Renault "Yeni Megane Sedan"I Tanıttı
Oyak Renault Genel Müdürü Tunç Başeğmez, tanıtımı yapılan "Yeni Megane Sedan" modeliyle ilgili, "Toplam projenin ömrü boyunca 500 bin araba yapılması hedefleniyor.
Oyak Renault Genel Müdürü Tunç Başeğmez, tanıtımı yapılan "Yeni Megane Sedan" modeliyle ilgili, "Toplam projenin ömrü boyunca 500 bin araba yapılması hedefleniyor. Yaklaşık 90 binlik bir kapasiteyle üreteceğiz. Ürettiğimizin yüzde 80'inini bütün dünyaya ihraç edeceğiz." dedi.
Oyak Renault'un yeni modeli "Megan Sedan", "Dünyaya Bursa'dan" sloganıyla Bursa'daki fabrika binasında düzenlenen törenle banttan indirilerek tanıtıldı.
Genel Müdür Tunç Başeğmez, törende yaptığı konuşmada, fabrikada günde bin 300 araba ürettiklerini her 57 saniyede bir aracın da banttan çıktığını belirtti.
"Yeni Megane Sedan" projesini 200 milyon avroluk bir yatırımla gerçekleştirdiklerini anlatan Başeğmez, "150'den fazla arkadaşımız gerek Fransa'da gerek Türkiye'de bu proje çalışmasına ve arabanın endüstriyel gelişmesine katıldılar. Fabrikamızdaki tüm birimler mühendislik, satın alma, finans, kalite, üretim, lojistik hepsi içinden onlarca arkadaşımız bu projede ama Fransa'da ama Türkiye'de uzunca süre çalıştılar ve nihayetinde 60'ı aşkın üreticimizle birlikte bu aracı ortaya çıkarttık. Oldukça stresli bir dönem geçirdik ama aynı zamanda çok da keyifli bir ortamda bu aramızı ürettik." diye konuştu.
"Yılda yaklaşık 90 binlik kapasite üreteceğiz"
Başeğmez, "Yeni Megane Sedan"ın Renault grubunda bir tek Oyak Renault'da üretileceğini ve buradan tüm dünyaya ihraç edileceğini belirterek, şöyle devam etti:
"Toplam projenin ömrü boyunca 500 bin araba yapılması hedefleniyor. Yani yılda yaklaşık 90 binlik bir kapasiteyle üreteceğiz. Ürettiğimizin yüzde 80'inini bütün dünyaya ihraç edeceğiz. Aynı zamanda Türkiye'deki fabrikalar içinde bir ilk olarak araçlarımızın motor vites kutusu ve yürüyen aksamı da bu fabrikada üretilerek arabamıza geliyor. Onları da burada yapacağız. Bunun yanı sıra 'Megane Sedan'ın tüm seri hayatı boyunca araç mimarisi değişimi ve bunun üzerine yapılacak değişimler Türkiye'deki bizim Ar-Ge mühendislik ünitemizin sorumluluğunda yapılacaktır. Bu da bundan önceki projelerimize göre bir ilktir. Mimarinin sorumluluğunu almak otomobil üretiminde çok önemli bir aşamadır. Arkadaşlarımız bunu bu güveni hak ettikleri için bu görev kendilerine verildi. Kendilerini ayrıca kutluyorum.
Yeni Megane Sedan'ın kuruldukları günden bu yana ürettikleri 20. yeni model olduğunu anımsatan Başeğemez, "Son 25 yılda 16 değişik modeli veya bir modelin devam eden ama önemli değişikliğini yapmışız. Bu, şu anlama geliyor, her 1,5 yılda yeni bir proje üzerinde çalışmışız. Otomotiv fabrikalarında bu ağır ve zor bir iş. Bunu yaparken günlük üretimi aksatmadan yapmak çok kolay bir iş değil ama bu fabrika Renault Grubu içinde bu işi en iyi yapanlardan birisi. Ekibimle gurur duyuyorum." ifadelerini kullandı.
"Üç vardiyada çalışıyoruz"
Başeğmez, Oyak Renaut'un kuruluşunda 20 bin olan kapasitesinin bugün 360 bin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Üç vardiyada çalışıyoruz. Ayrıca 750 bin motor kapasitesine doğru gidiyoruz. Bu demektir ki yaptığımız her 2 motordan bir tanesi kendi ihtiyacımızı, diğeri Renault'un diğer bölgelerdeki ihtiyacına yönelik. Bu da çok önemli bir şey. Vasıflı iş gücümüz 6 bin 500'e çıktı. Bu da piyasada, dışarıda, sektörde 45 bin istihdam anlamına geliyor. Yerlilik oranlarını artırmak bizim için çok önemli bir uğraş. Onun üzerinde çalışıyoruz. Bugün iç ve dış pazarlara bu yeni ürünümüzü sunuyor olmaktan çok büyük gurur duyuyoruz ama ayrı zamanda da 3 yıl önceden planlanan bir tarihte, 3 yıl önceden planlanan zaman, kalite ve maliyet hedeflerinde, bu fabrika bu projeyi tamamladığı için gerek Renault gerekse Oyak Grubu'na taahhütlerini yerine getirmenin de huzuru ve mutluluğu içinde, bu uğraşta emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."
"Türkiye pazarının, ekonomisinin geleceğine inanmaktayız"
Renault Avrasya Bölge Başkanı Denis de Vot da böyle bir güzel aracı meydana getirdikleri için tüm Oyak Renault ekibini kutladı.
"Yeni Megane Sedan"ın lansmanının Oyak ile Renault arasındaki iş ortaklığının önemli yeni bir adımını oluşturduğunu ifade eden de Vot, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ortaklık karşılıklı saygı ve karşılıklı çıkar üzerine kurulmuş, devam eden bir ortaklık. Renault, kendi 'know how'unu, bilgi birikimini otomotiv ve mekanik anlamında getiriyor yıllardan beri Renault Grubu içine. Oyak Renault fabrikası kalite, maliyet ve süre cinsinden her sene kürsünün en ön, en üst sıralarında yer alan bir fabrikadır. Burada Türkiye'nin Renault'un enternasyonel stratejisi içinde çok önemli bir rol oynadığını söylemek istiyorum. 2015 yılında Türkiye gurubun 4. büyük pazarıydı. Ayrıca geçmişte sadece iç pazar için var olan bu platformu Renault zaman içinde çok büyük bir ihracat platformu haline dönüştürdü. Üretimimizinin yüzde 80'den fazlasını 70'den fazla ülkeye ihraç ediyoruz."
De Vot, Renault Grubu olarak Oyak Grubu'yla ortaklıklarından çok tatmin olmuş durumda bulunduklarını vurguladı.
"Başından beri Renault Türkiye'de 3 milyar dolardan fazla bir yatırım gerçekleştirdi bugüne kadar. Bu da Renault Grubu'nun Türkiye'ye, Oyak'a ve Renault çalışanlarına gösterdiği çok büyük bir güvenin kanıtlaması oluyor. Bu bizim için bir gurur kaynağı" diyen de Vot, şunları kaydetti:
"Oyak Renault Türkiye'de ilk en büyük otomobil üreticisi ama aynı zamanda motor, vites kutusu üreticisi olarak da otomobil alanında birinci ve tek fabrika. Biliyoruz ki mevcut durum çok kolay değil, bir takım güçlükler getirebilir. Özellikle tüketim, pazarların reaksiyonları konusunda birtakım farklı ve belirsiz durumlar getirebilir ama bunun için şunu belirtmeliyim; böyle bir durum karşısında Renault hiçbir şekilde yatırım planını, yeni ürünler ortaya çıkarma planını değiştirmedi. Bütün kararlaştırılan her şeyi, kararlaştırılan zamanda, kararlaştırıldığı şekilde yerine getirmeye devam ediyor. Ümit ediyoruz ki durum çok kısa zamanda normale dönecek. Bundan şüphemiz yok. Bu da ülkenin ihracat kapasitesi gücünü daha da ileriye taşıyacak, götürecek. 9 Ağustos'ta çıkan, özellikle yatırımları teşvikle ilgili yeni yasa biz yabancı yatırımcıları çok memnun etti ve bunun çok iyi bir şekilde hayata geçeceğine inanıyoruz. Bu önlemlerin devam edeceğine inanıyoruz. Tabii ki Türkiye pazarının, ekonomisinin geleceğine bütünüyle inanmaktayız. 'Yeni Megane Sedan'a çok başarılar diliyorum. Yolu açık olsun."
"Oyak olarak Türkiye'ye güveniyoruz"
Oyak Genel Müdürü Savaş Erdem de 7 yıl aradan sonra Megane'nin sedan serisinin tekrar Türkiye'de üretilmesinin kendileri için heyecan verici bir olay olduğunu belirtti.
Erdem, Oyak ve Renault ortaklığının çok güçlü ve vizyonel birlikteliği ifade ettiğini belirterek, "Bu birliktelikten aldığımız güçle geleceğe güvenle yürüyoruz. 40 yılı aşkın süredir Renault ile kurmuş olduğumuz güçlü birliktelik istikrar içinde devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Biz Oyak olarak Türkiye'ye güveniyoruz. Renault'da Türkiye'ye güveniyor. Hep birlikte ülkemiz için daha işler başarma arzusundayız. Oyak olarak amacımız, her alanda olduğu gibi bu sektörde de daha fazla verimlilik, daha yüksek karlılık, daha sinerjik yatırımlarla otomotiv sektöründe daha fazla değer katmak olmuştur. Ekonomimizin lokomotifi olarak sayılan sektörlerin başındaki otomotiv sektörü bizim için büyük önem taşıyor. Bugün bantlardan inmeye başlayan 'Yeni Megane Sedan'ın üretim, ihracat ve iç pazar olarak daha büyük bir ivme katacağına yürekten inanıyoruz. Megane Türkiye'de efsane olmuştu. Yeni Megane serisi ile bu efsaneyi daha üst noktalara taşıyacağımızdan ben çok çok eminim." ifadelerini kullandı.
" Türkiye Cumhuriyeti'nin güç ve enerjisine güveniyoruz"
Oyak Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taş ise bugün çok önemli bir etkinlik vesilesiyle bir araya geldiklerini vurguladı.
Renault ile 1969 yılında atılan temelden itibaren anlamlı bir ortaklık anlayışıyla bu modern tesislerde otomobil ürettiklerini kaydeden Taş, "Ortaklığımız her geçen gün daha da yükselerek gelişmektedir. 'Renault 12' ile başlayan üretim serüveni, az sonra seri üretime başlanacak 'Yeni Megane Sedan' ile çok ileri bir aşamaya ulaşmış olacaktır." dedi.
Taş, dünyadaki otomobil üretiminde Türkiye'nin ilk 15 ülke içinde olmasının önemine işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bizler Oyak olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin güç ve enerjisine güveniyoruz. Ülkemizin 2023 vizyonu çerçevesinde dünyanın ilk 10 en büyük ekonomisi içine gireceğine inanıyoruz ve kararlılıkla bu yönde çalışıyoruz. Ortağımız Renault ile daha çok değer üreten, daha çok yatırım ve istihdam sağlayan hakkaniyet esasına dayalı, uzun vadeli, ortaklık ilişkisine çok önem vermekteyiz. Bugün seri üretimine başlanacak 'Megane Sedan' otomobil gerek ülkemizin gerekse ortaklığımıza bu anlamda büyük bir değer katacağına yürekten inanmaktayız. TSK mensuplarının tamamlayıcı bir emeklilik fonu olarak, Ordu Yardımlaşma Kurumu son yıllarda gerçekleştirdiği yeni yatırım ve gelişmeleri kararlı bir şekilde sürdürmektedir. 312 bin kahraman ve fedakar üyemizin bizlerden beklediği istikrarlı büyüme ve sürdürülebilir nema sağlama hedeflerimizi gerçekleştirmek için bütün değerli fertlerimizle birlikte güç birliği içinde çalışmaktayız."
Konuşmaların ardından ilk "Yeni Megane Sedan" işçilerin eşliğinde banttan indirilerek tören alanına getirildi. Proje ekibi aracın anahtarını Oyak Renault Genel Müdürü Tunç Başeğmez'e teslim etti.
Başeğmez de kendilerinin ürettikleri araçları MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar ve ekibinin satacağını belirterek, anahtarı Aybar'a verdi.