Uluslararası Şeker Örgütü 49. Konsey Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Uluslararası Şeker Örgütü 49. Konsey Toplantısı

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, "Şekerlerin sağlık üzerine etkilerini konu alan ve bilimsel temele dayanmayan bilgilerin kulaktan kulağa aktarılması sadece ülkemize özgü değil dünya çapında bir durum.

25.05.2016 11:33

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, "Şekerlerin sağlık üzerine etkilerini konu alan ve bilimsel temele dayanmayan bilgilerin kulaktan kulağa aktarılması sadece ülkemize özgü değil dünya çapında bir durum." dedi.

Şeker Kurumundan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin de üyesi olduğu Uluslararası Şeker Örgütünün (ISO) 49. Konsey Toplantısı, "Şeker: Gerçekler ve Efsaneler" temasıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, ISO İcra Direktörü Jose Orive ile Şeker Kurumu Başkanı ve ISO Dönem Başkanı Dr. Hüsnü Tekin'in de katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan NÜD Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz, şekerlerin sağlık üzerine etkilerini konu alan ve bilimsel temele dayanmayan bilgilerin kulaktan kulağa aktarılmasının sadece Türkiye'de değil dünya çapında görülen bir durum olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Her konuda olduğu gibi sağlık ve beslenme konusunda da temelsiz bilginin karşısına çekilebilecek en sağlam set, bilimsel gerçeklerdir. ISO'nun 49. Konsey Toplantısı, bu bilimsel gerçeklerin yinelenmesi için geniş çaplı bir platform sunarak, yanlışların düzeltilmesi için önemli bir fırsat ortaya koymuştur. Yanlış bilinen doğrular, gerçek sanılan efsaneler, her zaman insanlığı sorunların çözümünden, aydınlıktan uzaklaştırmıştır. Bu toplantı, bilinmeyenin karanlığına tutulacak bir başka ışık kaynağı olmuştur.

Gerek sektör gerek toplum sağlığı açısından önemli bu toplantının ülkemizde gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum. Şeker şekerdir. Günümüzde insanlar tarafından tüketildikleri miktarlarda şekerlerin ne birbirinden ne de rafine karbonhidratlardan farkı yoktur. Gıda kodekslerinde şeker tanımı tüm şekerleri kapsayacak şekilde yapılır. Bunun nedeni, şekerlerin içeriklerinin benzer olmasıdır. İnsan sağlığı için önemli olan nokta ihtiyaçtan fazla enerji alınmasıdır. Bunun çözümü de dengeli ve kararında beslenmek yanında mümkün olduğunca aktif bir yaşam sürdürmektir. Kimi sağlık otoritelerinin bile zayıf bilimsel kanıtlara dayanarak kati ve korkutucu tavsiyelerde bulundukları bu dönemde, efsanelere karşı bilimsel gerçekleri savunmak biz sanayiciye kalmıştır. Alıcısı olmayan iş kolu, kendini devam ettiremez. Bu nedenle alıcımızı korumak, toplumu doğru bilgilendirmek ve otoritelerin de toplumu doğru yönlendirmesine katkıda bulunmak durumundayız."

"Tüketiciyi yanıltan bilgiler var"

Maastricht Üniversitesi Öğretim Üyesi ve beslenme uzmanı Prof. Dr. Fred Brouns, fruktoz içeren şekerlerin, saf fruktoz ile yapılan deneyler temel alınarak kötülenmesinin bilimsellikten uzak bir yaklaşım olduğunu ve tüketiciyi yanılttığını savundu.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Prof. Dr. Tanju Besler de sağlıklı bir insanın metabolizmasının besin ögelerindeki dönemsel artış ve azalmaları karşılayabildiğini aktardı.

Vücudun en önemli enerji kaynağının karbonhidratlar, özellikle de glikoz olduğunu ifade eden Besler, sadece beyin ve sinir hücrelerinin günlük 150-170 gram glikoza ihtiyacı olduğunu anlattı.

Besler, ülke verileri değerlendirildiğinde şeker tüketimi ile obezite arasında bağlantı görülemediğini, fazla kilo ve buna yönelik sorunların birçok faktöre bağlı olduğunu, şekerin tek sorumlu gösterilemeyeceğini söyledi.

Konsey toplantısı, 27 Mayıs Cuma günü sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uluslararası Şeker Örgütü 49. Konsey Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement