Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Gelecek Ay İhaleye Çıkıyor - Son Dakika
Politika

Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Gelecek Ay İhaleye Çıkıyor

Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Gelecek Ay İhaleye Çıkıyor

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, üç katlı büyük İstanbul tünelinin yap-işlet-devret modeliyle gelecek ay ihaleye çıkacağını belirterek, “İhalenin ardından kazmanın vurulması ile birlikte projeyi 5 yıl içerisinde tamamlayacağız. İstanbul’un trafiğinin rahatlaması bakamından çok önemli bir proje” dedi.

17.04.2015 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, üç katlı büyük İstanbul tünelinin yap-işlet-devret modeliyle gelecek ay ihaleye çıkacağını belirterek, "İhalenin ardından kazmanın vurulması ile birlikte projeyi 5 yıl içerisinde tamamlayacağız. İstanbul'un trafiğinin rahatlaması bakamından çok önemli bir proje" dedi.

TGRT Haber ve İhlas Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın programına konuk olan eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, genel seçimler öncesinde Adalet, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlarının istifa etmesine yönelik maddenin darbe dönemlerinden Anayasa'da kalan bir madde olduğunu ifade ederek, hiçbir anlamının olmadığını, hiçbir ifadesinin olmadığını dile getirdi. AK Parti'den Antalya'dan aday gösterilmesinin kendisi için hiç sürpriz olmadığını vurgulayan Elvan, özellikle Antalya'ya ulaştırma alt yapısı itibariyle ciddi bir takım yatırımların söz konusu olduğunu ve bu yönüyle aday gösterilmiş olabileceğini söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun takdirinin bu yönde olduğunu aktaran Elvan, Antalya'ya yatırımlar konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

"AKILLI KENT UYGULAMASINI ANTALYA'DA BAŞLATACAĞIZ"

Antalya'nın önemli bir potansiyelinin olduğunu kaydeden Elvan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Tarımıyla, turizmiyle birçok hangi açıdan bakarsanız bakın inanılmaz avantajlara sahip ama bu avantajlar değerlendirilebildi mi? Evet yeterince değerlendirilemedi ama önümüzdeki dönem Antalya'yı bir dünya markası haline getirmek istiyoruz. Denizciliği özellikle gerçek anlamda denizci bir kent haline dönüştürmek istiyoruz. Antalya'da bir bütün olarak akıllı kent uygulaması başlatacağız. Çok sayıda projemiz var."

Akıllı kent projesinde kentteki trafik lambasından yeşil alanların sulanmasına kadar, hastaların evlerinden hastaneyle ve doktoruyla irtibat kurmasına kadar, çöplerin toplanmasından sokak ışıklarının açılıp kapanmasına kadar, durakların tamamen otomasyona tabi tutulmasına kadar birçok alanda elektronik ortamda olacağını belirten Elvan, bunun ilk uygulamasını ilk olarak Karaman'da yaptıklarının altını çizdi.

"ANTALYA'YA 18 KİLOMETRELİK TRAMVAY HATTI GELİYOR"

İkinci uygulamayı Antalya'da başlatacaklarını dile getiren Elvan, Antalya'da 18 kilometrelik tramvay hattının EXPO 2016'ya yetiştirileceğinin müjdesini de verdi. Bununla ilgili çalışmanın devam ettiğini söyleyen Elvan, "Antalya trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak. Biz bir anlamda şuanda özellikle denizin yatay istikamette örneğin Alanya-Antalya bağlantısı, Alanya-Kemer bağlantısı gibi birtakım bağlantıları deniz yoluyla yapmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde bu projeleri kapsamlı olarak Antalya halkıyla paylaşacağız. Antalya'nın inanılmaz bir potansiyeli var. Biz bunların hepsini tamamıyla doğayı koruyarak yapacağız. Özellikle Antalya'nın tam bir doğa harikası bir il olduğunu biliyoruz. Bin bir çeşit bitki türünün olduğunu biliyoruz. Bunların hepsinin muhafaza edilerek bir anlamda Antalya'yı daha da yeşilleştirecek, daha da güzelleştirecek bir kente dönüştürebileceğiz inşallah" dedi.

Elvan, Akıllı Kent Projesi'nin zamanla Ankara, İstanbul ve İzmir'de de uygulamaya başlayacağını dile getirdi.

"BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ GELECEK AY İHALEYE ÇIKIYOR"

Pazar günü İstanbul'da açılacak olan yeni metro hattıyla ilgili olarak ise Elvan, Levent-Hisarüstü metrosunun son derece önemli bir güzergah olduğunu ve özellikle trafik yoğunluğunun çok fazla olduğu bir hat üzerinde ciddi bir rahatlamanın sağlanacağının altını çizdi. Levent ve Etiler kesiminin nüfus açısından yoğun olduğuna dikkati çeken Elvan, "Ama çok rahat bir şekilde Hisarüstü'ne ulaşma imkanına sahip olacaklar. 4 durağımız olacak. Aşağı yukarı 4.5 kilometre civarında diye hatırlıyorum" dedi.

Elvan, İstanbul'da yapılacak olan üç katlı tünel ile dünyada bir ilki gerçekleştireceklerini belirterek, "Bununla ilgili çalışmalarımız hemen hemen tamamlandı. Muhtemelen önümüzdeki ay ihaleye çıkacağız. Yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkacağız. Son derece önemli bir proje. İstanbul trafiğini çok önemli derecede rahatlatacak olan bir proje. Üç katlı büyük İstanbul tüneliyle aşağı yukarı şuanda 9 farklı metro sistemini birbiriyle entegre ediyoruz. 31 kilometrelik bir güzergahımız var. 6 milyon vatandaşımızın kullanımı söz konusu olacak. Üç katlı tünelle ilgili bir katı metro için olacak, diğer iki katı ise karayolu taşımacılığı için kullanılacak. Özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde büyük bir yığılma söz konusu, orayı rahatlatacak" şeklinde konuştu.

"5 YIL İÇERİSİNDE BİTECEK"

Büyük İstanbul tünelinin kazmanın vurulması ile 5 yıl içerisinde biteceğini belirten Elvan, "Yapmış olduğumuz projenin özelliği şu; birincisi mevcut TEM'le bağlantısı var. Hem Asya yakasında hem de Avrupa yakasında. D-100 ile bir bağlantısı olacak. Sadece bunlarla da yetinmiyoruz, yine bu hattımız üçüncü havalimanı ile bağlantısı olacak. Dolayısıyla köprülerle bağlantısı olacak. Alternatif önemli bir güzergah olacak. Öyle bir proje dizayn ettik ki her yerle bağlantısı olacak. Çok kapsamlı çalıştık. İleriye dönük projeksiyonlarımız yapıldı. Proje tamamlandığında neler olacak, onun hepsini çok kapsamlı olarak çalıştık. Öyle bir güzergah belirledik ki bu konunun uzmanı olan kimle görüştük ise mükemmel bir güzergah olduğunu söyledi" diye konuştu.

Elvan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bu yıl içerisinde bitirilmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Gelecek Ay İhaleye Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement