Rize'de Deniz Dolgusu Üzerine Cami ve Külliye İnşa Edilecek

Son Güncelleme:

Rize Belediyesi'nin, 'Mavi Şehir' olarak adlandırdığı proje kapsamında deniz doldurularak elde edilecek 3 bin dönümlük arazi için başlatılan dolgu çalışması devam ediyor.

Rize'de deniz dolgusuyla kazanılacak 3 bin dönüm alanda yapımı planlanan ve üzerinde cami, çay çarşısı ve restoranların yer alacağı Mavi Şehir Projesi için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Proje kapsamında sahilde yer alan bazı restoranların önünün deniz dolgusu ile kapatılması tepkilere neden olurken, Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu da, yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı deniz dolgu alanlarındaki sorunları hatırlattı, bu nedenle yeni dolgu alanının çok iyi planlaması gerektiğine işaret etti. Rize Belediyesi'nin, 'Mavi Şehir' olarak adlandırdığı proje kapsamında deniz doldurularak elde edilecek 3 bin dönümlük arazi için hazırlanan Dolgu İmar Planı'na onay verilmesi ile bir süre önce dolgu çalışması başlatıldı. Çalışmaların tamamlanması sonrasında da dolgu alanında proje kapsamında cami ve külliye, kütüphane, müze, çay çarşısı, stadyum ve teleferik inşa edilecek.

ESNAF ŞİKAYETÇİ

Dolgu alanının yapıldığı sahilde bulunan restoranların işletmecileri ise dolgu çalışmasına tepki gösterdi. Çalışmaların kendilerine hiçbir bilgi verilmeden başlatılmasından yakınan işletme sahiplerinden Günay Karafazlı, dolgu çalışmasının işyerlerinin kötü etkilediğini belirterek, " Burada birileri var mı, insanlar gelip gidiyor mu, ya da işletmelere etkisi ne olur diye soran yok. Çalışma başlatılamadan bölge esnafına bilgi verilmesi gerekiyordu. Ayrıca dolgu sonrasında aşırı bir koku oluştu. Çalışmanın durdurulmasını ve sahilin eski haline dönüştürülmesini istiyoruz? dedi.

DOLGU ALANI İYİ PLANLANMALI

Rize Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Mahmutoğlu da, Mavi Şehir projesinde sadece cami ve külliye detaylarının belli olduğunu, diğer alanlarda neler yapılacağını ise bilmediklerini söyledi. Dolgu alanının çok iyi planlanması gerektiğini hatırlatan Mahmutoğlu, " Rize'nin büyük bir bölümü zaten dolgu alanı üzerine kuruldu. Dolgu alanı iyi planlanmadığı için büyük sıkıntılar yaşandı. Bu nedenle dolgu alanı, sivil toplum kuruluşları ile diyalog halinde iyi planlanmalı ve geçmişte olduğu gibi sorunlar yaşanmamalı? diye konuştu.

RİZE İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI RAPOR HAZIRLAMIŞTI

Geçen yıl Rize sahilindeki dolgu alanında yapılan incelemenin ardından rapor hazırlayan Rize İnşaat Mühendisleri Odası, kent merkezinin büyük bölümünü oluşturan ve yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı bölgede 1970'li yıllardan sonra inşa edilen binalardan bazılarının güçlendirme çalışması ile ayakta kalabileceğini vurgulamış, binaların yıkılarak, dolgu alanı tekniğine uygun inşa edilmesi gerektiğini söylemişti. Raporda, "Temeli sakat, beton kaliteli değil, tuzlu su altında kalan demirler paslanmış. Binaların kendisini taşıyacak kesitlerinin hiçbiri yok. Bina temelleri deniz dolgusu ile kazanılan alanda tuzlu su altında kaldığı için demir özelliğini kaybetmiş, çapı düşmüş. Hatta birçok demir parmakla kırılabilir hale gelmiş. Beton özelliğini kaybetmiş, taşıyıcı özelliği kalmamış. Dolgu alanındaki binaların tamamının ömrü yarılanmış, binalar yorulmuş. Dolgu alanı inşaat tekniğine uygun yapılmayan binalar tuzlu su altında kaldığı için risk teşkil ediyor" ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: DHA