Anne Gönyeli Gözyaşlarını Tutamadı
'Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2011 Arama-Kurtarma Tatbikatı'nın fiili bölümü, başarıyla tamamlandı.
Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2011 Arama-Kurtarma Tatbikatı'nın fiili bölümü, Doğu Akdeniz'deki KKTC karasularında Türkiye ve KKTC arama-kurtarma bölgelerinde başarıyla tamamlandı. Tatbikatı izlerken duygulanarak gözyaşlarını tutamayan Şehit Teğmen Gönyeli'nin annesini Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Güner teskin etti.
Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2011 Arama-Kurtarma Tatbikatı, arama kurtarma teşkilatında yer alan sivil ve askeri unsurların katılımıyla basına ve yabancı gözlemcilere açık olarak gerçekleştirildi.
Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Nusret Güner'in sevk ve idaresindeki tatbikatın fiili bölümünü, KKTC 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Şehit Gönyeli'nin annesi Kezban Gönyeli ve aile yakınları TCG Gaziantep Firkateyni'nde izledi.
ADEN'DEN DÖNDÜ
Tatbikatın komuta gemisi TCG Gaziantep Fırkateyni, deniz haydutu ile mücadele kapsamında görev yaptığı Aden Körfezi'nden 1 Şubat tarihinde yurda dönmüştü.
TATBİKATIN SEYRİ
Tatbikatın ilk bölümde temsili olarak Gazimağusa açıklarında Türkiye Arama Kurtarma bölgesinde seyir halindeki bir feribottan gelen yardım çağrısı üzerine arama kurtarma çalışması gerçekleştirildi.
Geminin gönderdiği tehlike sinyalinin Tehlikedeki Gemilerin Aranmasına Yönelik Uzay Sistemi tarafından Ana Kurtarma Merkezi tarafından alınması üzerine Türkiye Cumhuriyeti Arama Kurtarma Teşkilatı harekete geçti. Senaryo kapsamında geminin güvertesindeki bir TIR'ın da yandığının bildirimesi üzerine KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı ile temasa geçilerek bölgeye KKTC Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Limited Şirketi'nden Söndüren- 7 römorkörü ile bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopter ve iki sahil güvenlik botu sevk edildi. Türkiye Cumhuriyeti Arama Kurtarma Teşkilatı ise söz konusu feribot ile telsiz bağlantısının kesilmesi üzerine olay yerine helikopter konuşlu fırkateyn, korvet, arama kurtarma helikopteri, sahil güvenlik helikopteri ve arama kurtarma uçağını yönlendirdi. Gemiden bir cansalıyla uzaklaştıkları tespit edilen gemici personelin yeri arama kurtarma uçağı tarafından belirlenmesi üzerine yaralılar fırkateynden çıkarılan bir bot tarafından kurtarıldı. Kurtarılanların ilk müdahaleleri geminin revirinde yapıldı. Sağlık durumları kötüleşen personel, ambulans helikopterle Gazimağusa Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Daha sonra arama kurtarma uçağı tarafından bölgede başka yaralı olup olmadığı yönündeki aramalar sırasında tespit edilen kazazedelerden 4'ü arama kurtarma helikopteriyle, diğerleri ise sahil güvenlik botlarıyla kurtarıldı. Feribotta çıktığı belirtilen yangın ise Söndüren-7 römorkörü tarafından söndürüldü.
ANNE GÖNYELİ'NİN GÖZYAŞLARI
Temsili yaralıların TCG Gaziantep Fırkateynine çıkarılması sırasında Şehit Teğmen Caner Gönyeli'nin annesi Kezban Gönyeli duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadı. Anne Gönyeli, "Canerim, yavrum neredesin? Seni hangi dalgalara sorayım?" diyerek ağladı. Acılı anneyi Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Güner sakinleştirdi. Daha sonra kendisi için ayrılan koltuğa oturan Gönyeli'ye tatbikat süresince bir kadın subay eşlik etti.
Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2011 Arama-Kurtarma Tatbikatı'nın deniz safhasının ilk bölümünün başarıyla tamamlanmasının ardından TCG Gaziantep Fırkateyni, tatbikatın son bölümünün yapılacağı Zeytin Burnu açıklarına doğru yola çıktı.
Tatbikatın deniz safhasının ikinci bölümünde, KKTC karasularında Zeytin Burnu'nun 5 mil açıklarında Türkiye arama kurtarma hattı içinde bir deniz uçağından gelen tehlike sinyalinin ardından yapılan arama kurtarma çalışmaları icra edildi.
Deniz uçağınca verilen sinyalin uydusal arama ve kurtarma sistemi üzerinden alınmasının ardından bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopter ve 2 sahil güvenlik botu bölgeye sevk edilerek, kazazedelere müdahale etti.
GÜNER BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Kaza yapan uçağın 2 personeli arama kurtarma helikopterince, 4 personeli ise sahil güvenlik botları tarafından başarıyla kurtarıldı.
Tatbikatın sonunda Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Güner, bir basın toplantısı düzenledi. Tatbikatın çok başarılı geçtiğini belirten Güner, tatbikat ile Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC arama kurtarma unsurlarının koordineli ve birlikte çalışmasının denendiğini söyledi. Koramiral Güner, tatbikat sayesinde iki ülke arasında koordinasyon ve işbirliğinin artırıldığını, arama kurtarma harekatı konusunda komuta kontrol ve muhabere usullerinin denediğini bildirdi.
Koramiral Güner, "Tatbikat ile Doğu Akdeniz'de KKTC'nin egemenlik hakları ile Türk arama kurtarma bölgesi konusundaki hak ve menfaatlerimiz vurgulanmıştır" dedi.
Deniz ve hava taşımacılığının artmasının arama kurtarma çalışmalarının önemini artırdığını vurgulayan Koramiral Güner, tatbikatta uygulanan senaryolar ile katılan unsurlar hakkında da bilgi verdi.
Tatbikatı 6 ülkeden 10 yabancı gözlemcinin yanı sıra yerli temsilcilerin de izlediğini dile getiren Koramiral Güner, şöyle konuştu:
"Arama kurtarma sorumluluk sahamız dahilinde her türlü deniz ve hava şartında arama kurtarma faaliyetlerinin 24 saat süreyle Türkiye ve KKTC tarafından koordineli ve işbirliği içinde en iyi şekilde icra edilebileceği Türk ve dünya kamuoyuna bir kez daha gösterilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri olarak çevre denizlerimizde meydana gelebilecek bir kazaya kısa sürede reaksiyon gösterebilecek, gece ve gündüz şartlarında görev yapabilen etkili bir arama kurtarma organizasyonuna ve yurt sathına yayılmış unsurlarla yeterli imkan kabiliyetine sahibiz.
Çevre denizlerimizde son yıllarda meydana gelen olaylar ve yardım çağrılarında sivil ve askeri imkan kabiliyetleri birlikte ve koordineli kullanmak suretiyle hızlı ve etkili arama kurtarma faaliyetleri icra etmekteyiz. "
Güner, tatbikata Suriye, İsrail ve Libya'dan temsilcilerin de davet edilip edilmediğinin sorulması üzerine tatbikatın planlanmasının Genelkurmay Başkanlığı'nca yapıldığını açıklamakla yetindi. Koramiral Güner, tatbikatın tamamlanmasının ardından misafirleriyle birlikte ay tutulmasını izleyerek, tatbikata ay tutulmasının ayrı bir güzellik kattığını söyledi.
TCG Gaziantep Fırkateyninin Gazimağusa Limanı'na yanaşmasının ardından tatbikat sona erdi. Tatbikatı izleyen KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, KKTC Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti ve yabancı temsilciler Koramiral Güner tarafından gemiden uğurlandı.