Lise Öğrencilerinden Alternatif Enerji Projesi - Son Dakika
Yerel

Lise Öğrencilerinden Alternatif Enerji Projesi

Lise Öğrencilerinden Alternatif Enerji Projesi

TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda Biga Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri Efe Kerimoğlu ve Mustafa Reşit Yördem Türkiye ikincisi oldu.

13.05.2014 12:59

TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda Biga Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri Efe Kerimoğlu ve Mustafa Reşit Yördem Türkiye ikincisi oldu.

TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Türkiye Finalinde Biga Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencileri Efe Erimoğlu ve Mustafa Reşit Yördem'in Coğrafya Öğretmeni Alper Çevik danışmanlığında hazırladıkları 'Biga'nın Biyogaz Potansiyelinin Değerlendirilmesi' isimli proje, Coğrafya kategorisinde finalde 18, toplamda ise 951 proje içerisinde Türkiye İkincisi oldu. Öğrenciler, ödüllerini, Ankara'da MEB Şura Salonu'nda yapılan ödül töreninde Tübitak Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'tan aldı.

Okul Müdürü Fikret Can, öğrenciler Efe Erimoğlu ve Mustafa Yördem, Danışman Coğrafya Öğretmeni Alper Çevik ile birlikte Biga Kaymakamı Fatih Genel'i makamında ziyaret ettiler. Proje hakkında bilgi veren Can, "Biyogaz, enerjide dışa bağımlılığı azaltmada, atıkların bertaraf edilmesinde, tarımsal gübre üretimde ve çevre korunmasında ön plana çıkan temiz bir enerji kaynağıdır. Çalışmada, Biga'nın tarım ve hayvancılık şehri olmasından yola çıkılarak biyogaz potansiyeli hesaplandı. Yapılan değerlendirme sonucunda Biga'da biyogaz potansiyelinin oldukça yüksek olduğu, Biga'nın tükettiği elektriği biyogaz kullanılarak fazlasıyla karşılayabileceği ve büyük bir ekonomik gelir sağlanabileceği saptandı. Büyük ve küçük baş hayvanlarının ve kümes hayvanlarının atıkları ile silajlık mısır, arpa ve buğdayı kullandık. Biyogaz çıkışından sonra atıklar tarlalarda organik gübre olarak kullanılabiliyor. Biga'da gübre ve elektriğin satışından 101 milyon lira katkı sağlanabilecek bir potansiyel var. Biyogaz ile üretilen elektrik Biga'nın 2012 yılında tükettiği elektriğin yüzde yüz 41 ini karşılayabilecek durumdadır" diye konuştu. Kaymakam Genel'de proje'nin çok başarılı olduğunu ifade ederek "Biga'mızda bu tür projelerde derece girmek çok önemli gurur verici bir durum emeği geçen herkese başarılar dilerim" dedi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Lise Öğrencilerinden Alternatif Enerji Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement