AİHM: Türkiye'de Cemevlerine Ayrımcılık Yapılıyor

Son Güncelleme:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'nin cemevlerine ayrımcılık yaptığına hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'deki cemevleriyle ilgili yapılan başvuruyu bugün karara bağladı. AİHM Türkiye'nin cemevlerine "ayrımcılık" yaptığına hükmetti.

AİHM Cem Vakfı'nın (Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı) camilere, kiliselere, sinagoglara uygulanan elekrik faturasından muaf tutma talebinin Türk mahkemeleri tarafından olumsuz karşılanması üzerine yaptığı başvuruyu karara bağladı.

Mahkemenin bugün verdiği dört maddeli kararda şöyle denildi:

1. Oybirliğiyle başvurunun kabul edilebilir olduğuna,

2. Oybirliğiyle AİHS'nin 9'uncu maddesiyle bağlantılı olarak 14'üncü maddesinin ihlal edildiğine,

3. Bire karşı altı oyla AİHS'nin 9'uncu maddesi uyarınca yapılan şikayetin ayrıca incelenmesine gerek olmadığına,

4. Oybirliğiyle AİHS'nin 41'inci maddesinin Yenibosna'daki merkezi kapsadığı için uygulanmasının mümkün olmadığına ve bu nedenle

a) Bu hakkı saklı kalmak koşuluyla,

b) AİHS'nin 44/2 maddesi uyarınca altı ay içinde ilgili hükümetin yazılı olarak başvuru sahibine konuyla ilgili anlaşma sunmasına

c) Gerekli ihtiyaçların ileri bir tarihte belirlenmesi hakkının saklı tutulmasına karar verilmiştir.

AİHS'NİN 14'ÜNCÜ MADDESİ NE DİYOR?

AİHS'nin (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) 'Ayrımcılık yasağını' düzenleyen 14'üncü maddesinde şöyle deniyor:
Bu Sözleşme'de yanınan hak ve özgürlüklerden yararlanma, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasal veya diğer kanaatler, ulusal veya sosyal köken, ulusal bir azınlığa mensupluk, servest, doğum veya herhangi başka bir durum bakımından hiçbir ayrımcılık yapmada sağlanır.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Türkiye'nin cemevlerini dini merkez olarak kabul etmeyip, diğer ibadethanelere tanınan elektrik faturası ödememe hakkından mahrum bırakması, 14'üncü madde kapsamında değerlendirilerek Türkiye'nin AİHS'yi ihlal ettiğine karar verildi. Bu da Türkiye'nin cemevlerine yönelik olarak AİHS'nin 'ayrımcılık yasağını' ihlal etmesi anlamına geliyor.

ZORUNLU DİN DERSİ KONUSUNDA DA HAKLI BULMUŞTU

AİHM, Alevileri zorunlu din dersi konusunda da haklı bulmuş, Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu yazılı bir açıklama yaparak, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bir kez daha zorunlu din derslerinin bir insan hakları ihlali olduğuna karar verdi. Mahkeme biz Alevileri haklı buldu. Çocuklara ailelerin inanç ve kültürüne aykırı din dersi verilemeyeceğine ve her ne şekilde olursa olsun din dersi almaya zorlanamayacağına oy birliğiyle karar verdi. Şimdi hükümetten bir kez daha inancımıza saygı göstermesini ve zorunlu din dersi işkencesinin son bulmasını talep ediyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: Haberler.Com