Bakan Günay, Juliopolis Nekropolü Kazı Alanını İnceledi

Son Güncelleme:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mardin Kalesi'nde bulunan NATO radarının kaldırılması ve kalenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devrine ilişkin olarak, "Orada Milli Savunma'nın tesislerinin kaldırılması için aramızda bir görüşme var."

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mardin Kalesi'nde bulunan NATO radarının kaldırılması ve kalenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devrine ilişkin olarak, "Orada Milli Savunma'nın tesislerinin kaldırılması için aramızda bir görüşme var. Sanıyorum Milli Savunma bizden kaynak beklemeden o radarın başka yere kaldırılmasını halledecek. Biz de Mardin Kalesi'ni Mardin'in kültür yapısına katacağız" dedi.


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara'nın Nallıhan ilçesine bağlı Çayırhan beldesinde kazı çalışmaları gerçekleştirilen Juliopolis Nekropülü'nde incelemelerde bulundu. Günay, burada yaptığı açıklamada, arkeoloji dilinde özellikle de Türkçe'de bazı kavramların alışılmış bir biçimde çok da gerçeği ifade etmeyen içeriklerle kullanıldığını belirterek, "Her inancın kutsalları var. Bizim de inancımızın 'tanrı' sözcüğüyle karşılığında bir tek kutsalı var ama onun dışında bizim de kutsal kabul ettiğimiz bir sürü motif var. Bu bütün eski inançlardaki kutsallara neredeyse bugün 'ermiş' ve 'aziz' diyebileceğimiz inançlarımızdaki kutsallara arkeolojide alışılmış bir kolaycılıkla 'tanrı' deniliyor. Fırtına, şarap, üzüm, gök tanrısı. Aslında bütün bunlar bu güçleri yönettiği veya bütün bu güçler için özel bir mistik anlam taşıdığı var sayılan azizler ya da ermişler. Onun için bu simgeler için 'aziz' ya da 'ermiş' sözcüğünü kullanmak, 'tanrı' sözcüğünü kullanmaktan amacı anlatmaya daha çok uygun" diye konuştu.


Arkeolojide çok da doğruyu ifade etmeyen biçimde kullanmaya alışkın olunan terimlerden bir tanesinin de 'Bizans' sözcüğü olduğunu söyleyen Günay, 'Bizans' sözcüğünün aslında tarihin derinliğinde olmadığını ifade etti. Bu sözcüğün sadece İstanbul şehrinin bir dönemini ifade ettiğini anlatan Günay, tarihte hiçbir zaman 'Bizans' diye bir devlet olmadığını belirtti. Günay, "Aslında Roma var, Batı Roma ve Doğu Roma var. İstanbul ve Anadolu toprakları Doğu Roma Devleti. Bizans Devleti değil. Doğu Roma'ya ya da Roma'ya Batılılar daha çok sahip çıkmak istedikleri için Anadolu'daki Roma Devleti'ne Bizans diyerek daraltmaya çalışmışlar ve biz de bu terimi bu şekilde almışız. Bu topraklarda ve 5'inci yüzyıldan sonra Doğu Roma var. Hiçbir zaman Anadolu toprağında bir Bizans egemenliği yok. Doğu Roma Devleti var ama" dedi.


Günay, kazı çalışmaları süren mezarın içerisine girerek, 'Ölmeden mezara koydular beni' diye espri yaptı. Günay, bir gazetecinin Mardin Kalesi'nde bulunan NATO radarının ne zaman kaldırılacağı ve kalenin Kültür Bakanlığı'na ne zaman devredileceğini sorması üzerine, "Orada Milli Savunma'nın tesislerinin kaldırılması için aramızda bir görüşme var. Sanıyorum Milli Savunma bizden kaynak beklemeden o radarın başka yere kaldırılmasını halledecek. Biz de Mardin'in kültür yapısına katacağız Mardin Kalesi'ni" diye konuştu.


Bu arada Hacettepe Arkeoloji Fakültesi öğrencisi Buket Dilekçi, yaptığı kazı sırasında bulduğu yüzüğü Kültür ve Turizm Bakanı Günay'a göstermek istedi. Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürü ve Juliopolis Nekropolü Kazı Alanı Başkanı Melih Arslan, Dilekçi'nin kazı yaptığı mezar hakkında bilgiler vererek, "Mezarları temizlerken kalan buluntular giden buluntuların bile ne kadar değerli olduğunu gösteriyor bize" dedi.


Dilekçi, bulunan yüzüğün yaklaşık 1850 yıllık ve bir kadına ait olduğunu düşündüklerini belirterek, "Üzerinde bir meşale işareti var. Bakanımıza yetiştirmeye çalıştık ama maalesef yetiştiremedik. Bakan geldiğinde mezarda çalışma yapıyordum" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA