Ordu Valiliği Defineci Avında - Son Dakika
Yerel

Ordu Valiliği Defineci Avında

Ordu Valiliği Defineci Avında

Ordu Vali Yardımcısı Yemen Bayrak, arkeolojik özelliklere sahip alanlarda izinsiz kazı yapan kişilere prim verilmeyeceğini söyledi.

28.08.2012 15:13

Ordu Vali Yardımcısı Yemen Bayrak, arkeolojik özelliklere sahip alanlarda izinsiz kazı yapan kişilere prim verilmeyeceğini söyledi.

Vali Yardımcısı Bayrak yaptığı açıklamada, "Her gittiğimiz tarihi alanlarda yapılan izinsiz kazıların ve verilen tahribatları görüyoruz. Artık izinsiz kazı yapanların peşindeyiz. İnsanlığa ait olan bu eserlerin insanlığa sergilenmesi adına gerekli olan her türlü adımı atıyoruz. Bunun karşısında kendine menfaat elde etmek isteyenlere prim verilmeyecektir" dedi.

Vali Yardımcısı Yemen Bayrak, toprağın altındaki bir eserin, bir asır da kalsa özelliğini kaybetmeyeceğini ifade ederek, "Maalesef arkeolojik özellikleri olan yerlere gittiğimizde oralarda daha öncelerden yapılmış tahribatlarla karşı karşıya kalıyoruz. Kaya, tapınaklar ve kurullarda bunları gördük. Bizden önce bu konuda izinsiz olarak birilerinin kendi şahsi menfaatleri düşüncesi ile hunharca kazı yapılmış. Bu insanlar sadece kendileri için maddi değeri olabilecek belli eserleri aramışlar ve bulamamışlar ancak verdikleri tahribat çok fazladır. Onlar için değerli olmayan çanaklar çömlekler anıtlar bizler için arkeologlar ve sanat severler için çok değerli olabiliyor" diye konuştu.

"TAHRİBATLARIN TARİFİ MÜMKÜN DEĞİL"

İzinsiz yapılan kazıların verdiği tahribatın tarifinin mümkün olmadığını kaydeden Vali Yardımcısı Bayrak, konuşmasını şu sözleriyle sürdürdü: "İzinsiz yapılan kazıların meydana getirdikleri tahribatın tarifi mümkün değildir. Bu alanlarda yapılan izinsiz kazıları gördükçe inanın ki çok üzülüyoruz. Çünkü toprak en iyi muhafaza aracıdır. O toprak altında kalan eserler asırlar geçse de özelliğini korumaktadır. Gittiğimiz yerlerde ağaçlar kesilmiş, kazılar yapılmış. Bu konuda suç duyurularında bulunduk. Bundan sonra vatandaşlarımızdan özellikle isteğimiz, bu konuda hassas davransınlar. Bu alanlarda kazı yapanı ya da şüphelendiklerinde ihbarda bulunsunlar. Artık izinsiz kazı yapanların peşindeyiz. İnsanlığa ait olan bu eserlerin insanlığa sergilenmesi adına gerekli olan her türlü adımı atıyoruz. Bunun karşısında olanlara buna kendine menfaat elde etmek isteyenlere prim verilmeyecektir." - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ordu Valiliği Defineci Avında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement