Rusya ve İran'ın S-300 Anlaşması - Son Dakika
Güncel

Rusya ve İran'ın S-300 Anlaşması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, İran'a S-300 hava savunma sistemlerinin teslimatını askıya alan kararı iptal etmesiyle birlikte bu ülkeyle aralarında uluslararası mahkemeye intikal etmiş bir davanın da sona ermesi bekleniyor.

15.04.2015 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, İran'a S-300 hava savunma sistemlerinin teslimatını askıya alan kararı iptal etmesiyle birlikte bu ülkeyle aralarında uluslararası mahkemeye intikal etmiş bir davanın da sona ermesi bekleniyor.

Pazartesi günü Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Putin'in imzaladığı kararnameyle S-300 sistemlerinin İran'a teslimatı, Rusya topraklarından bu ülkeye transit geçişi, Rus gemi ve hava araçlarıyla taşınmasına yönelik yasağı iptal ettiği belirtildi.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan ise, teslimatı öngören anlaşmanın Moskova'da imzalanacağını ve S-300'lerin bu yıl içerisinde teslim edileceğini söyledi.

Rusya'nın resmi ajansı İtar-Tass'ın haberine göre, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Birinci Yardımcısı Yevgeni Lukyanov dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirdiğini İran'dan da tahkimdeki davadan vazgeçmesini beklediklerini ifade etti.

-S-300 dava süreci

İran ve Rusya arasına S-300 hava savunma sistemlerinin satışına ilişkin anlaşma 2007 yılında imzalanmış, ancak Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2010 yılında İran'ın nükleer faaliyetleri nedeniyle bu ülkeye modern silah satışına ilişkin ambargosuyla birlikte S-300'leri bu ülkeye göndermekten vazgeçti.

Tahran yönetimi, Rusya'nın silah şirketi "Rosoboronexport" hakkında Cenevre'de Uluslararası Tahkim Mahkemesinde 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

İran, Rusya tarafından S-300 füze sistemlerinin yerine önerilen "Top" füze sistemlerinin İran hava savunma sistemine uymamasını gerekçe göstererek kabul etmemişti. Tahran yönetimi, Rusya'dan S-300 savunma füzelerinin yerine Antey-2500 füze sistemleriyle ilgili teklif beklediğini açıklamıştı.

Rus yapımı S-300 hava savunma sistemleri, Rus ordu envanterindeki silahlar arasında ön planda yer alırken, dünyada 10'dan fazla ülke tarafından kullanılıyor.

Rusya dışında, Çin, Kazakistan, Venezuela, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Ukrayna, Slovakya, Bulgaristan, Yunanistan ve Vietnam'ın da aralarında bulunduğu pek çok ülke tarafından kullanılan S-300'ler, özellikle orta ve kısa menzilli hava saldırılarından korunmak amacıyla üretildi.

-S 300 nedir?

SSCB tarafından 1978'de testleri tamamlanan S-300, dünyanın en güçlü orta menzilli hava savunma sistemlerinden birisi olarak kabul ediyor.

Üretildiği tarihten bugüne üzerinde bazı değişiklikler yapılan S-300 sistemi, ilk olarak uçaklara karşı hava savunması amacıyla geliştirilmişti. Son yenilemelerle balistik füzelere karşı da savunma yapabilen S-300'lerin hedefi vuruş kabiliyetinin oldukça yüksek olduğu belirtiliyor.

S-300 hava savunma sistemi, aynı anda 100 hedefi radar takibi altına alabiliyor. 6 hedefe kilitlenme yeteneğine sahip olan sistem, 12 roket atışı yapabiliyor. Yaklaşık beş dakikada atışa hazır hale gelen S-300'lerin, balistik ve teknik özellikleri farklı olmak üzere çok çeşitli modelleri bulunuyor.

-S-300'ün menzili 150 kilometre

S-300 hava savunma sistemlerinde genelde uzaktan güdümlü "48N6" roketleri kullanılıyor.

Sistem, 5 ila 150 kilometre menzile sahip ve hedefi vurma yüksekliği 10 metreden 27 bin metreye kadar çıkıyor. S-300'ler, bir defada 6 hedefe 12 füze gönderirken, aynı anda 48 füze taşıyabiliyor.

S-300'ün fırlattığı "48N6" roketleri, 7,5 metre uzunluğunda, 1800-1900 kilogram ağırlığında ve 150 kilometre menzile sahip. Roketlere, 145 kilograma kadar savaş başlığı yerleştirilebiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rusya ve İran'ın S-300 Anlaşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement