Türkiye Sinemasının Acı Kaybı: Kenan Ormanlar'ı Kaybettik - Son Dakika
Kültür Sanat

Türkiye Sinemasının Acı Kaybı: Kenan Ormanlar'ı Kaybettik

Türkiye Sinemasının Acı Kaybı: Kenan Ormanlar\'ı Kaybettik

İki çocuk babası olan Kenan Ormanlar'ın cenazesi yarın (19 Mart) öğle namazının ertesinde İstanbul'daki Bebek Camii'nden kaldırılarak aile mezarlığının bulunduğu Topkapı Merkez Efendi Kabristanı'na defnedilecek.

18.03.2015 14:38  Güncelleme: 14:39

Türkiye sinemasının kilometre taşlarını oluşturan Erden Kıral, Atıf Yılmaz, Ali Özgentürk gibi yönetmenlerle birlikte pek çok önemli sinema filmine görüntü yönetmeni olarak imza atan Kenan Ormanlar'ı ani bir rahatsızlık sonucu 17 Mart'ta kaybettik. Kameraman ve görüntü yönetmeni olarak Türkiye sinemasına "Hakkari'de Bir Mevsim", "At", "Mavi Sürgün" gibi pek çok eser bırakan Kenan Ormanlar, son olarak 2005'te Atıf Yılmaz'ın Eğreti Gelin filminin görüntü yönetmenliğini üstlenmişti.

Kenan Ormanlar, 1937 de Üsküp'te doğdu. Küçük yaşta İstanbul'a geldi. İ.Ü İktisat Fakültesinde okurken sinema eğitimi almak üzere 1960 yılında yaşamının sonuna dek yaşayacağı Almanya'ya gitti. Münih Sinema ve Televizyon Yüksek Okulu'nu (HFF) bitirdi ve 1974-1990 yılları arasında aynı okulda öğretim üyesi olarak çalıştı. Görüntü yönetmeni ve yapımcı olarak çok sayıda ödül aldı. Birçok film festivalinde Jüri Üyeliği yaptı.

Kenan Ormanlar, İstanbul ve Münih arasında geçirdiği yaşamı boyunca hiç kopmadığı Türk sinemasına 1981 de kurduğu Kentel Film GmbH ile pek çok eser kazandırmanın yanı sıra ileri teknolojiyi Türk Sinemasına kazandıran Film Ekipmanları Kiralama şirketi Kenmovie Filmcilik A.Ş.yi (1987) de kurarak katkıda bulundu. Ormanlar, kurduğu bu şirketi sayısız görüntü yönetmeninin yetiştiği bir okula dönüştürmüştü.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Türkiye Sinemasının Acı Kaybı: Kenan Ormanlar'ı Kaybettik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement