5 Maddede Türkiye Suriye'deki Savaşa Neden Katılmıyor

Son Güncelleme:

Amerika'nın ulusal gazetesi USA Today, Türkiye'nin Suriye'deki IŞİD'e karşı savaşa neden katılmadığını 5 maddeyle özetledi.

HABERLER.COM/ ABD'nin yürüttüğü koalisyon Suriye'nin Kobani şehrinde hava saldırıları düzenlemeye devam ederken, Amerika'nın günlük ulusal gazetesi USA Today, Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olduğuna dikkat çekerek hala Suriye'de IŞİD'e karşı savaşa katılmadığını vurguladı.

Ulusal gazete, Türkiye'nin savaşa katılmamasını 5 nedenle açıkladı.

1- ABD'YE KARŞI ÖFKE

ABD'nin Suriye'de devam etmekte olan 3 yıllık iç savaşa katılmaması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hayal kırıklığına uğrattı.

Erdoğan, ABD'yi Suriye'deki ılımlı ayaklanmalara destek olması için ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın rejimini çökertmek için teşvik etti, fakat kendi askeri güçlerini savaşa göndermeye razı olmadı.

2- KÜRTLERE KARŞI ÖFKE

Kobani'yi elinde tutan Kürt grubu PYD'nin Şam'da bulunan grup liderleri, Esad'ı düşürmek için savaşa katılmadı. Esad rejimi, Kobani'ye son 3 yıl içinde saldırmadı ve Kürtlere kendilerini korumaları için silah bıraktı.

Vatan gazetesinin Washington sorumlusu İlhan Tanır, 'Şimdi Kobani'nin Türkiye'ye ihtiyacı var. Ama Türkiye imalarda bulunuyor. Sen 3 yıldır kendi başına kumar oynatırsan ve bize danışmadan özerk bölgelerden bahsedersen, o zaman, kendi başına kalırsın' dedi.

3- GÜVEN EKSİKLİĞİ

Türkiye, PKK denilen Kürt sorunu ile 30 yıldır savaşıyor. PYD, terörist grup olarak kabul edilen PKK ile birlikte. Recep Tayyip Erdoğan, PKK'yı IŞİD ile eşdeğer olarak değerlendiriyor.

Sonuç olarak, Türkiye, Kürt savaşçılara silah desteğinde bulunursa, o silahların kendilerine saldırmak için kullanılmasından korkuyor.

4- TERÖR ENDİŞESİ

Savaşmak isteyenler silahları ile birlikte Türkiye'den Suriye'ye geçiş yapıyor. Suriye'de IŞİD, El-Nusra ve El-Kaide'nin Türkiye'de şebekeleri var.

İlhan Tanır, "Eğer Türkiye, Suriye'deki IŞİD'e saldırırsa, Türkiye'de ciddi bir misilleme yaşanabilir ve Türkiye bu riski almak istemez." şeklinde konuştu.

5- IŞİD İLE OLAN İLİŞKİLER

Türkiye güvenlik güçleri ve İstihbarat Servisi'nin IŞİD ile ilişkileri olabilir. ABD, hava saldırılarına başlamadan bir gün önce, kaçırılan 46 Türk diplomat serbest bırakıldı.

Hava saldırıları NATO üyesi Türkiye bir nevi baskı niteliğinde. Tanır'a göre, Türkiye'nin IŞİD ile olan bağlantıları kimsenin bilemeyeceği kadar kuvvetli olabilir.

Kaynak: Haberler.Com