Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Arı Açıklaması

Son Güncelleme:

"Türk kültürünün en kadim sanatlarından biri olan çini sanatını korumak ve çini ustalarının geleneksel bilgi ve becerilerini geliştirmesinin teşvik edilmesi amacıyla 'çinicilik' temalı bir dosyanın UNESCO'ya sunulması için gerekli çalışmaları başlattık"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı, "Türk kültürünün en kadim sanatlarından biri olan çini sanatını korumak ve çini ustalarının geleneksel bilgi ve becerilerini geliştirmesinin teşvik edilmesi amacıyla 'çinicilik' temalı bir dosyanın UNESCO'ya sunulması için gerekli çalışmaları başlattık" dedi.


Yunus Emre Kültür Merkezi'nde, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Ülkemiz Değerlerini Tanıtma, Kültür ve Sanatımızı Geliştirme Derneğince düzenlenen "Saray Sanatı Çininin Tarihi Serüveni ve Türk-İslam Mimarisindeki Yeri" konulu seminerde konuşan Arı, Genel Müdürlük olarak somut olmayan kültürel mirasın korunması amacıyla yurt içi ve dışında önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.


Geleneksel Türk çini sanatını korumak için öncelikle bunun geleneksel ustalığının koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Arı, şunları kaydetti:


"Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında kültürel değerleri daha gözle görülür kılmak, bunların önemi konusunda bütçelemeyi sağlamak ve kültürel diyaloğu desteklemek amacıyla UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel mirasının temsili listesi oluşturulmuştur. Hali hazırda 11 kültürel miras unsurumuz, adı geçen listeye ülkemiz adına kayıtlıdır. 2014 yılı sonu itibarıyla UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası Korunması Sözleşmesine 13 unsurun kaydettirilmesi beklenmektedir. Türk kültürünün en kadim sanatlarından biri olan çini sanatını korumak ve çini ustalarının geleneksel bilgi ve becerilerini geliştirmesinin teşvik edilmesi amacıyla 'çinicilik' temalı bir dosyanın UNESCO'ya sunulması için gerekli çalışmaları başlattık."


Arı, çiniciliğin, sadece çini sanatıyla ilgili bilgi ve becerilerin kuşaktan kuşağa aktarılmasında değil aynı zamanda Türk mimarisindeki mekan, estetik görgü ve mutfak kültürünün de gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir işlevi bulunduğunu sözlerine ekledi.


Kütahya Valisi Şerif Yılmaz ise etkinliği organize eden Dernek Başkanı Abdurrahman Yıldız ile Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı yetkililerine teşekkür etti.


Kütahya'nın, çininin başkenti olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:


"Kütahya bugün çiniciliği aktif biçimde temsil etmektedir. Kütahya'da 10 bini aşkın çinide çalışan insan var. Türk dünyası ve İslam mimarisinde görmekte gurur duyduğum çini sanatı, Türk-İslam sanatı olarak ülke çapında 21 üniversitede 55 bin Halk Eğitim Merkezinde ve belediyelerde kursiyerlere öğretilmektedir. Bu etkinlik, çini sanatına fayda sağlayacaktır. Gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum."


Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay da dünyada öne çıkan bütün müzelerde Türk çinisinin görülebildiğine dikkati çekti.


Bu çinilerin, Türkiye'den sökülüp götürüldüğünü söyleyen Günay, "Ümit ederim ki onları tekrar yerine getirip burada sergileyeceğiz. Türk çinisini geliştiren, yeni desenler, objeler yaratan, çini konusunda çalışan, çabalayan herkese teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.


Daha sonra Abdurrahman Yıldız'ın eserlerinden oluşan çini sergisi açıldı. - Eskişehir

Kaynak: AA