Muhsin Ertuğrul Sahnesi 18 Ocakta Perde Açıyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Harbiye Kongre Vadisi Projesi Kapsamında Yıkımı Büyük Tartışmalara Neden Olan Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinin 18 Ocakta Perdelerini Yeniden Açacağını Bildirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Harbiye Kongre Vadisi projesi kapsamında yıkımı büyük tartışmalara neden olan Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinin 18 Ocakta perdelerini yeniden açacağını bildirdi.
Topbaş, Muhsin Ertuğrul Sahnesi yapımına İstanbul Kongre Merkezi binası ile başlandığını anımsatarak, tiyatro binasının tamamlanmasının teknik donanım nedeniyle geciktiğini dile getirdi.
''Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Türkiye'de teknolojik olarak bütün birimleriyle tamamlanmış bir tiyatro sahnesi olarak hizmet verecek'' diyen Topbaş, 18 Ocakta oyunların sahnelenmeye başlayacağını, ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılmasını umdukları bir törenle de açılışını gerçekleştirmeyi planladıklarını anlattı.
Topbaş, bu görkemli ve anlamlı salonu açarak seyirciyle buluşturmak istediklerini ifade ederek, ''Anlamlı salon; çünkü burası Muhsin Ertuğrul Sahnesi. Tiyatro sanatımızda oldukça önemli yer tutan bir sahne. Teknoloji boyutuyla ileri ve çok donanımlı. Tiyatro müdürlüğümüzün yönetiminin de bulunabileceği bir konsepte depolarıyla, kütüphaneleriyle, atölyeleriyle...'' diye konuştu.
Muhsin Ertuğrul Sahnesi yıkılıp yeniden yapılırken birtakım tartışma ve tepkilerin yaşandığını da anımsatan Topbaş, ''Çok ciddi baskılar yaptılar. Biz doğru bildiğimize inandığımız için buna karar verdik ve gerçekten bu kararlılığımızı gösterdik'' dedi.
Ortaya çıkan eserin de doğru yaptıklarının bir göstergesi olduğunu vurgulayan Topbaş, o dönemde sanatçıların samimi duygularını istismar eden siyasilerin var olduğunu dile getirdi.
-BAŞLANGIÇTAN GÜNÜMÜZE MUHSİN ERTUĞRUL TİYATROSU BELGESELİ-
Topbaş, ''Bir mahalle baskısı oluşturulmaya çalışıldı. Biz de doğru yaptığımıza inandığımız için bu işe başladık ve bitirdik. Açılış günü için bir sürprizim olacak. Bunda da haklı olduğumu düşünüyorum. O sürpriz de Muhsin Ertuğrul Tiyatrosunun başlangıcından günümüze kadar olan evresini küçük bir belgesel olarak göstermek istiyoruz. Orada protesto edenler de var, onları da göreceksiniz'' diye konuştu.
Açılış günü ya da ardından siyasilerin yapılanları görüp özür dileme erdemliliğini gösterebileceklerini umduğunu dile getiren Topbaş, belgeselde yer alacaklarını duyan ve bundan rahatsız olan siyasilerin de olduğunun haberini aldığını da söyledi.
Topbaş, ''Bu bir belgesel. Kayıtlara girmesi önemli. Birileri gocunabilir, rahatsız olabilir. İnsanız neticede, 'yanlış yaptım' der, özür dilerse o orada kalır'' dedi.
- AKM'NİN DURUMU-
Taksim'de yine tartışmalara neden olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasına da değinen Topbaş, binanın yeniden yapımının engellendiğini ve orada da bir mahalle baskısı oluşturulduğunu söyledi.
Binanın projesini yapan Hayati Tabanlıoğlu'nun hocası olduğunu da hatırlatan Topbaş, ''Kendisine saygısızlık etmem. O dönemde düşünülmüş, kendine göre, kendi niteliği ve özelliği olan bir yapı. Kübik bir yapı. Kendine göre bir estetiği var, fakat İstanbul'a bir opera binası olarak simgeselliği yok'' dedi.
O dönemde AKM'nin bulunduğu alanla ilgili çeşitli spekülasyonlar da yapıldığını ifade eden Topbaş, ''O günlerde 'Buraya cami yapacaklar' dediler. Bu kadar ön yargı ve yargısız infaz olabilir. 'Yok buraya alışveriş merkezi yapacaklar, otel yapacaklar' dediler. Böyle bir güvensizlik olabilir mi? Bunu söyleyenler, bir yerden duymadıkları halde uyduran insanlar, 'Ben insanım' diye nasıl dolaşabiliyorlar? Bir yerden duymamışsınız, kendiniz uyduruyorsunuz ve yalan söylüyorsunuz'' diye konuştu.
Topbaş, AKM binasının yeniden yapılması durumu söz konusu olsaydı da şu sıralarda biteceğini, ya da bitme aşamasına geleceğini dile getirdi.