Online Oyun Dünyasından Son Haberler Webrazzi’de! - Son Dakika
Teknoloji

Online Oyun Dünyasından Son Haberler Webrazzi’de!

Online Oyun Dünyasından Son Haberler Webrazzi’de!

15 Haziran günü Elite World Hotel'de yapılan yılın son Webrazzi Gündem Toplantısı'nda online oyun dünyasının kalbinden gelen önemli katılımcılar sektöre dair merak edilenleri konuştu.

20.06.2011 09:46

Sosyal medya ve internet alanında yaşanan gelişmeleri yerelde ve globalde takip etmek amacı ile 2006 yılının ağustos ayında Arda Kutsal tarafından kurulan Türkiye'nin lider Web 2.0 bloğu Webrazzi, 2011 yılının son gündem toplantısını 15 Haziran'da Elite World Otel'de konunun uzmanlarının katılımı ile gerçekleştirdi. İnternet sınırlarında yürütülen iş alanları arasında en çok ses getiren alt segmentlerden biri olan online oyun pazarının son durumu ve sektördeki gelecek planları toplantıda konuşulan konular arasındaydı.

Toplantıdaki konuşmacılar; Arcademonk Genel Müdürü Ömer Bilge Ersoy, Gamersfirst İş Geliştirme Direktörü Gülümser Baran Şen, Gamester Kurucu Ortağı ve İş Geliştirme Direktörü Onur Karcı, GameTurk (GGC) Genel Müdürü Evrim Levent Tanrıkut, Joymax Türkiye Ülke Müdürü Güven Düzenli, Level Yayın Yönetmeni Fırat Akyıldız, Mikro Ödeme Kurucusu ve CEO'su Alper Akcan, Pixofun Kurucusu Ergun Güvenç, Tipeez.com Genel Müdürü Haymi Behar, TTNET Ürün Geliştirme Yöneticisi Ferhan Özkan, 2DK CEO'su Erdem Çelik ve 2DK CXO'su Murat Yerdekalmazer gibi alanının öncüleri arasındaki üst düzey yöneticilerden oluşuyordu.

Haymi Behar, Hürriyet internet grubunun parçası olan ve "çocuk facebook"u olarak da anılan online çocuk platformu tipeez.com'u anlatarak başladığı konuşmasında "kids marketing"in günümüzdeki önemini vurguladı. Bu platform sayesinde geleceğin internet kullanıcılarını değerlendirmenin mümkün olacağına inandığını belirtti.

TTnet Oyun ve İş Geliştirme Yöneticisi Ferhan Özkan sektörde ana akımın nereye doğru gittiği sorusuna yanıt vermeye çalıştı. Gelecek 5 yıl içerisinde sosyal oyun kullanıcılarının iki katına çıkacağını tahmin ettiklerini söyleyen Özkan'a göre globaldeki gelişmeleri yakından takip edebilmek için oyunlarda yerelleştirmeye ve Türkçeleştirmeye gidilmesi gerekiyor. Özkan, Bohemia İnteractive CEO'su Marek Spanel'in sözlerini tekrarlayarak, dünyadaki trendlere bakıldığında kutu oyunlarının günümüz dünyasında artık çok fazla kullanılmadığını, bunun yerine online dijital oyunların tercih edildiğini belirtti.

Toplantının Fırat Akyıldız'ın moderatörlüğünde yapılan Online Oyun Trendleri ve Gelecek isimli bölümünde Evrim Levent Tanrıkut, Gülümser Baran Şen ve Güven Düzenli; sektördeki büyümenin ne kadar daha devam edeceği, Türkiye özelinde online oyun pazarının ne durumda olduğu ve yerelde sektör gelişimini sağlayabilmek için nasıl hareket edilmesi gerektiği üzerine tartıştı. Oturumun sonunda katılımcıların hemfikir oldukları konu başlıkları arasında şunlar sayılabilir: Konuşmacılar; gerek sektördeki kalifiye eleman eksiğini kapatabilmek gerekse altyapı problemlerini giderebilmek için sektörün dinamik yapısı göz önünde bulundurularak yatırım yapılması, start-up firmaların desteklenmesi ve bu şirketler için kuluçka merkezlerinin açılmasının gerekliliği üzerinde durdular. Ayrıca, tüm katılımcılar, Türkiye bazında global pazardan pay alınması isteniyorsa mecra reklamları konusunda hem ajansların hem de markaların bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti. Online oyunlarda, optimizasyonu yapılmış ve uygun şekilde konumlandırılmış reklamların kullanılmasının önemli olduğunun altı çizildi.

Online Oyun Ekonomisi üzerine konuşan Mikro Ödeme Kurucu ve CEO'su Alper Akcan şirketi kurarken mobil mikro ödeme yani küçük tutarların internet üzerinden tahsilatının sağlanması amacını taşıdıklarını belirtti. Akcan, şirket yapısının esas hedefinin online dünya haricinde gündelik hayatta yapılan ödemelerin de kendi kurdukları sistem üzerinden alınabilmesini sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde yapılan Sosyal Oyunlarda Nişlere Odaklanmak isimli oturumda konuşan Erdem Çelik ve Murat Yerdekalmazer yaptıkları işi niş marketler için oyun üretmek olarak tanımladı. Yerdekalmazer ve Çelik'e göre bu süreçte hedef kitlesini oluşturan niş grubun iyi anlaşılması ve bunu sağlayabilmek için de mümkünse çalışanlardan birinin bu gruba dahil olması çok önem taşıyor.

Türk İnternetinin Güçlü Yönü: Sosyal Oyun isimli oturum da Arda Kutsal'ın yönetiminde gerçekleşti. Ergun Güvenç, Onur Karcı ve Ömer Bilge Ersoy'un konuşmacı olarak katıldığı oturumda bir oyunun popülerleşmesi için gerekli olan unsurlar tartışmaya açıldı. Sosyal oyunların "fast business" olarak görüldüğünü vurgulayan Ersoy herhangi bir oyunun popüler hale gelmesi için yapılan işin kullanıcı tarafından sevilmesinin yeterli olduğunu düşündüğünü belirtti. Buna karşılık olarak Güvenç ise her oyunun kendi niş kitlesine hitap ettiğini ve önemli olanın bu kitleyi oluşturan kişiler arasındaki fonksiyonel sosyal ilişkileri iyi analiz etmek olduğunu vurguladı. Onur Karcı ise ışığında kullanıcıların çoklukla boş zamanlarını keyifli bir şekilde doldurmak için online oyunları oynadıklarını düşündüğünün ve yapılan araştırmaların da bu düşüncesini desteklediğinin altını çizdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Teknoloji Online Oyun Dünyasından Son Haberler Webrazzi’de! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement