Evliyalar Haftası, Kastamonu'da 2 Mayıs'ta Başlıyor - Son Dakika
Yerel

Evliyalar Haftası, Kastamonu'da 2 Mayıs'ta Başlıyor

Evliyalar Haftası, Kastamonu\'da 2 Mayıs\'ta Başlıyor

Bu yıl 23’üncüsü düzenlenecek olan Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası etkinlikleri, 2 Mayıs’ta başlayacak.

29.04.2014 16:42

Bu yıl 23'üncüsü düzenlenecek olan Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası etkinlikleri, 2 Mayıs'ta başlayacak.

Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası programı kapsamında Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi'nde düzenlenen toplantıya, Vali Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İl Müftüsü Osman Aydın, Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık, Ahmet Siyahi ve Halidiye Kütüphanesi Derneği Başkanı Ahmet Baysan, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Dilaver Selvi, Kastamonu Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Adnan Tot, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Camii İmamı Mehmet Çifçi ve Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Erdoğan Bektaş, 23. Şeyh Şaban-ı Veli ve Evliyalar Haftası'nın bu yıl daha farklı bir konsepte kutlanmasına amaçladıklarını belirterek, "Şeyh Şaban-ı Veli ve Evliyalar Haftası yıllardır kutlanan ve bugüne ulaşmış bir etkinliktir. Kandil gecesinde insanların kutsal mekanlara olan rağbetini Kastamonu'da onda birini, yirmide birini bile biz bu evliyalar haftasında bu rağbeti gösteremiyoruz. Birkaç yıldır bu rağbeti olması gerektiği şekle çevirmek için gayretlerimiz oldu. Yeni Belediye Başkanımızın göreve başlamasıyla umarız biraz daha taşlar yerine oturacaktır. Kastamonu Evliyaları bütün Kastamonu'nun evliyalarıdır. Bu konu dini bir konudur. Bu işin başkanlığının İl Müftülüğünce yürütülmesi gerekir. Müftümüz emek veriyor ve gayret gösteriyor" dedi.

"ŞEYH ŞABAN-I VELİ, BÜTÜN MİLLETİN DEĞERİDİR"

Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin sadece Kastamonuluların değil bütün milletinin büyük bir değeri olduğuna işaret eden Vali Bektaş, "Ama bugüne kadar hiç kimse bu işin hakkını verebildiğimizi söyleyemez. Kastamonu'ya komşu illerin bile gereken heyecanı yaşamıyor. Umarız, bizler evliyalarımıza layık ve onların varlığını hak etmiş oluruz. Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli, 500 yıl önce yaşamış ve Kastamonu şehir hala ondan bir şeyler umuyor. Biz ise ölüp gittikten 3-5 yıl sonra bizi hatırlayan kaç kişi çıkar bilinmez. Umarız onların kıymetini biliriz. Bu yıl biraz daha bu durum benim istediğim ve olması gereken şekle büründü" diye konuştu.

"EVLİYAR HAFTASINA KÜLTÜR BAKANLIĞINI DA DAHİL ETMEK İSTİYORUZ"

Kastamonu'da her yıl Mayıs ayının başında kutlanan Evliyalar Haftası etkinliklerine Kültür ve Turizm Bakanlığını da dahil etmek istediklerini ifade eden Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, "Gelecek yıllarda Kültür Bakanımızı da dahil ederek bu organizasyonu Türkiye ve dünya çapında duyurmayı planlıyoruz. Böylece Kastamonu'muzu daha iyi tanıtmış olacağız" şeklinde konuştu.

"İLİMİZİN MANEVİ YAPISINI ÖNE ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ"

Daha kapsamlı kutlamalar için Kastamonu Belediyesi olarak her türlü desteği vereceklerinin altını çizen Başkan Babaş, "Belediye olarak, gideceğimiz güzergahlar üzerinde her türlü tedbiri alacağız. Bu yerlerin onarımı olsun bakımı olsun ilgileneceğiz. Özellikle Hz. Pir ve civarında her türlü bakım ve temizliğin yapılması konusunda camii görevlileri ile belediyemizi buluşturup, bu konuda ciddi manada bir çalışmaya gireceğiz. Buradaki asıl gaye ilimizin manevi yapısını öne çıkarmaktır" ifadelerini kullandı.

BABAŞ'TAN OTEL İŞLETMELERİNE UYARI

Kastamonu'da düzenlenen yemin törenlerinde her defasında bir sorun olarak konaklama sorununu baş gösterdiğine dikkat çeken Başkan Babaş, "Yemin töreninde burada bazı otellerimizi bunu fırsat olarak görüyor. Buna belediyemiz olarak asla müsaade etmeyeceğiz. Belirtiler fiyat üzerinde hiç kimse yüksek fiyat isteyemeyecek. Bize herhangi bir şekilde şehrimize gelen asker yakınlarından şikayet gelirse gereğini yaparız. Bu yüzden normal zamanda otellerin konaklama fiyatı nasılsa yemin töreni geldiğinde de bu fiyatlar yerinde sayacak. Kimse fırsatçılık yapmayacak" dedi.

Ayrıca otel işletmelerine tavsiyelerde de bulunan Başkan Babaş, "Otellerimizi, şehrin turizmine ve tanıtılmasına katkı sunmak istiyorsa yemin törenlerinde fiyatlarını yükselteceğine asıl düşürmesi gerekiyor. Çünkü bu insanlar, memleketine geri döndüğünde Kastamonu'da burada gördüğü gibi anlatacaklar. Bizler, ne kadar bu insanlara güzel bir imaj verebilirsek il dışında da o kadar şehrimizin tanıtılmasına katkı sağlar. Bu yüzden şehrimiz, bu kötü imajdan kurtulup yerine bu insanlar üzerinde daha güzel bir imaj bırakması için hep birlikte mücadele etmesi gerekiyor" diye konuştu.

"ŞEHRİMİZ, ÖĞRENCİLERE SAHİP ÇIKSINLAR"

Kastamonu Üniversitesine okumaya gelen öğrencilere şehrin iyi davranmadığına işaret eden Tahsin Babaş, "Bu yüzden şehrimizde yaşayanlar, bu öğrencileri kendi çocukları gibi görsünler. Bu öğrencilerden yüksek kiralar istemesinler. Bu öğrencilerimize elimizden gelen yardımı ve desteği vermemiz gerekiyor. Kendi çocuklarımız gibi bu öğrencileri şehrimizde rahat ettirmemiz lazım. Kastamonu'nun il merkezinde 13 bin, il genelinde ise 17 bin öğrenci bulunuyor. Bu rakamı ancak öğrencilere yeteri kadar imkan ve olanak sağlayabilirsek arttırabiliriz. Bu öğrenciler, şehrin ekonomisine büyük katkısı var. Bundan herkes faydalanıyor. Bu yüzden öğrencilerin şikayetlerini dikkate alıp, çözüm aramamız gerekiyor. İnşallah bizler, belediye olarak bu konuya öncülük edeceğiz. Çözülmesi içinde elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

Ayrıca Babaş, Kastamonu'da okuyan öğrencilerinde turist olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu öğrencilerimiz, okulları bittikten sonra şehirden ayrılacaklar. Gittikleri yerde anılarını ve yaşadıklarını paylaşacaklar. Kastamonu'yu burada nasıl tanırlarsa nasıl görürlerse öyle anlatacaklar. Eğer şehrimizi iyi anlatırlarsa hem buraya okumaya gelen öğrenciler olur, hem de gelip görmek isteyen vatandaşlar olur. Bu yüzden bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bu konuda vatandaşından esnafına kadar herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Ben umuyorum ki herkesin bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirecektir" dedi.

"BU IŞIĞI HERKES FARK ETSİN İSTİYORUZ"

Şeyh Şaban-ı Veli ve Evliyalar Haftası'nın 23'üncü kutlama etkinliklerini tertip komitesi ile birlikte planladıklarını aktaran Kastamonu İl Müftüsü Osman Aydın ise, şunları söyledi: "Burada değerler şehrini parlatacağız. Şuanda içerisinde bulunduğumuz Şeyh Şaban-ı velinin bahçesinde bir açılış programı olacak. Bizler, bu ışığı herkes fark etsin istiyoruz" dedi.

Aydın, Türkiye'nin Kastamonu'da düzenlenen Evliyalar Haftasını yeterince duymasını amaçladıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Kastamonu Evliyalarını seviyor, sahip çıktı. Haftasında herkes bir araya geldi ve birlik beraberlik oluşturdu demelerini sağlayacağız. Başta Valimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum ve bu haftanın herkese hayırlar getirmesini temenni ediyorum" - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Evliyalar Haftası, Kastamonu'da 2 Mayıs'ta Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement