Deniz Temalı Filmde Turgut Reis - Son Dakika
Kültür Sanat

Deniz Temalı Filmde Turgut Reis

Deniz Temalı Filmde Turgut Reis

Togay Şenalp " Deniz Savaşı Temalı Filmlerde Kaptan Karakterleri, Film Müzikleri ve Turgut Reis" konulu konferansıyla gerçekleştirdi.

11.01.2014 14:47

Turgutreis Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi, değerli akademisyenlerin desteği ile birbirinden farklı konu başlıklarından oluşan konferanslar serisini 2014 yılında da sürdürmeye devam ediyor.

2014 yılının ilk konferansını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Togay Şenalp"Deniz Savaşı Temalı Filmlerde Kaptan Karakterleri, Film Müzikleri ve Turgut Reis" konulu konferansıyla gerçekleştirdi.

Yrd. Doç. Dr. Togay Şenalp konferansında denizcilik, deniz temalı sinemalarda ele alınan konuları kişilerin karakterlerini, karakterlerin olumlu olumsuz özelliklerini, şuana kadar yapılmış deniz temalı filmleri görsel sunumunda anlattı.

Yrd. Doç.Dr. Şenalp sunumunda"Güzel Sanatlar Fakültesinde Sahne Sanatların öğretim üyesiyim. Temel meselem aslında deniz temalı bir film yapmak isteğiydi. Bu istek beni bu konuları araştırmaya doğru götürüyor. Bir de buraya geldiğim zaman anladığım bir şey oldu ki Turgut Reis yaşamış bir insan ve hayatı aslında gerçekten ilginç olaylarla dolu. Avrupa'nın başka kentlerinde de tanınan bir insan olması bir yana, Tunus' tan geçen yaz birçok insan Turgut Reis bizim atamız dır diyerek geldiler. Soyadlarında da Dragut var. Onlarla geçirdiğimiz vakitte gerçekten yaşamış ve ne kadar çok etki etmiş gerçek bir insan olduğunu anladım.

Tarih biraz mitoloji gibi gidiyor. Tarihi dönemlerle ilgili filmler yapıldığında en klasik sorunlardan biri her şeyi kusursuz yapalım desek bu imkânsızdır. Çünkü o gün o sırada ne giymiş olduğunu, nasıl bakmış olduğunu, ne söylemiş olduğunu tam olarak bilemeyiz. Ama senaryoyu yazma anından itibaren bunları sanki o anda oradaymışız gibi hayal etmemiz gerekiyor. Çünkü sonuçta bir kamera kuruluyor, oyuncular belli kıyafetlerle bunu gerçekleştiriyorlar. Turgut Reis'ten bahseden ya da Turgut Reis'in geçtiği dönemi anlatan bir sinema filmi yapılsa nasıl olur diye düşündüm. Bu soru şuan da bu konferansımızın temel çıkış sorusu oldu. Turgut Reis 'i anlatan bir filmin uluslararası bir film olması gerekir. Turgut Reis gerçekten tanınması ve tanıtılması gereken bir kişiliktir. Geçmişine baktığımız zaman kazandığı başarılar, bütün görevlerin üstesinden gelmeye çalışan azimli bir kişiliği olduğunu göstermektedir. Turgutreis Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi Turgut Reis e verdiği değeri gerek düzenlediği sempozyum ve konferanslarla, gerekse bünyesinde oluşturduğu Akdeniz Denizcilik Tarihi Arşivi kitaplığında göstermektedir" dedi.

Turgut Reis temalı bir denizcilik filminin sinema tarihinde nasıl bir yere sahip olabileceği, olası bütçe boyutu ve karakter oluşturmanın sinemadaki önemi üzerine tespitlerle bulunulan konferans katılımcıların soruları ve düşüncelerinin paylaşılmasıyla noktalandı.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement