Teskomb Olağanüstü Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

Teskomb Olağanüstü Genel Kurulu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bu hainlerle kin nefret duyguları içerisinde mücadele etmiyoruz.

30.10.2016 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bu hainlerle kin nefret duyguları içerisinde mücadele etmiyoruz. Tamamen hukuk çerçevesi içinde mücadele ediyoruz. İnsanın olduğu her yerde hata vardır. Bir ameliyatı yapan cerrah titizliği içerisinde bu insanlarla mücadele ediyoruz." dedi.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde düzenlenen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin (TESKOMB) Olağanüstü Genel Kuruluna katılan Tüfenkci, esnafın bir milletin bel kemiği olduğuna işaret etti. Esnaf ne kadar gelişirse ve büyürse Türkiye'nin de o kadar büyüyeceğini vurgulayan Tüfenkci, esnafı sanayici ve ihracatçı yapmak zorunda olduklarını ifade etti.

Tüfenkci, kooperatifçiliğin merkezinde "İnsan" ve "Topluma hizmet" anlayışının olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Kooperatifler ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye'de 38 farklı türde 56 binden fazla kooperatif ve bu kooperatiflerin 7 milyondan fazla ortağı bulunmaktadır. Bu kooperatifler üretimden tüketime, tarımdan sanayiye, ulaşımdan eğitime kadar geniş bir yelpazede faaliyet yürütmektedir. Türkiye'nin en büyük 500 şirketi listesinde Gübretaş, Konya Şeker, Bursa Ecza Kooperatifi, İzmir Ecza Kooperatifi ve Trakya Birlik yer alma başarısını gösterdi. Bu birliklere teşekkür ediyorum."

15 Temmuz darbe girişimi

"Herkes barış içindeyse barışın kalıcı olacağını bilen bir toplumuz" diyen Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Halkın iradesini hep üstün tutuyoruz. Türkiye 15 Temmuz deneyimini yaşadı. İçimizden çıkan hainler, bu milletin vergisiyle, emeğiyle, paralarıyla alınan silahları millete doğrultmaktan çekinmedi. Hainlere karşı sizler o gece meydanları doldurdunuz. Sivil direniş nedir dosta düşmana gösterdiniz. Darbecilere karşı tek bir kurşun atmadınız. Hiçbir vatandaş o tankları sürenlere, silahlarını halka doğrultanlara karşı bir tek silah kullanmadı. Herkes göğsünü siper etti. Onları ikna etmeye ve kışlalarına döndürmeye çalıştı."

Tüfenkci, darbe girişimi gecesi her siyasi görüşten insanların darbeye karşı kendisini ortaya koyduğuna değinerek, şunları ifade etti:

"Yenikapı ruhu oluştu. CHP'lisi, MHP'lisi, AK Parti'lisi ve diğer siyasi görüşü olanlar Yenikapı ruhunu oluşturdular. Bu önemli bir girişimdi. 15 Temmuz'dan sonra Cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi 'Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.' dedik. Bu hainlerle kin nefret duyguları içerisinde mücadele etmiyoruz. Tamamen hukuk çerçevesi içinde mücadele ediyoruz. İnsanın olduğu her yerde hata vardır. Bir ameliyatı yapan cerrah titizliği içerisinde bu insanlarla mücadele ediyoruz. Yanlış yapılanların itiraz yollarını sonuna kadar açık tutuyoruz. Bu yapı öyle bir yapı ki kendilerini o kadar gizliyorlar ki adamların hiçbir korkusu, değeri, kutsalı yok. Cumhurbaşkanımızın, genelkurmay başkanımızın en yakınına kadar sirayet edebiliyorlar. Eşinden, ana ve babasından kendilerini saklıyorlar."

"Millet hem demokrasiye hem de ekonomiye sahip çıktı"

Milletten aldıkları güç ile bu tür yapılarla mücadele etmek zorunda olduklarını vurgulayan Tüfenkci, şu görüşlere yer verdi:

"Millete ihanet edenler kefalet kooperatiflerine hayli hayli ihanet eder. Kooperatiflerinizde varsa 'Aman ha' diyorum. Size çok rahatlıkla ihanet eder. Kumpaslar, şantajlarla büyüyen bu yapıyı hepimiz biliyoruz. Esnafa sirayet edemediler. Buralarda para olduğunu anlayamamışlardır. Anlasalardı size de çökerlerdi. Kumpaslarla bunu yaparlardı. Nerede para var bunlar oranın başında, oraya çökmüşlerdir ve sızmışlardır.

Kendi milletine silah sıkanların bu ülkeyi kime peşkeş çekeceklerdi kim bilir. Türkiye'yi iç savaşa sürükleyecekler, Suriye'den ve Irak'tan farksız duruma düşüreceklerdi. Millet gece demokrasiye sahip çıktı sabah gitti dükkanını açtı. İhracatçı ihracatını, ithalatçı ithalatını yaptı. Bankalar para transferi yaptı. Millet hem demokrasiye hem de ekonomiye sahip çıktı."

Esnaf ve sanatkarlar odalarının yapılandırılması

Tüfenkci, esnaf ve sanatkarlar odalarının yapılandırılması gerektiğini bildirdi.

Tüfenkci, "Belli bir zaman sonra o yapılar gitmeyebilir. Olan esnafımıza olabilir. Bu odaları güçlü hale getirmemiz lazım. Bu odaları gerçekten esnafımıza danışman hale getirmemiz lazım. Esnaf ve sanatkarımıza işsizlik fonu getirelim. Yazıktır. Esnaf olan arkadaşlar başına hastalık geldiğinde, iflas ettiğinde ya da herhangi bir nedenle işini bıraktığında bir fon oluşturalım. Bu esnaf kardeşlerimiz 6 ay ile 9 ay arasında en azından kiralarını ödeyip evlerine ekmek götürsünler. Bu noktada esnaf 50 lira veriyorsa biz de 50 lira verelim. Bu işi sahiplenelim." diye konuştu.

Tüfenkci, yeni kooperatifler açılmasının da sınırlandırılması gerektiğini bildirdi. Yılbaşı itibariyle Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ile finansmana erişimin kolaylaştırılmasında önemli bir reformu hayata geçireceklerini anlatan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Esnafımız, küçük işletmelerimiz mal varlıkları genellikle taşınır mallar. Bankalara 'Siz neyi koysak bu yasaya küçük işletmelerden rehin alırsınız?' diye sorduk. Bize 40-50 öneri getirdiler. Adamın 700 bin lira değerinde ahırda hayvanı var ama 50 bin lira kredi alamıyor. Niye alamıyor? Çünkü arsası yok, evi yok. Bankalar 'Bunu yasaya yazarsanız biz bunu teminat olarak kabul edebiliriz' dediler. KOBİ'lerin sadece yüzde 22'sinin gayrimenkulu var. Adamın 100 bin liralık torna tesviyesi var ama banka kabul etmiyor. 'İlla gayrimenkul getir' diyor. Torna tesviye makinesini de teminat olarak koyduk. Adamın hammaddesi var işletmek istiyor ama kredi bulamıyor. Bankalar belli şartları taşıması halinde onları da teminat olarak kabul edebileceğini belirtti. Bu yasa ile esnafın finansmana erişimi kolaylaşacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Teskomb Olağanüstü Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement