Soğuğuyla Ünlü Sivas'ta, Şubatta Yaz Manzaraları - Son Dakika
Güncel

Soğuğuyla Ünlü Sivas'ta, Şubatta Yaz Manzaraları

Soğuğuyla Ünlü Sivas\'ta, Şubatta Yaz Manzaraları

Çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü, kış aylarında göl, ırmak ve barajların buz tuttuğu, hava sıcaklığının sıfırın altında 34,6 dereceyi gördüğü Sivas'ta, vatandaşlar son yılların en sıcak kışının keyfini yaşıyor Kar yağışına hasret kalan ve dün hava sıcaklığı 17 dereceye kadar çıkan kentte, bu yıl kış aylarında metrekareye düşen yağış miktarında da ciddi düşüş yaşandı.

22.02.2014 11:19

ÖNDER FELEK -  Kış mevsiminde göl, ırmak ve barajların buz tuttuğu, hava sıcaklığının sıfırın altında 34,6 dereceyi gördüğü Sivas'ta, vatandaşlar son yılların en sıcak kışının keyfini yaşıyor.

Önceki yıllarda aralık, ocak ve şubat aylarında çetin kış şartlarının yaşandığı Sivas'ta, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve güneşli hava, vatandaşları şaşırtıyor. Özellikle şubat ayında artan sıcaklıkları fırsat bilen vatandaşlar, çay bahçeleri ve parkları tercih ediyor. Bazı vatandaşlar kent yakınlarındaki Paşabahçe Mesire Alanı'nda piknik yaparak sıcak havanın tadını çıkarıyor. Mesire alanındaki dere ve şelalede önceki yılların aksine çok az buzlanma görüldü. Kentte faaliyet gösteren çay bahçeleri, müşterilerine iş yeri dışına çıkardıkları masalarda hizmet veriyor. Bazı camilerde, cemaat şubat ayı olmasına rağmen bahçede namaz kılıyor.

Kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle önceki yıllarda göl, ırmak ve barajların buz tuttuğu Sivas'ta, bu yıl kış mevsiminde yüksek kesimler hariç kent merkezine sadece aralık ayında bir kez yağan kar, zeminde kısa süre kaldı.

Yine önceki yıllarda kar yağışı ve tipi nedeniyle sıkça ulaşıma kapanan Sivas- Malatya karayolunun Yağdonduran, Sivas- Kayseri karayolunun Beştepeler, Sivas-Tokat karayolunun Çamlıbel ve Sivas'ı Karadeniz'e bağlayan Geminbeli Geçidi mevkisinde bu yıl sürücüler benzer sıkıntıları yaşamadı.

Gece ve sabah saatlerinde hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altına düşmesine karşın, kentte geçmiş yıllarda sıkça görülen ve hayatı olumsuz etkileyen dondurucu soğuklar bu yıl hissedilmedi. "Soğuğu sert, insanı mert Sivas" sözünün de atfedildiği yörede, ilkbahara günler kala sıcaklıklar artmaya devam ediyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün hava tahmin raporlarına göre, hafta başına kadar en düşük sıcaklık değerinin sıfırın altında 1, en yüksek ise 17 derece olması bekleniyor.

42 yıl önce -34,6'yı gördü

Sivas Meteoroloji Müdürü Ali Eryılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas'ta bu yıl kış mevsiminde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve pek de alışık olunmayan bir durum yaşandığını söyledi.

Ocak 1972'de en düşük sıcaklığın sıfırın altında 34,6 derece olarak ölçüldüğü Sivas'ta, bu yıl ocak ve şubat ayının önceki yıllara göre çok sıcak geçtiğini aktaran Eryılmaz, ocakta ortalama sıcaklığın 1,7 derece olduğunu, uzun yıllar ortalamasına göre sıcaklıkta 5 derecelik artış kaydedildiğini belirtti.

Yine bu yıl ocak ayında en yüksek sıcaklığın 13,1 derece ölçüldüğünü dile getiren Eryılmaz, Sivas'ta kış mevsiminde en sıcak günün ise 2 Ocak 2010'da 14,6 derece olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

Sıcak havanın şubat ayında da etkisini sürdürdüğünü ifade eden Eryılmaz, kurak bir kış yaşandığına dikkati çekti.  Eryılmaz, ocak ayı uzun yıllar yağış ortalaması 42 kilogram olan Sivas'ta geçen ay metrekareye 19,3 kilogram yağış düştüğünü, şubat ayının ilk iki haftasında ise yağışın 6 kilogramda kaldığını sözlerine ekledi. - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Soğuğuyla Ünlü Sivas'ta, Şubatta Yaz Manzaraları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement