Tahran'da Eit'in Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu - Son Dakika
Güncel

Tahran'da Eit'in Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça, "Önümüzdeki dönemde EİT bölgesinin önemi daha da artacak gibi görünüyor.

01.12.2015 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça, "Önümüzdeki dönemde EİT bölgesinin önemi daha da artacak gibi görünüyor. Biz de şimdiden hazırlık yapıyor ve vizyon yenileme çalışmalarını yürütüyoruz" dedi.

Başkent Tahran'da Azadi Oteli'nde düzenlenen ECO Day 2015 Resepsiyonu'nda AA muhabirine konuşan Akça, EİT'in son faaliyetleri ve öncelikleri hakkında bilgi verdi.

Akça, EİT ülkeleri arasında ticaretin geliştirilmesi için ulaştırma ve telekomünikasyon altyapısına özel önem verildiğini belirterek şöyle dedi:

"EİT bölgesinin kalkınması için uğraşıyoruz. Bu amaçla en etkili kalkınma aracı nedir diye zamanında inceleme yapıldı. Bu çalışma sonucu EİT ülkeleri arasında özellikle ticaret birinci plana alındı. Bunun gerçekleşmesi için de ulaştırma ve telekomünikasyon altyapısına özel önem verildi."

Bugün halen EİT'in birinci önceliğinin ticaret olduğunu belirten Akça, "ikinci önceliğimiz ulaştırma ve haberleşmedir. Üçüncü önceliğimiz ise enerjidir. Enerji bölge ülkeleri arasında son derece önemli bir konudur" şeklinde konuştu.

Akça, EİT ülkeleri arasında farklı enerji kaynakları konusunda işbirliğinin önemine vurgu yaparak "Bazı ülkeler petrol ve gaz üretiyor. Tacikistan ve Kırgızistan'da ise ihtiyaçlarının ötesinde çok güçlü hidroelektrik enerji kaynakları var. Onlar da bunu satacak işbirlikleri arıyorlar. Yakınlarda Pakistan ve Afganistan da buna benzer işbirlikleri yaptı" açıklamasında bulundu.

Akça ayrıca EİT bölgesinin önümüzdeki dönemde daha fazla önem kazanacağını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Önümüzdeki dönemde EİT bölgesinin önemi daha da artacak gibi görünüyor. Biz de şimdiden hazırlık yapıyor ve vizyon yenilemeye çalışıyoruz. Üye ülkelerin düşünce kuruluşları ve odalarla temastayız. Bakanlıklar gibi resmi kurumların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarıyla da temaslarımız sürüyor. Önümüzdeki yıllarda EİT'in hangi alanlara yönelmesinin daha doğru olacağını kararlaştırmaya çalışıyoruz. Bu çalışmaların sonucunda önümüzdeki yılın ilk yarısında yeni bir vizyon ortaya koyacağımızı düşünüyorum."

- EİT

Kuruluş amacı üye ülkelerin kalkınmalarına katkıda bulunmak, EİT bölgesi içindeki ticari engelleri kaldırmak ve bölge içi ticareti geliştirmek ve EİT bölgesinin küresel pazarlarla bütünleşmesini teşvik etmek, üye ülkeler arasındaki kültürel ve tarihi bağları güçlendirmek olan EİT, 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan'ın işbirliğiyle kuruldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlıklarını kazanan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan ile Afganistan'ın da katılımıyla teşkilata üye ülke sayısı 10'a yükseldi. EİT'in merkezi Tahran'da bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tahran'da Eit'in Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement