TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, "Milletvekili görev ve yetki alanına ilişkin bir kısıtlama var. Buna açıklık getirmek durumundayız" dedi.

23.12.2015 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan,  "Milletvekili görev ve yetki alanına ilişkin bir kısıtlama var. Buna açıklık getirmek durumundayız" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Buldan başkanlığında toplandı. Buldan, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline söz verdi.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Hatay'ın sorunlarıyla ilgili gündemdışı konuşmasında, kentte eli silahlı cihatçıların türediğini, huzurun bozulduğunu, güven ve barışın yok olduğunu belirterek, "Devlet yok oldu. Hatay kan ağlıyor. Hatay, Türkiye'dir. Vatan namustur, hamaset değil. AKP; Türkiye'yi dış politikada savaş canlısı, iç politikada gasplar, katliamlar, hırsızlar, hendekler ülkesi haline getirdi. Bu; ötekileştirmenin, yok saymanın, hamasetin, yolsuzluğun iktidarıdır. Ortadoğu'da insanları katleden çetelere silah gönderen siz değil miydiniz? Biz milli olmasına milliyiz de siz Türkiye üzerinde oynanan hangi projenin eş başkanısınız, onu açıklayın? Bu ülkeyi yönetemiyorsunuz" diye konuştu.

AK Parti'li bazı milletvekilleri, Topal'a tepki gösterdi.

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ,  gündemdışı konuşmasını, Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümüne ayırdı. Dünyada çok sayıda parlamento bulunduğunu ifade eden Özdağ, "TBMM gibi milli kurtuluş savaşı veren ve bir milli kurtuluş savaşından doğan parlamento sayısı çok azdır" dedi.

Özdağ, kentin savunmasının 10 ay 9 gün sürdüğünü, 6 bin 300 erkeğin şehit olduğunu, bunun yetişkin erkek nüfusunun tamamı anlamına geldiğini, kente 80 bin top mermisi düştüğünü, 8 bin binanın yıkıldığını, kentin Fransız ordusuna değil, açlığa teslim olduğunu ancak yenilmediğini söyledi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz, Mehmet Akif Ersoy'un ölüm yıl dönümü konulu gündemdışı konuşmasında, Ersoy'un dava, aşk ve heyecan adamı olduğunu, insan merkezli medeniyeti ihya etmenin derdini taşıdığını söyledi. "Akif'in hayatı gözyaşıdır. Sadece kendi milleti için değil, tüm mağdur ve mazlumlar için gözyaşı dökmüş, hepsinin sızısını yüreğinde hissetmiştir" diyen Yılmaz, birlik ve beraberliğin mücadelesini verdiğini söyledi.

Yılmaz, Akif'in bir nesil hayal ettiğine dikkati çekerek,  "Altın bir nesil... Gönlünde Allah, Peygamber, insan, millet ve vatan sevgisi taşıyan bir nesil. Molotoflarla, taşlarla, sopalarla, silahlarla kini, nefreti ve düşmanlığı taşıyan değil. Akif şükür ki bu ülkede Kuran'ın suç unsuru, İslam'ın ise terakkiye mani ve terkedilmesi gereken bir din göründüğü yıllara da tanıklık etmedi. Bugün barış kisvesi atında ülkemizi yangın yerine çevirerek kardeşi kardeşe kırdırmak isteyen eşkıyaları da şükür ki görmedi" diye konuştu.

-"Kubilay, milyonların kalbinde yer almaya devam edecek"

Buldan, daha sonra milletvekillerinin kısa söz taleplerini yerine getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Ersoy'u saygı ve minnetle andıklarını söyledi.

Gök, 23 Aralık'ın, Menemen'de Kubilay'ın katledilişinin ölüm yıl dönümü olduğunu belirterek, "Dinsel yönden laik Cumhuriyet'i çökertmek isteyen gerici ayaklanmanın arttığı dönemde Kubilay, kendisini feda etti ve Cumhuriyet'in bir simgesi haline geldi. İzmir Valiliği, Menemen Belediye Başkanımızın resmi törenlerde konuşmasını yasaklayan karar aldı. Sayın Vali ve ilçenin yöneticileri bilmelidir ki Kubilay, nice 85 yıllar da geçse laik Cumhuriyeti savunan milyonların kalbinde yer almaya devam edecektir. Türkiye laiktir, laik kalacaktır" değerlendirmesini yaptı.

-"Bu koşullarda Parlamento'da çalışmamız mümkün değil"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis'te çalışamaz duruma geldiklerini savunarak, HDP'li milletvekillerinin aradığı hükümet yetkililerinin telefonlarına cevap vermediğini söyledi. Kendisinin bir haftadan beri Gümrük ve Ticaret Bakanı'na ulaşmaya çalıştığını anlatan Baluken, yeniden inşa süreci geçiren Kobani (Ayn el Arap) için Türkiye'den alınan ve parası ödenen demir ve çimentonun gasbedilmiş durumda olduğunu ileri sürdü.

Adalet Bakanlığı'nın, 5 ayı aşkın süreden cezaevlerinde hak ihlallerini yerinde tespit etmek amacıyla yaptıkları girişimlere yanıt vermediğini dile getiren Baluken, "Resmi gerekçe bize sunulmuyor. AKP, CHP, MHP milletvekillerinin cezaevlerine başvurusuna olumlu yanıt veriliyor ama bizimkilere geri bildirim bile yapılmıyor. Bu koşullarda Parlamento'da çalışmamız mümkün değil. TBMM Başkanlık Divanı olarak bunu netliğe kavuşturmanız ve bu birleşimde bize yanıt vermeniz gerekiyor. Ona göre siyasi tutum ortaya  koyalım. Birleşime ara verip milletvekillerinin  hak ve hukukunun neden gasp edildiğini açıklığa kavuşturmalısınız" diye konuştu.

Başkanvekili Buldan, "Sizin ifade ettikleriniz gösteriyor ki milletvekili görev ve yetki alanına ilişkin bir kısıtlama var. Buna açıklık getirmek durumundayız. Milletvekilinin itibarını korumak aynı zamanda Başkanlık Divanı'nın da görevidir. Durumu netleştirmek için hem Sayın Meclis Başkanı hem  de Gümrük ve Ticaret Bakanı hem de Adalet Bakanı ile görüşme gerçekleştireceğim" diyerek birleşime ara verdi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement