Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Brifing Toplantısı - Son Dakika
Kültür Sanat

Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Brifing Toplantısı

Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Brifing Toplantısı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi brifing toplantısı düzenledi.

31.10.2013 14:38

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi brifing toplantısı düzenledi.

UNESCO'nun Paris'teki merkezinde yapılan brifing toplantısında, Türk kahvesi ve sunumun da temsili listeye girmesinin beklendiği 2-8 Aralık tarihlerinde Azerbeycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenecek komite toplantısı hakkında basın mensuplarına bilgi verildi.

Toplantıda konuşan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Sekreteryası'ndan Cecile Duvelle, somut olmayan kültürel mirasın tanımından bahsetti.

Duvelle, belli bir topluluğun, grubun ya da bireylerin, kültürel mirasın bir parçası kabul edilen uygulamalarının, temsillerinin, anlatımlarının, bilgilerinin, becerilerinin ve bunlara ilişkin sunumlarının ve araç geçerlerinin kültürel miras olarak kabul edildiğini ifade etti.

İlk olarak 2003'de kabul edilen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nin dünya kültürel mirasına katkısından da bahseden Duvelle, Somut Olmayan Kültürel Mirası konusunda uluslararası düzeyde bir bilinçlenmenin ve kültürel çeşitliliğe duyulan saygının arttığını belirtti.

Duvelle, bir kültürel mirasın, Somut Olmayan Kültürel Miras kategorisinde yer alabilmesi için de sözlü gelenek ve anlatımlar, toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler, doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar, gösteri sanatları ve el emeği sanatları kapsamına girmesi gerektiğini kaydetti.

Kültürel mirasların listeye girebilmek için hala canlılığını sürdürüyor olması ve geleceğinin koruma altına alınması gerektiği de vurgulandı.

Öte yandan UNESCO kaynaklarına göre, Bakü'deki komite toplantısında temsili listeye girip giremeyeceği belli olacak Türk kahvesi ve sunumunun listeye girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Türkiye'den daha önceki yıllarda mesir macunu, düğün yemeği keşkek, Bektaşi geleneği ve semah töreni, Karagöz ve Hacivat, Kırkpınar güreşleri, aşık sohbetleri, Nevruz törenleri ve meddah gösterileri UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras "temsili listesine" alınmıştı. - Ile-de-France

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Brifing Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement