, bilgilendirme için örgüt adına yayın radyosu aracılığıyla uçak hareketliliğini bildiriyor. Telsiz, radyo ve kurye uyarısıyla örgütün bulunduğu alanlardaki "savunma ve saldırı" sistemleri devreye giriyor.

UÇAĞIN YÖNÜNE GÖRE SİPER

Uçakların geçiş güzergâhında bulunan uçaksavar ve doçka mevzileriyle omuzdan havaya atılan füzeler, uçaklara karşı kullanılıyor. Mevzilerdeki PKK'lılar ise uçağın geliş yönü ve pozisyonuna göre, vurulma ihtimali artarsa mevzisini terk ederek koşu mesafesinde kazdıkları siperlerin içine giriyor. PKK'lılar uçakların geliş yönüne göre ve bomba patladığında hareket imkânı sağlayacak şekilde "L", "I", "T" şeklinde şekilde siperler kazıyor. Örneğin 2 dağ arasındaki bir vadide herhangi bir yönden gelecek hava saldırısında hedef olacak noktanın 50-100 metre yakınındaki korunaklı alanda "I" şeklinde kazılan siperin içine koşularak giriliyor. Bu şekilde bomba patladığında şarapnel parçası yatay hareket ettiğinden siperde yaralanmanın önüne geçiliyor. "L" ve "T" şeklindeki siperler de uçağın saldırı sırasında nasıl hareket edeceği hesabıyla önceden kazılıyor.

20-80 KİŞİLİK KAMPLAR

PKK'nın Kuzey Irak'ta artık isimleri ezberlenmiş Kandil, Hınerek, Hakurk, Metina, Gare gibi kampları var. Bunlara göre daha küçük kamplar ise Avaşin Basyan, Haftanin, Nazdur. Ancak PKK'nın yapısı gereği tüm silahlı kadrosu bu kamplarda bulunmuyor. Kamplarda ortalama 20 ile 80 kişi yer alıyor. PKK'nın bu bölgedeki asıl hâkimiyeti de Irak sınırı içinde dağınık olan irili ufaklı küçük kamplar üzerinden sağlanıyor.

ÖRGÜTÜN SİLAHLI KANADININ ANA KARARGÂHI ZAP KAMPI

KANDİL

Kamplardaki örgüt militanı sayısı işlevine göre 20-80 kişi arasında değişiyor. Kandil bölgesinde 20-30 km'lik aralıklarla dağılan örgüt mensuplarının toplam sayısı 800 ile bin arasında değişiyor. Terör örgütünün Kandil'deki ana kampının çevresinde 10 kadar küçük kamp yer alıyor. Bu üs bölgelerine uçaksavar, doçka, strella ve stringer gibi füze sistemleri kuruluyor. Kandil bölgesinde aynı zamanda hava harekâtına karşı korunmak için derin mağaralar da var. Örgütün sevk ve idaresinde yer alan lider kadrosu ağırlıklı olarak bu bölgede bulunuyor. Örgütün "subay eğitim okulu" da bu bölgede. Örgüt içinden seçilen isimlere suikast-sabotaj eğitimleri, Kandil bölgesinde veriliyor.

HINERE VE HAKURK KAMPLARI

Hınere ve Hakurk kampları; Türkiye, İran ve Irak sınırlarının kesiştiği bölgede, Hakkâri'nin Şemdinli İlçesi'nin tam karşısında. Örgütün İran kolu olan PJAK bu kampları kullandığı için zaman zaman İran da top ve hava harekâtıyla bu kampları hedef alıyor. Hınere kampında, Türkiye'den gelenlere ideolojik ve siyasi eğitim veriliyor. Örgütün "kongre" kararları da burada yapılan toplantılarda alınıyor. Türkiye sınırına yakın olan bu kampın sınıra yakın olan bölümünde daha küçük 2 kamp merkezi daha bulunuyor.

ZAP KAMPI

Örgütün silahlı kanadının ana karargâhı bu kampta. Bu nedenle örgüt içinde "ana karargâh" diye adlandırılıyor. TSK'nın askeri taktiklerine dair bilgiler ve yeni saldırı taktikleri bu kamplarda geliştiriliyor. Kampta "özel güç taburu" olarak da adlandırılan Kandil'de eğitimden geçirilmiş örgüt mensupları, sansasyonel eylemleri yönlendirilmek üzere bekletiliyor. Kampta PKK'nın "disiplin mahkemesi" dışında "suikast-sabotaj" tatbikatları yapılan alanları var.

METİNA KAMPI

Hakkâri Çukurca'nın tam karşısındaki dağlık bölgede yer alıyor. 15-20 km'lik bölgede irili ufaklı 20'den fazla mobil ve kalıcı kamp var. 200'den fazla örgüt mensubu olduğu tahmin ediliyor. Bu kamp eğitim alanı olarak değil, tamamen Türkiye'ye dönük silahlı faaliyetler için kullanılıyor. Örgütün lider kadrosundaki isimlerin bazıları, örneğin Fehman Hüseyin ve Murat Karayılan gibi isimler kimi dönemlerde bu kamplara gidiyor. Kamp çevresindeki stratejik tepelerde ağır silah ve füze sistemleri de var.

SİNAHT-HAFTANİN KAMPI

Şırnak- Uludere hattının tam karşısında bulunuyor. Kamp Cudi Dağı üzerinden Şırnak'a geçiş bölgesi olarak kullanılıyor. Bölge hem Türkiye'ye çok yakın hem de Kuzey Irak yönetimine bağlı köyler yer alıyor.

GARE KAMPI

Çukurca-Uludere hattı arasındaki bölgede, kısmen Kuzey Irak içinde, stratejik kamplar arasında. Örgüt için hem lojistik hem de eğitim alanı. Burada eğitilen örgüt üyeleri ya Metina'ya ya da araçla Haftanin bölgesindeki Türkiye sınırına taşınıyor. Kamp içinde dikimevi, cephanelik ve lojistik ihtiyaç merkezleri var. Örgütün lider kadrosunun bazen kullandığı kamplar arasında.

KAMPLARDA NE VAR?

İrili ufaklı onlarca kampın içinde, bulunduğu bölgeye göre "lojistik", cephanelik", "telsiz teknik birim", "terzi", "depo", "cezaevi", çoğu seyyar olan "fırın", "destek birim", "muhabere", "sicil arşiv", "eğitim okulları", "ideolojik ve siyasi alan merkezi" gibi birimler yer alıyor.

KÜÇÜK KAMPLAR

PKK'nın Kuzey Irak'taki küçük kamplarından stratejik noktalarda yer alan ve lider kadronun da zaman zaman kullandığı köy ve kamp isimleri şöyle:

KANDİL BÖLGESİ: Surede, Lejwe, Dola Goke, Kalatukan Nawdeşt, Dola Baleyan, Kute, Zergeli, Rezge, Balekati, Kani Cenge, Sıdekan.

AVAŞİN BASYAN BÖLGESİ: Mam Reşo, Gerdiya, Sutune, Mervanos, Şuke, Adil Beg.

SİNAHT HAFTANİN: Nazdur, Keşan, Parakh, Seraniş, Pirbela, Kamtabu, Kaşure.

ZAP BÖLGESİ: Sergeli, Tırwahish

HAKURK BÖLGESİ: Geliya Reş, Şemzinan, Şehidan, Lelkan, Şeyhzade. (Kaynak: Habertürk)

PKK Kuzey Irak\'taki Dağlarda Bu Yöntemle Saklanıyor

Son Dakika Güncel PKK Kuzey Irak'taki Dağlarda Bu Yöntemle Saklanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (53)

  • szr: Bizim Türk milleti sırf akp gitsin diye bu adamlara oy verdiler işte sonucu bu.umarim pismanlardir 19 41 Yanıtla
  • Amedli Kürd oğlu kürd: Pkk bir terör örgütüdür kendi ülkesine vatanına ihanet etmektedir. Kahru perişan olmasını cenabı haktan niyaz ederim 26 18 Yanıtla
  • 1000 göllü musa: Bu hükümet mhp ye kandan siyaset yapıyor demişti ...Atalarımız nedemişti büyük lokma ye. Ama büyük söz söyleme... 41 3 Yanıtla
  • turan: bu magara larda ayiya benziyen ama konusma gayreti gösteren yaratiklar yasiyormuş.bilimsel calismalar f16 lar esliginde devam etmektedir.;) 24 7 Yanıtla
  • Ne mutlu Türk olduğuma: Fareler ile bir farkları yok ikiside yer altında yaşıyor 16 14 Yanıtla
  • poyraz: alevilere laf söyleyen sünniler ..sizin Allahınız para parayı görünce ne din kalıyor ne iman hıraızlık kanınızda var kanı bozuklar ..hacınızda hırsız hocanızda diyanet başkanı 1 milyonluk arabaya binmek la ..bide millete savurgan olmayın diyor 12 17 Yanıtla
  • Adana: Kürt Türk kardeştir ne kürt ne Türk ölümü hak etmiyor suda bi gerçek her kürt daha delikanlıdir her Türk de bunu bilir...ülkücü laz Türk suni alevi fark etmez kürt Tektir.kürt olmak kaderim olmasa tercihim olurdu? ölen gerilla da bizim insanımız Türk Mehmetçikte ikisine de üzülüyorum .her insan üzülmeli ikincisi Ülkücüler sizin bi kere gittiğiniz amlem belli kurt yani KÖPEK ! 8 20 Yanıtla
  • İ.GÜZEL: DENIZLER IDAM EDILIRKEN APO DEMIŞKI BIZ ÖYLE BIR DRVRIMCI KÖK SALMALIYIZ KI BUTUN DUNYA EGEMEN GUÇ USTUMUZE GELSE YENIYENILMEMELIYIZ KIRK YILDIR FEFALARCA BU YOKSUL HALKIN KAYNAKLARINI HEBA ETINIZ EN SONDA SARAY UĞRUNA BU SAVAŞI CIKARDINIZ ŞINDI BEN AKP NIN IÇINDEKI BARIŞ YANLISI INSANLARA SESLENIYORUM ORTA DOĞUNUN BU KADAR KAYNADIĞI BIR DUNEMDE KENDI HALKIYLA SAVAŞMAK VE ADIM ADIM ETRAFIMIZDAKI ATEŞE ATIAK AKILSIZLIK DEĞILDE NEDIR ALAH RIZASI IÇIN NE ARTIK TAZIYE ÇADIRI KURALIM NEDE TÜRK BAYRAKA SARILI TABUTU OMUZLARDA TAŞIYALIM. 13 10 Yanıtla
  • ali: Demekki daha kapsamlı vuracaklar.asker ona göre taktik gelirştirir her halde 21 2 Yanıtla
  • serdar t: diyarbakirdan ucak kalkacak diye canli yayinla iki tane kalkti uc tane kalkti diye haber yapiliyo ben o bolgede 19 ay askerlik yaptim 33 arkadasimi sehit verdim kendi ellerimle helikoptre bindirdim o bolgede karakol olmayacak onlar gibi daglarda yasayan 30 arli guruplar olucak iyi egitimli ve bekar olucak baska turlu daga tasa bomba atmakla olmuyor olmuyor 22 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement