Bu Besinler IQ'yu Yükseltiyor! - Son Dakika
Kadın

Bu Besinler IQ'yu Yükseltiyor!

Bu Besinler IQ\'yu Yükseltiyor!

Çocuğunuzun büyürken zeka gelişimi biraz da besinlere bağlı. İşte beyin gelişimi için mühim besinler...

11.07.2012 13:00  Güncelleme: 08:11

Çocuğunuzun büyürken ve yetişkin olduğunda ne kadar sağlıklı ve başarılı olacağı, biraz da beslenmesine bağlı. İşte beyin gelişimi için mühim besinler...

Çocukluk ve ergenlik döneminde öğrenmeyi zorlaştıran ve genel vücut direncini düşüren önemli etken, kötü beslenme alışkanlığıdır. İyi beslenememek, vücudu, özellikle de beyni, birçok vitaminden ve yararlı besin maddesinden yoksun bırakır. Beyin enerjisini tam alamadığı için, işlevini de gerektiği gibi yapamaz. Bunun sonucunda, dikkat dağınıklığı, algılama bozukluğu, öğrenme güçlüğü olur. Ayrıca bağışıklık sistemi zayıfladığı için diğer hastalıkların da oluşması kolaylaşır.

Beslenmeye en çok beyin ihtiyaç duyuyor

Nöroloji (Beyin cerrahı) Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ'a göre beyin vücudun en çok beslenmeye ihtiyaç duyan organlarının başında geliyor. Hali hazırda gelişimini devam ettiren bir beyin ise daha da fazlasına ihtiyaç duymakta. Bu yüzden okul döneminde çocuğunuzun algılarını açık tutmak ve konsantrasyonunu artırmak elinizde. Doç. Dr. Dağ, zihin açan besinlerle ilgili şu ipuçlarını anlattı:

'Domates, bal kabağı, havuç, ıspanak gibi renkli besinler, beyin hücrelerine güç ve sağlık veren antioksidan kaynaklarıdır. Ayrıca balık, yağlı tohumlar, yumurta, rafine olmayan tahıl, çilek, frenk üzümü, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, baklagiller, süt, yoğurt ve et de çocukların zekasını geliştiren, hafızalarına yardımcı olan çinko ve bazı B vitaminleri bulundurur.'

İşte IQ yükselten mucize besinler...

Balık: Yağlı balıklar beyin büyümesi ve fonksiyonu için temel öneme sahip olan DHA ve EPA omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Bu yağ asitleriyle beslenen kişiler yetenek testlerinde daha başarılı olur.

Yağlı Tohumlar: Badem, fındık, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlar içerdikleri omega-3 ve omega-6, magnezyum ve çinko ile beyin gelişiminde ve hafızanın güçlendirilmesinde önemli rol oynar.

Yumurta: Yumurta iyi bir protein kaynağı olduğu gibi, sarısında bulunan kolin bellek gelişiminde önemli bir rol oynar.

Baklagiller: Protein ve kompleks karbonhidrat deposu baklagiller, özellikle öğle yemeğinde yendiklerinde çocuğun zihinsel faaliyetlerinin öğleden sonra yüksek düzeyde kalmasına yardımcı olurlar.

Sebzeler: Domates, bal kabağı, havuç, ıspanak, beyin hücrelerine güç ve sağlık veren antioksidan kaynaklarıdır.

Süt ve Yoğurt: Süt ürünleri: güçlü kemik ve dişler için gerekli D vitamini ve kalsiyum içermelerinin yanı sıra enzimlerin yapımı için gerekli protein, karbonhidrat ve B vitaminleriyle doludur.

Et: İçindeki demir, çocukların okuldaki enerjileri ve konsantrasyonları için temel öneme sahip bir mineraldir. Ette ayrıca belleğe yardımcı olan çinko ve bazı B vitaminleri bulunur.

Yulaf ve Bulgurdan Şaşmayın: Rafine olmayan tahıllardaki lifler beynin ihtiyacı olan glukozun salınımını düzenler, sinir sistemini sağlıklı kılan B vitaminleri içerirler. Bulgur, çocuklar için besleyici ve sevdikleri bir tahıldır. Yulaf da zengin enerji ve sinir sisteminin tam kapasiteyle çalışması için gerekli olan iyi bir E ve B vitamini, potasyum ve çinko kaynağıdır.

Çilek, Frenk üzümü, Yaban Mersini, Böğürtlen, Ahududu: Bu koyu renkli meyve ailesi yüksek düzeyde antioksidan içerir. Göz, diş eti ve genel sağlık için gerekli A vitamini ve C vitamini içerirler. çalışmalar belleği güçlendirdiklerini göstermiştir.

Derse ilgisiz çocuğun beyin dalgasını ölçtürün

Öğretmenler veliye 'çocuğunuz ders dinlemiyor, anlamıyor, kendini derse veremiyor veya dalıp dalıp gidiyor' gibi şikayetlerde bulunabiliyor. Veliler de bu durumu genelde; çocuğun tembelliğine, sorumsuzluğuna veya şımarıklığına yorarlar. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ'a göre bu çok yanlış ve bu dalgınlığın sebebi beyin dalgalarındaki uyarı bozukluğu olabilir. Bu tarz şikayetle gelen birçok çocukta sara (epilepsi) hastalığının görüldüğünü belirten Doç. Dr. Dağ, 'örneğin, 'absans nöbeti' denen bir epilepsi tipi vardır. çocuk normal aktivitesini yaparken birden saniyeler süren hafıza kaybı olur, çocuk gözünü bir noktaya diker bu süre içinde hiçbir şeyi algılamaz, hatırlayamaz sonra tekrar aktivitesine kaldığı yerden devam eder. özellikle de ders sırasında yaşanabilir. Sık sık dalması ve konsantrasyon eksikliği olan çocuklar, bir nörologa götürülmelidir. Beyin dalgalarını ölçmeye yarayan EEG isimli cihaz bu hastalığa tanı konmasını sağlar. Hastalık ilaç tedavisi ile düzelir' diye konuştu.

Başarının anahtarı huzurlu ailede

Ailenin huzurunu ve dengesini tehdit eden olaylar arasında okul başarısızlığı önemli bir yer tutar fakat çocuğun okul başarısızlığının tek sebebi hastalık değildir.

1 - Ailedeki sorunlar anne, babanın çocuğa karşı tutumu, çocuktan yapabileceğinden fazla başarı istemek.

2 - Okulun ve okuldaki öğretmenlerin etkisi.

3 - Maddi manevi sınırlı olanakların etkisi.

4 - Arkadaşların etkisi.

5 - Çocuğu yaşından daha önce okula göndermek, yani fiziksel olgunlukta eksiklik okul başarısını etkiler. Fakat bunlar psikolojik hadiselerdir. Herhangi bir hastalığın sonucu değildir. Yukarıdaki saydığım hadiseler iyi tespit edilirse, durum düzelir.

Doç Dr. Serdar Dağ

http://www.brandmaillive.com

Kaynak: Womenist.net

Son Dakika Kadın Bu Besinler IQ'yu Yükseltiyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement