Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (3)

Foto.HASAN Kırdı Resim ve Sanat Merkezi'nin, her yıl geleneksel hale getirdiği 'Geleneksel Sezon Resim Sergisi'nin 7'ncisi, merkezde resim çalışmalarını sürdüren 21 ressamın katılımıyla gerçekleşti.

25.04.2013 09:56

Foto: Engelliler müzik çalışması yaparken yakın plan ve toplu görüntü

===

En çok beğenilen eserler

HASAN Kırdı Resim ve Sanat Merkezi'nin, her yıl geleneksel hale getirdiği 'Geleneksel Sezon Resim Sergisi'nin 7'ncisi, merkezde resim çalışmalarını sürdüren 21 ressamın katılımıyla gerçekleşti. Aydın Kanza Sanat Galerisi'ndeki resim sergisinin açılış kurdelesini, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen kesti. Büyük bölümü suluboya çalışmalarından oluşan eserleri tek tek inceleyen Evcilmen, "Muhteşem tablolar karşısında gözlerim kamaştı" diyerek, eser sahiplerini başarılı çalışmalarından dolayı kutladı.

Ressam Hassan Kırdı, kendine özgü geliştirdiği tekniklerle resim eğitimi verdiğini anlattı. Kırdı'nın çok özel yetiştirdiği konuşma ve işitme engelli Ali Osman Özirkin'in tabloları ise hayranlık uyandırdı. Özirkin'in, engellilere resim eğitmenliği yapmaya başlaması da takdirle karşılandı. Özirkin, "Engelli kardeşlerime, resim sanatını sevdirerek öğrettiğim için çok mutluyum" dedi. Özirkin'in, Antalya, Ankara, Gaziantep ve Konya'da da birçok kişisel resim sergisi açtığı belirtildi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Başkan Süleyman Evcilmen eserleri incelerken ve toplu görüntü

===

1 günlük farklı sergi

ANTALYA Sanatçılar Derneği (ANSAN) Güzel Sanatlar Galerisi'nde, ilk kez 1 gün açık kalan resim, seramik, heykel, rölyef ve çeşitli el sanatlarından oluşan farklı bir sergi açıldı. Sadece sanatla uğraşan annelerin, büyükannelerin küçük ve yetişkin çocuklarının, torunlarının eserlerinin beğeniye sunulduğu sergi, sanatseverlerin de ilgisini çekti. Serginin açılış kurdelesini ANSAN Başkanı Kamile Yılmaz, katılımcılarla birlikte kesti. Yılmaz, "Antalya, turizmden sonra kültür-sanatın da başkenti olma yolunda. Evlerde, aile bireylerinin tümü sanatla uğraşmaya başladı. Ülkemiz ve yaşadığımız şehir açısından sevindirici bir gelişme" dedi.

Sergiye, Serpil Çetin küçük kızları Hediye- Neslişah Çetin, Keriman Memiş yetişkin kızı Ferda Gömlekçioğlu, oğlu Murat Memiş, Mürüvet Dağlı yetişkin kızı Duygu Dağlı, babaanne Rahime Halide Soysal küçük torunu Hasan Şan Soysal ile birlikte katıldı. Küçüklerin eserleri, büyüklerin eserlerinden daha fazla ilgi çekti. TED Koleji İlköğretim Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Hasan Şan Soysal'ın birbirinden güzel resim, ahşap boyama, seramik heykel ve duvar panosu, 5 yaşındaki Hediye Çetin ile 9 yaşındaki ablası Neslişah Çetin'in de obje heykel çalışmaları ilgiyle izlendi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Küçük sanatçıların eserleri önünde ve toplu görüntü

===

Kul, bir halk dervişi

ANTALYA Sanatçılar Derneği'nde (ANSAN) ayda iki kez gerçekleşen 'Tanıdık Bir Yüz' etkinliği sürüyor. Etkinliğin konuğu bu kez Başöğretmen Atatürk İlköğretim Okulu'nda görev yapan Ahmet Turan Kul oldu. Eğitimciliğinin yanında, birçok öykü ve şiir kitabına imza atan Kul'dan övgüyle söz edildi. Önder Yiğitbaşı, Nisa Leyla, Mustafa Uysal ve Nuri Erkal, Kul'un yaşam hikayesini, iyi bir eğitimci oluşunu, kitaplarında işlediği konuları dillendirdi, "Kul, bizim için referans" denildi.

SEVGİ İNSANI, HALK DERVİŞİ

Konuşmacılardan Önder Yiğitbaşı, "Kul, yazdığı şiirlerinde ve de öykülerinde, hep evrensel insan gerçeğine dokundu, her zaman ulusallığın ötesine geçti" dedi. Nisa Leyla da Kul'un bir sevgi insanı, bir halk dervişi, şiirlerinde de usul geleneğine bağlı olduğuna, günümüzün sorunlarını işlediğine vurgu yaptı. Duygulu anlar yaşayan Kul'un 'Eğirdir Koçaklaması', 'Manas Destanı', 'Şeyname', 'Ahmet Harami Destanı' ve 'Toplu Şiirler' adlı yayımlanmış kitapları bulunuyor.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Konuşmacıların, izleyenlerin ve Ahmet Kul'un görüntüsü

===

Müzede çok bir özel sergi

AZİZE Kahraman Halk Eğitimi Merkezi'nce (AKHEM) 'Turizm Haftası' etkinlikleri kapsamında Antalya Müzesi'nde seramik, rölyef, ebru ve takı tasarımı branşlarında sergi açıldı. Kursiyerlerin eserlerinin beğeniye sunulduğu sergiyi, uzman öğreticiler Candan Çelikpence (seramik), Ayşen Ünal (takı tasarımı), Ayşen Kabak (rölyef), Berna Göker (ebru) organize etti. Serginin açılış kurdelesini AKHEM Müdürü Şakir Şen kesip, emeği geçenlere teşekkür etti.

Sergide, şekillendirilen çamurlardan oluşturulan çeşitli süs ve hediyelik eşyalar, duvar panoları göz kamaştırdı. Duvarları süsleyen rölyef, kıyafet üzerinde aksesuar olarak kullanılan takı çeşitleri ile ebru çalışmaları da beğenildi. Sergide, müzeyi gezen yerli ve yabancı turistlere satış yapıldı. Uzman öğreticiler, "AKHEM kursları, gençleri ve yetişkinlerimizi meslek sahibi yaparken, sanat kurslarına olan büyük ilgi ise gizli kalmış yetenekleri ortaya çıkarıyor" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Kurs öğretmenlerinin sergilenen eserler önünde görüntüsü

===

Heykeller havuzu süsleyecek

ANTALYA Sanatçılar Derneği (ANSAN) ile Muratpaşa Belediyesi işbirliğinde gerçekleşen 'Seramik Heykel Sempozyumu'nun üçüncüsünde ortaya çıkarılan seramik heykeller, Aydın Kanza Parkı'ndaki havuzun kenarını süsleyecek. Bugüne kadar konulacakları yer belirlenemediği için bir depoda koruma altına alınan eserler parka taşındı.

ANSAN bahçesinde Tacim Alpaslan, Gülay Yiğiter, Gülden Toker, Özlem Can Kömür, Eşref Bulut, Ayşegül Keş, Mehmet Oral, Nagehan Elibol Ertuna, Çiğdem Özer, Lütfiye Ertuş ve Zuhal Aral tarafından yapılan 'kadın' temalı birbirinden ilginç eserler, kuruma işleminin ardından fırında pişirilmiş, sırlanıp boyanmıştı.

Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, heykellerin önümüzdeki günlerde havuz kenarında tespit edilecek noktalara yapılacak kaidelerin üzerine monte edilmesi işlemine başlanacağını belirtti. Başkan Evcilmen, "Havuza, heykellerle güzel bir görsellik kazandıracağız. Parklarımızı birer birer sanat bahçesine dönüştürüyoruz" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Parka taşınan seramik heykellerden görüntü

===

YKM'de resim şenliği

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kepez İlçesi'ndeki Yenimahalle Kültür Merkezi'nde (YKM), ilki geçen yıl yapılan 'Canlı Performans Resim Yarışması'nın ikincisi gerçekleşti. Etkinliğe, çok sayıda okul öncesi ve ilköğretim öğrencileri katıldı. Anne-baba, dede-büyükanne, ağabey ve ablalarıyla YKM'ye gelen çocuklar, önlerine konulan kağıt tuvaller üzerine suluboya, kuru boya ve pastel boyalarla resimler yaptı.

Resim öğretmenleri ve AKM yöneticilerinden oluşan jüri, çocukların resimlerini değerlendirip, dereceye girenleri belirledi. Çok sayıda eser ödüle layık bulundu. Eserleri dereceye giren çocuklara ödül olarak madalya, çeşitli hediyeler verilerek sevindirildi. YKM Müdürü Kutsal Kaynak, "Amacımız; çocuklarımızı sanatın her dalında buluşturmak" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Çocuklar resim yaparken ve toplu

===

Huzurevinde oyalı yazma üretiyor

MURATPAŞA Belediyesi Huzurevi'nde yaşamını sürdüren 61 yaşındaki Şükran Gemici, bir zamanlar genç kızların çeyizlerini, büyükannelerimizin de başlarını süsleyen, günümüzde ise unutulmaya yüz tutan el sanatlarından 'iğne oyasını' yeniden yaşatabilmek için çaba gösteriyor. Huzurevinde boş oturmayıp, bütün gün iğne oyası işleyip, başörtüsü kenarlarını süsleyen Gemici, Antalya'nın Kaleiçi semtine özgü olan, sokakları, kapı ve pencereleri renklendiren begonvil çiçeğini de iğne oyası desenleri arasına soktu. Gemici'nin oyalı yazmaları, genç kızların ve yetişkin kadınların ilgisini çekiyor. Gemici, "Dokunuşu zor olduğu kadar çok zevkli de olan oya, başörtülerinden uzaklaşmaya başladı. Ama ben gece-gündüz demeden, büyük keyif alarak, heyecan duyarak örtülere işlemeyi sürdürüyorum" dedi. Gemici, oyalı başörtülerini sergilemeye de hazırlanıyor.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Şükran Gemici, oyalı başörtülerini tanıtırken

===

Karamenderes anısına konser

ANTALYALILARA senfonik müziğin sevdirilmesi amacıyla konserlerini aralıksız sürdüren Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nda (ADSO) bu kez yaşamını yitiren korno sanatçısı Ertuğrul Karamenderes anılacak. 'Karamenderes'i Anma Konseri'nde, ADSO'nun 100 sanatçıdan oluşan orkestrasını şef Naci Özgüç yönetecek. Salon, Erdem Bilge'nin trompet, Daniel Schnder'in saksafon sesleriyle çınlayacak.

Ertuğrul Karamenderes, ADSO'dan emekli olduktan sonra, uzun süre böbrek kanseri tedavisi gördü. Yakalandığı amansız hastalığa daha fazla direnemeyen korno sanatçısı Karamenderes, 1 Ağustos 2010 tarihinde yaşama gözlerini yumdu. Rus ekolü üzerine çalışmaları da bulunan Karamenderes, İzmir Devlet Senfonisi Orkestrası'nda korno grup şefliği de yapmıştı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Ertuğrul Karamenderes'in opak ve orkestranın görüntüsü

--------------------

KÜLTÜR SANAT REHBERİ

--------------------

========

SERGİLER

========

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

Hasan Kırdı Sanat Atölyesi resim sergisi……………………………………22-30 Nisan

Temiz Çevre Derneği resim-fotoğraf sergisi………………………………......1-8 Mayıs

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

Hamdi Dicle'nin resim sergisi…………………………………………15 Mart-30 Nisan

ANSAN

Mustafa öztürk'ün resim sergisi………………………………………….…24-30 Nisan

ARTPARK GALLERY

Mukadder Kavas Ebru Sanat Atölyesi sergisi…………………………25 Nisan-8 Mayıs

FİKRET OTYAM SANAT GALERİSİ

Hüseyin Zeray'ın resim sergisi……………………………………………….9-30 Nisan

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

Gökçe Pehlivanoğlu'nun fotoğraf sergisi…………………….………26 Nisan-9 Mayıs

============

OPERA - BALE

============

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

Haydi Çocuklar Operaya…………………………………………………………26 Nisan

Umut (Bale)………………………………………………………………………29 Nisan

Carmina Burana (Konser)………………………………………………………..11 Mayıs

=======

TİYATRO

=======

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

Şahmeran Hikayesi (Çocuk oyunu) (Ücretsiz)……………………………..…26-28 Nisan

Toros Canavarı………………………………………………………....…...…26-27 Nisan

Tıngır Mıngır Ülke………………………………………………………………..30 Nisan

Yol, Ter, Gül (Ahi Evran)……………………………………………………..1-2-3 Mayıs

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATROSU

Sihirli Oyun (Çocuk oyunu)………………………………………………………27 Nisan

Anam Bacım Avradım………………………………………………...............26-27 Nisan

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Kırmızı Kalem Cep Tiyatro)

3.Sayfa……………………………………………………………..……..(Her Çarşamba)

======

KONSER

======

DEVLET SENFONİ ORKESTRASI (AKM)

Ertuğrul Karamenderes'i Anma Konseri……………...…………………………26 Nisan

MURATPAŞA BELEDİYESİ KÜLTÜR SALONU

Emekli Subaylar Derneği TSM Konseri…………………………………..…….28 Nisan

==============

ŞİİR DİNLETİSİ

==============

BEACHPARK NO 13

Dolunayda Şiir Dinletisi……………………………………………………...…27 Nisan - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement