Siyonizm'in Kurucusu Herzl, İsrail'de Devlet Töreniyle Anıldı - Son Dakika
Politika

Siyonizm'in Kurucusu Herzl, İsrail'de Devlet Töreniyle Anıldı

Siyonizm\'in Kurucusu Herzl, İsrail\'de Devlet Töreniyle Anıldı

Cumhurbaşkanı Peres : "Herzl bir Yahudi devletinin gerekliliği inancında haklıydı” Başbakan Netanyahu : "Filistinlilerle bir barış anlaması yaparsak, Yahudi devletine karşı yapılan vahşi saldırıların bertaraf edilip son bulacağı konusunda kimse kendini aldatmasın”

27.06.2013 15:32

İsrail'de Yahudi ulusal hareketi ve Siyonizm'in kurucusu Theodor Herzl, Kudüs'teki Herzl dağında bulunan mezarı başında devlet töreniyle anıldı.

Herzl'in mezarına çelenk konulmasıyla başlayan törene devletin zirvesi tam kadro katılırken, törende konuşan Şimon Peres barış yanlısı mesajlar verdi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ise İsrail'in güvenliğine ilişkin sert mesajları dikkati çekti.

Törende ilk olarak konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Yahudiliğin en önemli ahlaki prensiplerinden birinin barış olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"İsrail devletinin varlığı bir ihtiyaçtır. Tek uluslu bir devlet Herzl'in vizyonuyla çelişmektedir. Barış görüşmelerini yeniden canlandırmak için bir şans var, bu kaçırılmamalıdır. (ABD Dışişleri Bakanı John) Kerry'nin tekrar bölgeye gelişini memnuniyetle karşılıyoruz. Başarılı olması ve sürecin canlandırılması için kendisine yardımcı olacağız."

"Herzl, bir Yahudi devletinin gerekliği inancında haklıydı. Yükselen antisemitizm (Yahudi düşmanlığı) ve Nazizm, Herzl'in ileri görüşlülüğünü haklı çıkaran delillerdir." diyen Peres, Herzl'in kutsal yerlerin tüm inananların ortak malı olduğu düşüncesini hatırlattı.

Peres sözlerini, "Komşularımızla barış, Siyonist ideolojinin temel unsuru olmaya devam etmektedir ve sadece barışla devlet vizyonu tamamlanacaktır" diyerek tamamladı.

Peres'in ardından kürsüye gelen Başbakan Netanyahu ise barış süreci ve İsrail'in güvenliğine ilişkin sert mesajlar verdi.

"Filistinlilerle bir barış anlaması yaparsak Yahudi devletine karşı yapılan vahşi saldırıların bertaraf edilip son bulacağı konusunda kimse kendini aldatmasın" diyen Netanyahu, şöyle devam etti:

"Barış kendi içinde arzu edilen bir durumdur. Barış güvenlik üzerine kuruludur. Her şeyden önce kendi kendimizi savunabilme yeteneği üzerine kuruludur.  Güvenlik olmadan, ordu olmadan, Herzl'in çağrısındaki barışı korumamız, kendimizi korumamız mümkün olmayacaktır. Barışın temel koşulu bunu başarmak için güvenliği korumaktır."

Theodor Herzl kimdir

Siyonist düşüncenin kurucusu Theodor Herzl aslen bir Macar Yahudisidir. Viyana Üniversitesinde hukuk eğitimi alan Herzl, gazetecilik ve yazarlık yaptı. Dünyadaki Yahudileri tekrar bir araya getirerek Filistin toprakları üzerinde devlet kurulmasını hedefleyen Siyonizm'i sistemleştiren Herzl, İsrail'in kurucusu olarak kabul ediliyor. - Kudüs

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Siyonizm'in Kurucusu Herzl, İsrail'de Devlet Töreniyle Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement