Türk Dünyası Kalıcı Eserler Projeleri Tanıtım Toplantısı" - Son Dakika
Kültür Sanat

Türk Dünyası Kalıcı Eserler Projeleri Tanıtım Toplantısı"

Milli Eğitim Bakanı Avcı: "(Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamaları kapsamındaki yapı ve dönüşüm projeleri) Bu 43 eser için yaklaşık 100 milyon lira bir bütçe öngörüldü" Eskişehir Valisi Tuna: "Tarihimize sahip çıkıp geleceğe yönelik projelerle Eskişehir'in vizyonuna yatırım.

27.03.2014 14:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamaları kapsamındaki 43 yapı ve dönüşüm projesi için yaklaşık 100 milyon lira bir bütçe öngörüldüğünü söyledi.

Avcı, Odunpazarı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türk Dünyası Kalıcı Eserler Projeleri Tanıtım Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, bugün çok güzel vesilelerle bir araya geldiklerini belirterek, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmekte olduğu kalıcı eserlerle ilgili tanıtım toplantısını yapacaklarını kaydetti.

Şu ana kadar 43 kalıcı eserin restorasyonunun ve renovasyonunun gerçekleştirildiğini ifade eden Avcı, şöyle konuştu:

"Bu 43 eser için yaklaşık 100 milyon lira bir bütçe öngörüldü. Buna, yine Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın Eskişehir'e bir hizmeti olarak gerçekleştireceğimizi Türk Dünyası Meydanı'nın maliyeti dahil değil. Yeni stadımızın yapımı tamamlandıktan sonra eski stadımızın yeri açılacak ve orada başından beri söylediğimiz gibi herhangi bir yapılaşmaya ya da rant oluşumuna imkan vermeyecek şekilde orası bütün Eskişehirlilerin istifade edebileceği, sadece Türkiye ölçeğinde değil, Türk dünyası ölçeğinde de örnek bir meydan olarak kentimizin hizmetine sunulacak."

Avcı, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti kalıcı eserler projesi kapsamında Mahmudiye ilçesinde inşa edilecek Atlı Terapi Merkezi'nin önemine değindi.

Atlı terapinin özellikle çatışma ortamlarında, savaşlarda yaralanan, engelli hale gelen muharip askerlerin hem bedeni hem de manevi moral tedavileri bakımından çok yaygın olarak uygulanan bir yöntem olduğuna değinen Avcı, şöyle devam etti:

"Ata binerek özellikle savaşlarda, çatışmalarda, bir uzvunu kaybederek engelli hale gelen veya travma geçiren muhariplerin, askerlerin tedavisinde, atlı kurdukları bu duygusal bağın ve atla yaptıkları egzersizlerin çok büyük yararı olduğu görülmüş. Dünyada uygulanan bir sistem. Biz bunu duyunca konuyu Genelkurmay Başkanımızla görüştük. Sayın Genelkurmay Başkanımız bizim Gülhane'de özellikle terörle mücadelede engelli olan ya da tedavi gören erlerimizin tedavisinde bu hizmetten yararlanabileceklerini söylemişti. Bu merkez, askerlerimiz, emniyet mensuplarımızın tedavilerinde çok işlevsel olarak tasarlanmış bir merkez olacak. Bu merkez, Türkiye'de ilk olacak."

-Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi

Eskişehir Valisi Gürgör Azim Tuna ise Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti çalışmalarının 2014 yılı sonuna kadar devam edeceğine değinerek, kalıcı eserlerin biri hariç hepsini tamamlayacaklarını bildirdi.

Türk Dünyası Meydanı için TOKİ ile protokolün imzalandığını anlatan Tuna, şunları söyledi:

"Onlarla yapacağımız anlaşma gereği stadımız yıkılacak eski stadımızın yerine bir meydan yapacağız. İkinci önemli projemiz de Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi'mizdir. Geçtiğimiz hafta içinde ihalesi yapıldı, şu anda sözleşmesini de imzaladım. 21,7 milyon liraya mal olacak Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi gibi büyük ve devasa bir yapıyı, Sazova'da 6 ay gibi kısa bir sürede yaparak hizmete sunmayı planlıyoruz. Bu merkezimizin yanından bir MiniaTürk projemiz var. Yaklaşık 30 civarında Türk dünyasının çeşitli noktalarından kültür eserlerimizden maketlerin yer alacağı bir eser kazandırılacak. Vilayet Fidanlığı denen alanda Türk Dünyası Doğa Parkı çalışması devam ediyor. Nisan ayı sonunda bu da bitirilecek ve kent halkının hizmetine girecek."

-"Eskişehir'in vizyonuna yatırım yapıyoruz"

Tuna, mevcut İl Halk Kütüphanesi'nin yıkılarak yerine 5 katlı modern bir kütüphane binası yapılması projesinin bulunduğunu dile getirdi.

Kurşunlu Külliyesi'nin yanında bulunan "962 ada"daki mevcut yapıları Eskişehir'in kültür ve turizmine kazandırmayı amaçladıklarını vurgulayan Tuna, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hasırca mevkisinde Kızılay'a ait mekanda yeniden bir gençlik kampı yapıyoruz. Cami ve külliye restorasyon projelerimiz var. Kültür evleri ve kültür merkezleri projelerimiz bulunuyor. Bütün ilçelerimize büyüklüğüne göre kültür merkezi ya da kültür evi inşa edeceğiz. Odunpazarı'nda bir butik otel, projemiz var. Türk Dünyası Vakfı kurma aşamasının son noktasına geldik. Güzel bir 'anıt duvar' çalışmasını ilimize kazandırmış olacağız. Odunpazarı Bölgesi'nde iki sokak sağlıklaştırması projemiz var. Matrakçı Nasuh Şehir Hafızası ve Göç Müzesi'ni inşa edeceğiz. Demiryollarıyla ilgili bir müze yapacağız. Bu da Türkiye'de bir ilk olacak. Mahmudiye ilçemizde atçılığın önemini bilerek Eskişehir Osmangazi Üniversitemizin (ESOGÜ) atlı terapi merkezi yapma teklifi vardı. Bu yönetimi kurulu tarafından uygun görüldü. Yaklaşık 1,5 milyon lira bedelli bir atlı terapi merkezi inşa edilecek. ESOGÜ'nün uhdesinde işletilecek. Projelerimiz, Eskişehir, çocuklarımız ve gençlerimiz, kentin kültür ve turizmi içindir. Tarihimize sahip çıkıp geleceğe yönelik projelerle Eskişehir'in vizyonuna yatırım yapıyoruz."

Toplantıya AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can ile diğer ilgililer katıldı. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Türk Dünyası Kalıcı Eserler Projeleri Tanıtım Toplantısı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement