"Kış Hastalıklarına Karşı Bal Tüketin" - Son Dakika
Yerel

"Kış Hastalıklarına Karşı Bal Tüketin"

"Kış Hastalıklarına Karşı Bal Tüketin"

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, havaların soğuması ile birlikte artan rahatsızlıklara karşı vatandaşların bal tüketmesini önerdi.

11.12.2013 12:25

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, havaların soğuması ile birlikte artan rahatsızlıklara karşı vatandaşların bal tüketmesini önerdi. Balın bir çok faydasının bulunduğunu ve bunun da tıbben kanıtlandığını belirten başkan Altın, gerçek ve sağlık dostu bal tüketmek isteyenlerin ballarını tanıdıklarından almalarını önerdi.

Balın sağlık dostu ve faydalı bir besin olduğu bilinmesine karşın ülkemizde sadece kahvaltılarda tüketildiğini belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, "Oysa bal, günlük kullandığımız şeker yerine de kullanılabilir. Özellikle kışın daha etkili olan gribal enfeksiyondan diğer birçok hastalıktan korunmak için vatandaşlarımız çayında içeceği sütte şeker yerine bal kullanabilir. Çocuklarının yiyeceklerini de balla destekleyerek, onlara sağlıklı besinler sunabilir" dedi.

"BAL HER DERDE DEVADIR"

Balın faydalarının saymakla bitmeyeceğini ve balın, her yaştan insan için çok faydalı olduğunu belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, "Üstelik baldaki şeker, şeker hastaları için çok büyük bir tehlike arz etmez. Bal, mikropların üremesini önlediği için iç ve dış yaraların iyileşmesinde büyük rol oynar. Üstelik mide ülseri için gayet faydalı bir besindir. Birçok hastalık için hem önleyici hem de giderici özelliklere sahip olan balın faydaları o kadar çoktur ki saymakla bitmez. Bir bitki olmamakla birlikte, tam bir şifa kaynağı ve doğal bir ilaç gibi olan bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınan özlerden imal edilen çok faydalı bir besindir. Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlardan kaynaklanmaktadır. Bal üretimi çok büyük bir çaba gerektirir. 450 gramlık saf balı elde edebilmek için yaklaşık olarak 17.000 balarısının 10 milyon çiçeği ziyaret etmesi gereklidir. Bal çok iyi bir enerji kaynağıdır. Besleyici değeri çok yüksek olan bal, kansızlar için kan deposudur. Vücuda ve gözlere kuvvet verir. Boğaz ağrılarına ve iltihaplara şifadır. İdrar söktürücüdür. Mide ve bağırsaklardaki yaralara ve karın ağrısına iyi gelir. Sinirleri yatıştırır ve rahatlatır. Kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyona karşı faydalıdır. Kanı temizler, kan dolaşımını düzenler. Damar sertliğine karşı faydalı olur. Soğuk algınlığına şifadır. Ballı süt bağırsak parazitlerini düşürmekte yararlıdır. Bala tuz katılıp yenirse balgam söktürür. Bal, sarılığa iyi gelir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır. Sindirime gerek kalmadan direk kana karışır. Özellikle ılık su ile şerbet yapılıp içilirse birkaç dakikada kanakarışıp vücuda enerji verir. Bal yenebileceği gibi cilde ve yaralara da sürülebilir. Şerbeti ile gargara yapılırsa boğazları rahatlatır. Çay ve sütgibi içeceklerde şifalı bir tatlandırıcı olarak kullanılabilir" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Kış Hastalıklarına Karşı Bal Tüketin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement