Rusya'nın Tap'ı Engellemek İçin Fon Sağladığı İddiası - Son Dakika
Ekonomi

Rusya'nın Tap'ı Engellemek İçin Fon Sağladığı İddiası

Avrupa Enerji ve Kaynak Güvenliği Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Umbach: "Rusya, bazı hükümet dışı kuruluşlarının, TAP'ı bloke etsin ya da protesto etsin diye finanse ettiğini duydum. Bunu teyit etmedim ancak doğru olması da beni şaşırtmazdı.

08.09.2014 11:25

SELEN TONKUŞ - Avrupa Enerji ve Kaynak Güvenliği Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Frank Umbach, Rusya'nın dış istihbarat görevlilerinin, Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak Trans Adriyatik Boruhattı (TAP) projesini engellemek için çeşitli kuruluşları finanse ettiğini iddia etti.

Umbach, AA muhabirine, Avrupa Birliği'nin (AB), Rus gazına bağımlılığını azaltma çabalarını değerlendirdi.

AB'nin Rusya'nın 2009'da gaz akışı kesmesinden sonra çeşitli önlemler aldığını anlatan Umbach, AB'nin enerji arz güvenliği için Türkiye'nin öneminin arttığını belirterek, orta vadede Kuzey Irak gazı ve İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınma ihtimalini hatırlattı.

Umbach, TAP'ın Rusya'nın blokajıyla karşılaştığı yönünde duyum aldığını söyledi ve şu iddiaları dile getirdi:

"Rusya, bazı hükümet dışı kuruluşlarının, TAP'ı bloke etsin ya da protesto etsin diye finanse ettiğini duydum. Bunu teyit etmedim ancak doğru olması da beni şaşırtmazdı. Çünkü Rusya'nın Dış İstihbarat Kanunu'nda yabancı devletlerin enerji politikaları hakkında bilgi toplamak resmi görev olarak tanımlanıyor."

Türkiye'nin Rusya ile yeni gaz anlaşmaları yapmaması gerektiğini öne süren Umbach, şöyle devam etti:

"Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesini ben Karadeniz'deki offshore gaz rezervleri açısından değerlendiriyorum. Coğrafi olarak bu rezervler Türkiye kıyısında mı, Romanya kıyısında mı Kırım kıyısında mı bilmiyoruz. Rusya'nın Kırım'ı işgali, Karadeniz'de kıta sahanlığı sorunlarını, kaynak paylaşımı sorunlarını ve askerileşmeyi beraberinde getirecektir."

LNG, boruhattı gazından pahalı

Üye devletler arasındaki ulusal gaz boru hatlarını bağlamak için interkonnektörler inşa etmeye başladıklarını dile getiren Umbach, bu hatların bir kısmının hala yapım aşamasında olduğunu, Güneydoğu Avrupa'daki ülkelerin bir kısmında ise hala bağlantı olmadığını belirtti ve  "Örneğin Romanya ve Moldova birbirine bağlandı ve bu sayede ilk defa Moldova'nın alternatif gaz tedarik şansı olacak" dedi.

Diğer önlemin de sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali inşa edilmesi olduğunu hatırlatan Umbach, İspanya, Fransa ve Hollanda'da terminallerin bulunduğunu, Almanya'nın ise Rotterdam'daki terminale boru hattı bağlayarak, Norveç gibi alternatif ülkelerden gaz alabildiğini aktardı.

Umbach, AB'nin LNG terminali inşaatlarının sürdüğünü ve Polonya'nınkinin 2015, Litvanya'nınkinin ise 2016'da biteceğini belirterek, "Sorun, LNG terminali inşa etmek değil, LNG'nin boru hattı gazından daha pahalıya gelmesi. Çünkü biz Asyalı alıcılarla rekabet etmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

En avantajlı Almanya

Rusya'nın gazı kesmesi ihtimaline değinen Umbach, kendi ülkesi Almanya'nın AB içinde en avantajlı konumda olduğunu söyledi.

"40'ı aşkın dolu depomuz var" diyen Umbach,  Güneydoğu Avrupa ülkelerinin hala birbirine tam olarak bağlanmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bulgaristan sıkıntılı durumda kalabilir. Orada ki interkonnektör var ve birinin TAP'a bağlanması lazım. Bulgaristan, Güney Akım ve TAP arasında kaldı, ekim ayındaki genel seçimler sonucu belirler. Tabii ki en kötü durumda Ukrayna olur çünkü doğudaki kaya gazı sahaları da zarar gördü." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Rusya'nın Tap'ı Engellemek İçin Fon Sağladığı İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement