CHP'li Güler'den 'Türk Vatandaşlığı' Vurgusu - Son Dakika
Politika

CHP'li Güler'den 'Türk Vatandaşlığı' Vurgusu

CHP\'li Güler\'den \'Türk Vatandaşlığı\' Vurgusu

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, "Biz kendi siyasi kimliğimizi 'Türk vatandaşlığı' olarak sürdürmekte kararlıyız.'Etnik kimlik' denilen şey ana ve babadır."

15.03.2013 17:57

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, "Biz kendi siyasi kimliğimizi 'Türk vatandaşlığı' olarak sürdürmekte kararlıyız. 'Etnik kimlik' denilen şey ana ve babadır. Kimse anayı babayı seçemez. Doğarsın, anan baban Romandır sen de Romansın, Zazadır sen de Zazasın, Boşnaktır, Çerkezdir sen de osun" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, İstanbul Milletvekili Müslim Sarı ve Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, partilerinin genişletilmiş İl Danışma Kurulu Toplantısı için geldikleri Uşak'ta, gündeme dair açıklamalarda bulundu. CHP Uşak İl Başkanlığı'nı ziyaret eden milletvekilleri, partililerle kısa bir sohbetin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Anayasa paketindeki değişiklikler konusunda değerlendirmelerde bulunan Birgül Ayman Güler, şunları söyledi:

"Önümüzde yerel seçimler var, bu çok önemli. Ama bundan önce bir büyük hedef daha var. Türkiye'nin başında büyük bir bela var. Anayasa'nın değiştirilmek istenmesi belası. Anayasa'da çok madde var, yapılmak istenen çok değişiklik var ama bunların içinde bir tanesi, hepsinin temeli olan 'vatandaşlık' maddesidir. Anayasa'da bizler 'Türk vatandaşı' olarak tanımlanmış bulunuyoruz. BDP ile AKP anlaşarak Anayasa'dan 'Türk' kelimesini silmeye karar verdiler. Biz bunu Meclis ortamında gözlerimizle görmüştük. Şimdi bütün Türkiye, herkes görüyor. Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Öcalan anlaşmışlar. Demek ki karşımızdaki AKP- BDP anlaşması değil, Erdoğan- Öcalan anlaşmasıdır. 'Türk vatandaşlığını silelim, yerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı koyalım' diyorlar. Biz de buna karşı çıkıyoruz."

ULUSAL- MİLLİYETLER DEVLETİ

CHP olarak Anayasa maddesinin değişikliğine karşı çıktıklarını ifade eden Güler, "Anayasa, temel insan hak ve özgürlükleri temelinde yazılacak. Bireylerin ve yurttaşların eşitliği temelinde yazılacak. Ama eğer 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı' denirse, o zaman anayasa etnik temelli, kollektik haklar temelinde yazılacak. Yani bu ülkede ne kadar etnik grup varsa ne kadar milliyet varsa onların eşitliğini gözleyen bir tarzda yazılacak. Bunun anlamı 'Türk vatandaşı' denildiğinde ulusal resmi bir dilimiz varken, 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı' dediğinizde ne kadar etnik temeliniz varsa o kadar resmi dil demektir. 'Türk vatandaşı' derseniz ulusal, 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı' derseniz milliyetler devleti kuruyorsunuz" diye konuştu.

'KİMSE ANA BABAYA KÜFRETTİRMEZ'

Hükümetin değişiklikle ilgili bir hakaret geliştirdiğine dikkat çeken Güler, şöyle devam etti:

"Şimdi 'Türk demek ırkçılık demektir. O nedenle biz Türk kavramını silelim' diyorlar. Biz bunların bu suçlamalarını şöyle karşılıyoruz; Bu söz, gericilere ve emperyalizmin işbirlikçilerine aittir. Türk vatandaşlığının ırkçılık ve ayrımcılıkla en küçük bir ilgisi yoktur. Biz kendi siyasi kimliğimizi Türk vatandaşlığı olarak sürdürmekte kararlıyız. Bizim görüşümüz açık. 'Etnik kimlik' denilen şey ana ve babadır. Kimse anayı babayı seçemez. Doğarsın, anan baban Romandır sen de Romansın, Zazadır sen de Zaza'sın, Boşnaktır, Çerkez'dir sen de osun. Hiçkimse ana ve babaya küfrettirmez. Ben küfrettirmem sen de küfrettirmezsin."

PARTİ MECLİSİ TOPLANTISI

CHP Genel Merkezi'nde Parti Meclisi'nin olağanüstü toplanacağını belirten CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, "Parti üyelerimizin yüzde 10'u imza vererek 'Bir Parti Meclisine ihtiyacımız var' dedi. Parti Meclisimizde son günlerde zabıtları da yayınlanan 'İmralı mutabakatı' adı verilen rezalet nedir ne değildir o konuşulacak. Bir de Anayasa ile ilgili olarak değişikliklerin ele alınacağı Parti Meclisi toplantısına gerçekten ihtiyacımız vardır. Orada kafa kafaya vererek ülkemizde sıcak gelişmeleri değerlendirerek iyice bir karar verilmesi gerekiyor" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı ve Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz da gündeme ilişkin konulara değinerek, yerel seçimlerdeki çalışma temposu, çalışma yöntemleri ile ilgili partililerle görüş alışverişinde bulunmak için Uşak'a geldiklerini söyledi. - Uşak

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika CHP'li Güler'den 'Türk Vatandaşlığı' Vurgusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement