ABD Medyası: IŞİD Krizi, Türkiye'yi Ekonomik Açıdan da Etkileyebilir

Son Güncelleme:

Irak'ta siyasi istikrarın bozulmasının, Irak'a ihracat hacmi 14 milyar doları bulan Türkiye'yi ekonomik açıdan da kaygılandırdığı yorumları yapılıyor.

Türkiye'nin, Irak'ın ikinci büyük ticari ortağı ve Türkiye'nin bu ülkeye ihracat hacminin yılda 14 milyar doları bulduğuna dikkat çekilirken Irak'ta siyasi istikrarın bozulmasının, Türkiye'yi ekonomik açıdan da kaygılandırdığı yorumları yapılıyor.

Amerika'nın Sesi (VOA) İstanbul muhabiri Dorian Jones, "Irak ve Şam İslam Devleti'nin toprak kazanımlarının Türkiye'ye ekonomik yansımaları olacağı kaygıları artıyor" sözleriyle girdiği haberinde Brüksel'deki Carnegie Enstitüsü uzmanlarından Sinan Ülgen'in Irak ve Suriye'deki istikrarın bozulması bir yana, bu istikrarsızlığın Ortadoğu'daki diğer ülkelere de kara güzergahını kapatacağı değerlendirmesini aktardıktan sonra şunları söylüyor:

"TÜRKİYE BİR NEBZE ŞANSLI, İHRACATIN ÇOĞUNU KÜRT BÖLGESİNE YAPIYOR"

"Ancak uzmanlar Türkiye'nin bir nebze şanslı olduğunu da düşünüyor. Bunun da nedeni, Türkiye'nin Irak'a ihracatının yüzde 75'inin göreceli olarak istikrara sahip Kürt bölgesine yapılıyor olması. IŞİD militanları bu bölgelere giremiyor."

Uzmanların, Irak krizinin Ankara ve Kahire arasındaki diplomatik gerginliğin arttığı döneme denk geldiğine, Irak krizinden önce bu ülkeden 30 bin kamyon geçtiğine dikkat çekerek şimdi bu rakamın 5 bine düştüğünü, bir de bunun üzerine Mısırlı yetkililerin Türkiye'den gelen kamyon ve gemilere zorluk çıkarttığını belirtikleri kaydediliyor.

"IŞİD İSTİKRARI TEHDİT ETTİKÇE, TÜRKİYE'NİN EKONOMİK SIKINTILARI DA ARTABİLİR"

Haberde uzmanların 'IŞİD bölgesel istikrarı tehdit etmeye başladıkça Türkiye'nin ekonomik sıkıntıları da artabilir' uyarısına yer verilirken kaygı duyulması gereken bir diğer konunun da artan petrol fiyatlarının orta vadede masraflara yansıması olacağı ifade ediliyor.

Türkiye'nin enerji ithal eden bir ülke olmasının da bu noktada bir dezavantaj oluşturduğu, nitekim Yeşilada ham petrolde varil başına yaşanacak 10 dolarlık artışın Türkiye'nin enerji açığına 4 milyar dolar daha ekleyeceğini, bunun da TÜFE oranlarında yüzde 0,5'lik bir yansımaya yol açacağı kaydediliyor.

Buna karşın, sonuçların IŞİD tehlikesinin kontrol altına alınıp alınmayacağına bağlı olduğu, eğer tehlike azalırsa, Türk ekonomisine etkilerinin de azalabileceği düşünülüyor. Ancak durum kötüleşirse Türkiye'nin uluslararası risk algılamasının da etkileneceği, bunun da Türkiye'ye ve Türk şirketlerinin yatırım maliyetlerini yükselteceği de vurgulanıyor.

Kaynak: ANKA