Türkiye-Kazakistan İlişkileri ve Astana Günü Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Kazakistan İlişkileri ve Astana Günü Toplantısı

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, kalkınmanın yeni simgesi olan Astana'nın, coğrafi olarak da hem Kazakistan'ın hem de çevre ülkelerin merkezi haline geldiğini söyledi.

24.06.2015 14:14

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, kalkınmanın yeni simgesi olan Astana'nın, coğrafi olarak da hem Kazakistan'ın hem de çevre ülkelerin merkezi haline geldiğini söyledi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliğinde, "Kazakistan- Türkiye İlişkileri ve 6 Temmuz Astana Günü" başlıklı bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Tüymebayev, Astana Günü'nün bu yıl 'Ülkemizin Kalbi Astana' başlığıyla kutlanacağını belirterek, "Astana, Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması beklenen 'Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak" dedi.

Kazakistan'ın başkentinin 1998'de Almatı'dan Astana'ya taşındığını hatırlatan Tüymebayev, "Astana artık Kazakistan'ın kalkınmasının yeni simgesi oldu. Coğrafi olarak da hem Kazakistan'ın hem de çevre ülkelerin merkezi haline geldi" ifadesini kullandı.

Tüymebayev, 25. yılına giren Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin siyasi, ticari, askeri, kültürel, sosyal, eğitim ve turizm alanlarında da güçlenerek devam ettiğini belirtti.

Ticaret hacmi 4 milyar dolar

Halihazırda 4 milyar dolar düzeyinde olan Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini, 10-15 milyar dolar seviyesine yükseltmek istediklerini belirten Tüymebayev, bu bağlamda Kazak-Türk sanayi bölgeleri arasında ortaklıklar kurulmaya başlandığını anlattı.

Tekstil, hayvancılık ve tarım gibi birçok alanda işbirliğinin arttırılması için iki ülkenin de çaba göstermesi gerektiğini dile getiren Tüymebayev, Türk sanayicilerini Kazakistan'da yatırım yapmaya davet etti.

Dünya Ticaret Örgütü müzakereleri tamamlandı

Kazakistan'ın 19 yıl süren Dünya Ticaret Örgütü'ne üyelik müzakerelerinin 22 Haziran'da Cenevre'de tamamlandığını söyleyen Tüymebayev, böylece Kazakistan'ın örgüte üyeliğinin önünde engel kalmadığını kaydetti.

Tüymebayev, ayrıca Kazakistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne bu yılın başı itibarıyla dahil olduğunu, böylece Kazakistan'da üretilen ürünlerin Birliğe üye Rusya, Belarus, Ermenistan ve Kırgızistan'a engelsiz ve gümrük vergisiz satılmaya başlandığını belirtti.

Aselsan ile ortak zırhlı araç projesi

Türkiye'deki askeri tesislerde Kazak gençlerin eğitildiğini hatırlatan Tüymebayev, Aselsan ile zırhlı araç projesi gibi pek çok alanda işbirliğine başladıklarını ve askeri alanda işbirliğinin devam edeceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kazakistan ziyaretine de değinen Tüymebayev, kardeş ülke olarak gördükleri Türkiye ile ilişkilerin daha da güçlenmesi gerektiğini vurguladı.

Elçiliğin Türk Almanağı, Türk sanatı ve kültürüne dair yayımladığı kitapları gösteren Tüymebayev, Türkiye ile dil, din, örf, adet, gelenek gibi çok sayıda ortak nokta olduğunun altını çizdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Kazakistan İlişkileri ve Astana Günü Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement