Rektör Solak, Polis Adaylarına Genetiği Anlattı - Son Dakika
Yerel

Rektör Solak, Polis Adaylarına Genetiği Anlattı

Rektör Solak, Polis Adaylarına Genetiği Anlattı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyon Polis Meslek Yüksekokulu'nun (PMYO) davetlisi olarak ‘Tıbbi Genetik Yöntemlerin Emniyet Alanında Kullanımı’ konulu bir konferans verdi.

12.12.2013 12:58

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyon Polis Meslek Yüksekokulu'nun (PMYO) davetlisi olarak 'Tıbbi Genetik Yöntemlerin Emniyet Alanında Kullanımı' konulu bir konferans verdi.

PMYO konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa PMYO Müdürü Müjdat Karagöz ile çok sayıda polis adayı öğrenci katıldı. Gerçekleştirilen konferansta konuşan Rektör Solak, 'Genetik bilimi ve kullanım alanları' hakkında, öğrencilere bilgiler verdi. Genetiğin kalıtım biliminin bir canlının özü olduğuna dikkat çeken Rektör Solak, "Ben bugün insan genetiğindeki temel bazı yöntemlerin emniyet kapsamında olanları üzerinde durmaya çalışacağım. Genetik deyince, canlının kalıtımına bakmak gerekir. Canlının kalıtımı hücrededir. Kalıtsal madde ise, hücrenin tam merkezinde yer alan çekirdek dediğimiz yapının kendisidir. Bir insanda 10 üzeri 14 kadar hücre vardır. Sinir hücreleri hariç bazı hücrelerimiz belirli bir zaman içinde bölünüyor. Yerine yenileri geliyor. 10 üzeri, 14 hücrenin hepsinin genetik yapısı aynıdır. Sinir hücresini alın, bağ dokusu hücresini alın, kemik hücresini alın, hangisini alırsanız alın hepsinin de genetik yapısı aynıdır. Onun için hepsi hem aynı hem de kendine özgüdür. Yani birinizdeki özellik diğerinize benzemez. Mesela Ahmet'in parmak ucu örneği, Mehmet'ten, Hasan'ın ayak tabanındaki bazı çizgiler Hüseyin'inkinden farklılık arz eder. Buradan hareketle, aynen kan gruplarında olduğu gibi, parmak ucu örnekleri de kişiye özgüdür" diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, konuşmasının ardından dinleyicilerin sorularını da yanıtladı.

Konferansın sonunda PMYO Müdürü Müjdat Karagöz, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak'a plaket takdim etti. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Rektör Solak, Polis Adaylarına Genetiği Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement