Afgan Halkı Dışişleri Bakanının Görevden Alınmasını Protesto Etti
Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Dadfar Spanta'nın Görevden Alınmasına Karşı Çıkan 2 Bine Yakın Kişi, Afganistan'ın Herat Eyaletinde Protesto Gösterisi Düzenledi.
Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Dadfar Spanta'nın görevden alınmasına karşı çıkan 2 bine yakın kişi, Afganistan'ın Herat eyaletinde protesto gösterisi düzenledi.
Afgan mültecilerin İran'dan toplu halde sınırdışı edilmesi konusunda görevini iyi kullanamadığı gerekçesiyle görevden alınan Spanta'nın lehine sloganlar atan protestocular valilik binasına doğru yürüdü.
Göstericilerden Muhammed Rafik Şahri, Spanta'nın görevden alınması konusunda dış mihrakların eli olduğunu belirterek, "Parlamentoda önceden de Spanta karşıtı milletvekilleri vardı. Bu milletvekillerinin çabasıyla parlamentodaki birçok milletvekilinin onlara katılması sonucu Spanta oy çoğunluğuyla görevinden alındı. Bunda dış mihrakların rolü var" dedi.
Gösteri sonunda 24 sivil kuruluş adına bir açıklama yapan protestocular hükümetten Dr. Rengin Spanta'nın yeniden göreve getirilmesini istedi. Açıklamada, "Uygulama usulen yanlıştır. Meclis'in iç tüzüğünün 97. maddesine uygun değildir" dedi.
Öte yandan Camia-i Medeni kuruluşu tarafından Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'ye açık bir mektup gönderildi. Mektupta dışişleri bakanının tekrar göreve getirilmesi istenirken, "Bunun için de Yüksek Mahkeme olayı takip etmeli ve Spanta tekrar görevine getirilmeli" ifadeleri kullanıldı.
Gösteriyle ilgili açıklamada bulunan Afganistan Milli Birlik Şurası ise verilen kararın doğru olduğunu savunarak, "Meclis geçen hafta mültecilerden sorumlu bakan Ekber Ekber ile Dışişleri Bakanını Meclis'e çağırarak görevlerini iyi kullanamadıkları için görevlerinden alınmasına karar verdi. Bu karar doğru ve milletin vekillerinin kararıdır" diye bildirdi.
Bu arada, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin bir yazılı açıklama yaparak, Yüksek Mahkeme konuyla ilgili kararı onaylayıncaya kadar Spanta'nın Dişişleri Bakanlığı'nda görevine devam etmesini ve Yüksek Mahkeme'nin de konuyu incelemesini istediği öğrenildi. Ancak Meclis Başkanı Yunus Kanuni, Karza'inin aksine yaptığı basın açıklamada "eski bakan" kelimesini kullanarak "Spanta'nın geçtiğimiz pazartesi gününden itibaren resmi müzakere ve resmi icraatta bulunma yetkisi yok. Çünkü meclisteki vekilleri
ikna edemedi" diye konuştu.
Geçtiğimiz pazartesi günü Afganistan meclisinde yapılan oylamada Dr. Rengin Dadfar Spanta'nın oy çokluğuyla görevinden alınmasına karar verilmişti.
Spanta, İran'ın Afgan mültecileri ülkeye geri gönderme politikasını yumuşatma konusunda Tahran yönetimini ikna edememekle, Mültecilerden Sorumlu Bakan Ekber ise sınır dışı edilen mültecilerin uygun şekilde ülkeye girişine zemin hazırlanmadığı gerekçesiyle suçlanıyordu.
(AG-SŞ-SŞ-HO-D)