TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

MHP'li Şandır: "İlgilileri, hükümeti, Irak’ta Türkmenler'in yaşadığı vahşete duyarlı olmaya çağırıyorum"

17.07.2014 16:57

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, "İlgilileri, hükümeti, Irak'ta Türkmenler'in yaşadığı vahşete duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin, Suriyeli sığınmacılarla ilgili verdiği araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi görüşüldü.

MHP'li Şandır, IŞİD'in, Irak'ta Şii Türkmenler'e karşı vahşet uyguladığını söyledi.

Telafer'de bir kıyamet yaşandığını belirten Şandır, "Şii Türkmenleri kamyonlarla Kerbala'ya taşıyorlar. Buna karşı duyarsız kalmamız mümkün değil. İlgilileri, hükümeti, devleti, Irak'ta Türkmenler'in yaşadığı bu vahşete duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.

Hala Habur sınır kapısında Türkmenler'e pasaport sorulduğunu ifade eden Şandır, Suriye sınırında uygulanan açık kapı politikasının, Iraklı Türkmenler'den esirgenmemesi istedi.

Türkiye'de bir milyon 100 bin Suriye sığınmacı bulunduğunu, son günlerde meydana gelen olayları da anımsatarak, Türkiye'nin çok önemli bir iç güvenlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu savundu.

Şandır, Türkiye'nin, Suriye'deki iç savaşı bitirmeye dönük ne kadar gücü varsa bunu kullanması gerektiğini söyledi.

- "Hükümet sorumlu"-

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Suriyeli mülteci sayısı arttıkça insan hakları ihlali boyutunun daha da derinleştiğini kaydetti.

Türkiye'nin dış politikasını eleştiren Tüzel, "Buraya nereden geldik? Buraya büyük devlet olma iddiasından geldik. 1,5 milyona yakın insanın yaşadığı acıdan, bu hükümet sorumludur" dedi.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, sığınmacıların kötü yaşam koşullarından en çok çocukların ve kadınların etkilendiğini söyledi.

Türkiye'deki sığınmacılar sorununun sorumlusunun hükümet olduğunu savunan Seçer, "Türkiye'nin, Suriye'de 2011 Şubat'ından bu yana gelen iç karışıklığa ilişkin ortaya koyduğu politikalar, maalesef sığınmacı probleminin bu duruma gelmesini ateşleyen unsurlardan biri oldu" diye konuştu.

Türkiye'nin uyguladığı açık kapı politikası nedeniyle "sınırlarının kevgire döndüğünü" ifade eden Seçer, Türkiye'nin "Suriye'deki iş savaşı körüklediğini" öne sürdü.

AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Türkiye'nin bundan sonra da Suriye'den gelenlere kucak açmaya devam edeceğini söyledi. Türkiye'nin tarihine, geçmişine, geleneğine yakışanın da bu olduğunu ifade eden Türkoğlu, "İnsanımız, bir ekmeğini bir mazlumla her zaman paylaşmıştır" dedi.

Yaşanan müessif olayların kendilerini de üzdüğünü belirten Türkoğlu, "Ancak provokasyonlar oluyor diye bu insanlara sırtımızı dönemeyiz" ifadesini kullandı.

MHP'nin önerisi kabul edilmedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement