Bayraktar Kalkan DİHA Uçuş Testini Başarıyla Tamamladı

Son Güncelleme:

Baykar tarafından özgün olarak geliştirilen Bayraktar Kalkan DİHA, Keşan'da bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde gerçekleştirilen uçuş testini başarıyla tamamladı. Özellikleri itibariyle en gelişmiş İHA'lar arasında yer alan Bayraktar Kalkan DİHA, dikey iniş kalkış yapabilme özelliği ile dikkat çekiyor. Ayrıca, 12 saat havada kalabilme süresi ve 150 km içerisindeki komuta merkezlerine veri aktarabilme kabiliyeti bulunuyor.

Baykar tarafından özgün olarak geliştirilen Bayraktar Kalkan DİHA, uçuş testini başarıyla tamamladı. Bu uçuş, Keşan'da bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde gerçekleştirildi. Yaklaşık 14 bin 500 feet yüksekliğe tırmandı ve toplamda 70 saatlik uçuş süresini geride bıraktı. Peki Bayraktar Kalkan DİHA özellikleri neler?


Bayraktar Kalkan DİHA özellikleri neler?


Özellikleri itibariyle Bayraktar Kalkan DİHA, kendi sınıfının en gelişmişleri arasında konumlanıyor. 5 motoru ve pervanesi olan bu hava aracı, 4 elektrikli motoru ve buna bağlı olan dikey konumlanan pervaneleri sayesinde dikey iniş kalkış yapabiliyor. Daha sonra arkasında bulunan içten yanmalı düşük tüketimli benzinli motoru ve pervanesi ile alışageldiğimiz İHA'lar gibi yatay şekilde uçuşunu gerçekleştiriyor.


Türk Havacılığının Altın Çağı ??


İstihbarat ve keşif görevlerinde kilit görevler üstlenecek olan Bayraktar #KALKAN DİHA'nın uçuş testleri başarıyla devam ediyor. ??????


Flight tests of Bayraktar #KALKAN VTOL, which will assume key roles in reconnaissance and intelligence… pic.twitter.com/zIsepXUIBd


— BAYKAR (@BaykarTech) April 7, 2024


Bu sayede İHA'ların kalkış için ihtiyaç duyduğu uzun pistlere olan gereksinimi ortadan kaldırıyor. Pist olmayan savaş gemilerinden veya askeri üsler ile cephede ihtiyaç duyulan herhangi bir konumdan rahatça havalandırılabiliyor.


Bayraktar TB3, rekorları kırmaya geliyor! İşte havada kalma süresi


5 kg faydalı yük taşıma kapasitesi sayesinde de Elektro-Optik (EO) ve Kızılötesi (IR) kamera modülü takılabilen ve Lazer mesafe ölçer ile işaretleyicisi olan bu araç aslında küçük boyutlu silahsız bir TB2'ye dönüşüyor.


Bayraktar Kalkan DİHA, asli olarak keşif ve istihbarat görevlerini üstlenecek. Operasyonel irtifa tavanı 15 bin feet/ 4.5 km seviyelerinde. Yaklaşık olarak da 12 saat havada kalabiliyor. Faydalı yük ile bu süre 7+ saate kadar düşebiliyor. Uçuş sırasında elde ettiği verileri ve görüntüleri 150 km içerisindeki komuta merkezlerine aktarabiliyor.

Otomatik rota takibi, hedef takibi, çember atma ve eve dönüş modlarını gerçekleştirebilen Bayraktar Kalkan DİHA, uçuş testini yine Baykar tarafından özgün olarak geliştirilen Baykar BG-160 kamerasıyla tamamladı.


Termal görüntüleme kabiliyetine sahip olan Baykar BG-160 Elektro-Optik Sistem sayesinde geceleri de yüksek çözünürlüklü görüntü alabiliyor. Bu sayede gece ve gündüz keşif, gözetleme ve hedef tespiti görevlerini başarıyla icra edebiliyor.

Bayraktar Kalkan DİHA teknik özellikleri


Haberleşme menzili: 150 km


Seyir ve en yüksek hız: 45-50 knot ile 80 knot


Operasyonel İrtifa ve tavanı: 9 bin feet ile 15 bin feet


Havada kalma süresi: 12 saat


Kanat açıklığı ve uzunluk: 5 m – 1.5 m


Faydalı yük kapasitesi: 5 kg


Azami kalkış ağırlığı: 50 kg


Dikey iniş kalkışlı tam otomatik uçuş sistemi


Sensör füzyonu yardımlı tam otonom


Otonom kalkış ve iniş sistemi ile yarı otonom uçuş modu


Hataya dayanıklı sistem mimarisi ve dijital veri ve video Link


Üç yedekli uçuş kontrol sistemi ve servo eyleyiciler


Elektro-Optik (EO) ve Kızılötesi (IR) Kamera Modülü


Lazer mesafe ölçer – Lazer işaretleyici

Kaynak: Shiftdelete