Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde ilk kez katlı üretim modeli uygulanan serada çilek hasadı yapıldı.

21.01.2013 09:58

Foto: Belediyeden gelen fotolar

===

Topraksız serada çilek yetiştirdi

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde ilk kez katlı üretim modeli uygulanan serada çilek hasadı yapıldı. Hasdere Köyü'nde 3,5 dekar alana katlı model çilek sarası kuran Mustafa Yaman, serasından ilk çilek hasadını gerçekleştirdi. Normal çilek tünellerindeki üretimin aksine, sera içine kat kat döşenen olukların saksı hali getirilmesi ile yapılan katlı üretimde toprak yerine Hindistan cevizi kabukları kullanılıyor.

YÜKSEK VERİM KALİTELİ VE HİJYENİK ÇİLEK

Sera sahibi Mustafa Yaman yaptığı açıklamada, amacının birim alanda daha yüksek verim almak, kontrollü üretimle kaliteli standart ve hijyen koşullarına uygun çilek üretmek olduğunu belirtti. 1 dönüm çilek bahçesine 5 bin çilek fidanı dikildiğini işaret eden Yaman, "Katlı sistemle 1 dönüm alana 22 bin çilek fidanı diktik. Üretim 4 kat arttığı gibi ürettiğimiz çileğin raf ömrü de normalden daha uzun" dedi.

Çileğin toprakla temas etmediğini ve döllemenin ise bal arısıyla yapıldığına işaret eden Yaman, "Dışarıdan hiçbir zararlının girmesi mümkün değil. Tertemiz kaliteli ve hoş kokulu aroması yüksek çilek üretiyoruz. Bu üretim modelini diğer çiftçilere tavsiye ediyorum. Başlangıçta maliyet yüksek ancak üretimde en az 3 kat artıyor, ürün diğer normal çileğe oranlar yüzde 80 daha yüksek fiyatta alıcı buluyor" dedi.

Gazipaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hasan Aslan ise serada topraksız tarımın geleceğin uygulaması olarak gördüklerini kaydetti. Uygulamanın yaygınlaşmasını beklediklerini aktaran Aslan, çeşitli ürünlerin bu şekilde yetiştirilebildiğini açıkladı. Topraksız tarım uygulamalarında ürünün hava koşullarından etkilenmediğini vurgulayan Aslan, "Topraksız üretimde hastalık riski yok. Bundan dolayı bu tip ürün yetiştiriciliği 'iyi tarım uygulaması' sınıfına giriyor" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Topraksız çilek serası resimler

===

Bisikletle dünya turu

YENİ Zelandalı İngilizce öğretmeni 36 yaşındaki Sam Grimshan ve kız arkadaşı İspanyol biyoloji doktoru 30 yaşındaki Eunate Pur, farklı yerleri görmek için bisikletle tura çıktı. İkilinin 1 Ağustos 2012'de İspanya'nın Bask bölgesinde başladıkları tur, 1 Ağustos 2014'de Yeni Zellanda'da tamamlanacak. Grimshan ve Pur, İspanya'da başladıkları bisiklet yolculuğu boyunca Fransa, İtalya, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Mekadonya ve Yunanistan'ı boydan boya geçerek 6 Ocak'ta İzmir'in Çeşme İlçesi'nden Türkiye'ye giriş yaptı.

Bugüne kadar yaklaşık 6 bin 500 kilometre bisikletle yol yapan ikili, turu sonunda 30 bin kilometre pedal çevirmiş olacak. İkili, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında yaklaşık 50 ülkeyi görmeyi istiyor. Ege sahillerini geçerek Antalya'nın Demre İlçesi'ne ulaştıklarını vurgulayan Grimshan, kız arkadaşıyla 3 yıl önce İspanya'da tanıştığını ve evleneceklerini söyledi. Evlilik öncesinde tura çıkmaya karar verdiklerine değinen Grimshan, turları boyunca sorun yaşamadıklarına işaret etti.

Amaçlarının dünyayı ve insanları televizyon, gazete, dergilerden değil, görerek, yaşayarak tanımak olduğunu açıklayan Grimshan, "Geceleri çadırda uyuyoruz. Şu ana kadar hiçbir sorun yaşamadık. Özellikle Türk insanın bize yardımcı oluyor. Biraz Türkçe bile öğrendik. Ege ve Akdeniz sahilleri çok güzel, her yer tarih dolu. Ancak kış koşulları bizi biraz zorluyor" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: İkiliden foto

===

İkiz plakayı jandarma fark etti

ALANYA'da 30 icra kaydı bulunan, rengi ve plakası değiştirerek kiraya verilen otomobil, jandarmanın dikkati sayesinde yakalandı. Konaklı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri beldede birkaç kez park halinde gördükleri beyaz renkli 07 HAH 89 plakalı otomobilden şüphelenerek plaka sorgulaması yaptı. Sorgulamada, aracın her hangi bir suç kaydının bulunmadığı belirledi.

Çizik olan bölümleri inceleyen ekipler, aracın asıl renginin mavi olduğunu tespit etti. Otomobilin Ramazan D. tarafından kiraya verildiğini belirleyen ekipler, işyerine giderek soruşturma yapmak istedi. Ancak ekipleri burada aynı renk ve modelde başka bir otomobil üzerine de 07 HAH 89 nolu plakanın takılı olduğunu gördü. Aynı plakaları taşıyan otomobillerin kiraya verildiğini tespit eden jandarma, araçları incelenmesi için çekici yardımıyla servise götürdü.

Yapılan şase sorgusunda otomobillerden birinin gerçek plakasının 07 NMU 21 olduğu, mavi renkli olan bu aracın beyaza boyandığı ve üzerinde 30 icra kaydı bulunduğu tespit edildi. Ramazan D'nin eşinin adına kayıtlı olan 07 HAH 89 nolu plakayı kayıp göstererek yeniden çıkarttığı, bu plakayı aynı marka ve modeldeki diğer otomobile taktığı belirlendi. Gözaltına alınan oto kiralama firması sahibi Ramazan D.'nin sorgusu sürüyor.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: İkiz plakalı otomobiller

===

Aile eğitimi alan velilere sertifika

GAZİPAŞA'da 7-19 Yaş Aile İçi Eğitimi programını başarıyla tamamlayan 15 veliye sertifikaları verildi. Gazipaşa Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) tarafından gerçekleştirilen kurs, 21 Kasım 2012'de başladı. Rehberlik öğretmeni Çiğdem Şahiner tarafından verilen kursun sona ermesinin ardından sertifika töreni düzenlendi. Törene Kaymakam Muhittin Pamuk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aktaş, Okul Müdürü Hüseyin Demirel ile öğretmen ve veliler katıldı.

Törende konuşan kurs öğretmeni Çiğdem Şahiner, "Programımızın hedefi anne, baba ve ergen ilişkisini güçlendirerek ergenin var olan potansiyelini gerçekleştirmesini sağlamaktı" dedi. Kaymakam Pamuk ise "Anne baba olmak, eğitimi olmayan tecrübeye bağlı zor bir görev. Ergen döneminde bir çocuğunuz varsa, onunla sağlıklı bir iletişim kurabilmek geçmişte bir tecrübeniz yoksa çok zor" dedi.

Okullarda artık veli-okul- öğrenci ilişkisi kurularak eğitimin sürdüğünü kaydeden Kaymakam Pamuk, "Bu tür eğitimler anne ve babaya sorumluluk veriyor. Veliye en yakın nokta olan okulda böyle bir etkinliğin yapılmış olmasını önemsiyorum. Eminim velilerimiz için verimli bir kurs olmuştur. Kursa katılan tüm velilere teşekkür ediyorum" dedi. Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları verildi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Kurs sertifika töreni, Kaymakam Muhittin Pamuk konuşma resimler

===

CHP'li kadınlar coştu

CHP Kaş Kadın Kolları'nın düzenlediği dayanışma çayında bir araya gelen, kadınlar gönüllerince eğlendi. Fellos Otel'de düzenlenen dayanışma çayına CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Antalya İl Başkanı Devrim Kök, Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, Kalkan Belediye Başkanı Ömer Saim Karakurt, Kaş İlçe Başkanı Süleyman Özer, Kadın kolları İl Başkanı Sultan Yeğen, Demre, Konyaltı, Kepez, Kemer kadın kolları başkanları ve çok sayıda kadın katıldı.

Evde yaptıkları yiyecekleri, konuklarına ikram eden CHP'li kadınlar, etkinliğe katılan Milletvekili Gürkut Acar, İl Başkanı Kök, ilçe başkanları ile belediye başkanlarıyla piste oynadı. Etkinlikte konuşan Gürkut Acar, "Sizler Atatürk'ün verdiği hakları korumak için yola çıkmış aydınlık Türkiye'nin kadınlarısınız. Kadını insan yapan, eşit birey yapan Cumhuriyet'in, Atatürk'ün getirdiği haklardır. Bunu tersine çevirtmeyeceğiz. Birlikte mücadele ederek bu hakları koruyacağız" dedi.

CHP İl Başkanı Devrim Kök ise kadının üretmediği, toplumsal yaşama katılmadığı toplumların kalkınamayacağını söyledi. Gelişmiş toplumlarda kadının üretime katılma oranının yüzde 80 olduğuna işaret eden Başkan Kök, "AKP iktidarı kadını eve kapatmak, sadece bol çocuk doğuran bir birey olarak görmek istiyor. Bunu Türk kadınının görmesi gerekiyor. AKP'yi kadınlar iktidara getirdi. Bu salondaki kadınlar iktidardan götürecek. Bu salonu dolduran sizler, CHP'nin iktidar yürüyüşünü başlattınız" dedi.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: Etkinlikten

===

Sandıklı'nın MYO ayıbı

AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Sandıklı Meslek Yüksekokulu'nun (MYO) 2007 yılından beri devam eden ek bina inşaatının tamamlanması Afyonkarahisar'a giden heyet, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak'ı makamında ziyaret etti. Heyet, Rektör Prof. Dr. Solak'ı, süreç hakkında bilgilendirirken, yarım kalan binanın tamamlanabilmesi için destek istedi.

Sandıklı MYO Müdürü Doç. Dr. Yusuf Karaca, inşaatın kapa kısmının yapımını üslenen iş adamı Murat Cem Turan, İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Coşar, Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Özer, Sandıklı Yüksek Öğretimi Geliştirme Derneği Başkanı Ahmet Nayan, iş adamı Hakan Dilek'i kabul eden Rektör Solak, binanın tamamlanması konusunda destek vereceklerini kaydetti.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Ziyaretten ve yapımı süren inşaattan foto

===

Öğrencilere verem eğitimi

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde Toplum Sağlığı Merkezi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilere verem eğitimi verildi. Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli hemşireler Ayşegül Yıldırım ve Zehra Orhan tarafından okullarda verilen eğitimlerde veremden korunma yolları hakkında bilgiler verildi.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Murat Koçkar nezaretinde 15 gün süren bilgilendirme çalışmaları kapsamında verem hastalığının belirtileri, verem aşısı, risk grupları, tedavisi ve bulaşma yolları anlatıldı. Eğitim faaliyetleri kapsamında öğrencilere ilk yardım, gıda ve ilaç zehirlenmeleri, vücutta oluşan küçük kesiklerin tedavisi hakkında da bilgi verildi.

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI, (DHA)

Foto: Verem eğitimlerinden fotolar.

===

Hastalara moral ziyareti

SERİK Kaymakamı Erol Rüstemoğlu'nun eşi Esra Rüstemoğlu, devlet hastanesinde yatan hastaları ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu. Eşinin görev yaptığı her yerde bu tür ziyaretleri yaptığını vurgulayan Rüstemoğlu, "Hastanede yatan hastalara moral vermek ve onların dertlerini dinlemek önemli. Hastanemizde çevre illerden gelen hastalar da bulunuyor. Hastalar, aldıkları hizmetten memnun. Bu da bizim adımıza sevindirici" dedi. Rüstemoğlu'na ziyareti sırasında Serik Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yusuf Kara ve başhemşire Zeynep Bulut eşlik etti.

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)

Foto: Ziyaretten

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement