Şeyh Mahmud İlk Ziyaretini Türkiye'ye Yapıyor

Son Güncelleme:

Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, 4-7 Aralık 2012 tarihlerinde Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek

Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetine karşılık olarak, 4-7 Aralık 2012 tarihlerinde Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetine karşılık 4-7 Aralık 2012 tarihlerinde Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.


Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, heyetinde Somali Federal Hükümeti'nin dört Bakanı ile Somali Genelkurmay Başkanı'nın da yer alması öngörülen Konuk Cumhurbaşkanı, 5 Aralık Çarşamba günü Ankara'da başlayacağı resmi görüşmelerin ardından, temas ve incelemelerine 6 ve 7 Aralık günlerinde İstanbul'da devam edecek. Cumhurbaşkanı Mahmud'un, İstanbul'da Türk iş çevreleri ile biraraya gelmesi de öngörülüyor.


Cumhurbaşkanlığı'na göre, Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud'un 10 Eylül 2012 tarihinde göreve gelmesinden sonra yurtdışına yapacağı bu ilk resmi ziyaret, 16. yüzyıla uzanan tarihi bağların bulunduğu Somali'ye yönelik çok boyutlu desteğin pekiştirilmesi ve bu ülkeyle her alanda geliştirilmekte olan işbirliğinin kapsayıcı bir yaklaşımla güçlendirilmesi hedefi doğrultusunda yeni ve somut bir adım oluşturacak. Ziyaret çerçevesindeki görüşmelerde, "Afrika Boynuzu" başta olmak üzere Kıta'da öne çıkan bölgesel sorunlarla güncel uluslararası gelişmelerin de ele alınması planlanıyor.


Cumhurbaşkanlığı "Somali, yıllardır süregelen iç çatışma ortamını, uluslararası camianın değerli katkıları ile sağlanan uzlaşı temelinde geride bırakmış, son 21 yılın en meşru ve temsil yeteneği en yüksek yönetimine kavuşmuştur. Somali halkı, bu sayede geleceğe umutla bakmaktadır" açıklamasını yaptı.


2008'den bu yana Afrika Birliği'nin stratejik ortağı olan Türkiye'nin, Cumhurbaşkanlığı Somali'nin istikrar ve refahının bölgesel barışın temel taşlarından birini oluşturduğu inancıyla, ülkenin tecrit edilmişliğinin ve yalnızlığının kırılması yönünde yoğun çaba sarfettiğini, iç siyasi uzlaşıyı her aşamasında yakından desteklediğini de kaydetti. Cumhurbaşkanlığı, "Türkiye, bugün de, Somali'deki insani yardım faaliyetlerinde gerek resmi gerek sivil toplum kuruluşları aracılığıyla öncü rol oynamakta, yeniden imar ve kalkınma çalışmalarına aktif katkıda bulunmaktadır. Mogadişu Büyükelçiliğini 1 Kasım 2011 tarihinde yeniden açan Türkiye, halen Yemen ile birlikte Afrika dışından Somali'de bu seviyede diplomatik temsilciliği bulunan iki, toplamda ise altı ülkeden biridir. Türk Hava Yolları da, geçtiğimiz Mart ayında başlattığı İstanbul-Mogadişu seferleriyle Somali'nin dünyayla bağlantısını sağlayan ilk ve tek uluslararası havayolu olmuştur" açıklaması yaptı.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Somali ile ilişkilere verdiği önem ve öncelik çerçevesinde, Somali'nin önceki Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed de 17-21 Nisan 2009 tarihlerinde Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmuştu. Şeyh Şerif Ahmed, ayrıca 21-23 Mayıs 2010 ve 31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen iki Somali Konferansı ve 17-20 Ekim 2011 tarihlerinde Türkiye'nin evsahipliği yaptığı 27. İSEDAK Toplantısı münasebetiyle üç kez daha Cumhurbaşkanı Gül'ün misafiri oldu. Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, "Türkiye, Somali'nin geleceğinin şekillendirileceği bu dönemde de, ülkenin yeniden ayağa kaldırılmasına yönelik çalışmalarına, daima yanında yer alacağı kardeş Somali halkıyla birlikte kararlılıkla devam edecektir. Cumhurbaşkanı Sayın Mahmud'un tarihi nitelik taşıyan ziyareti, Türkiye'nin bu konudaki kuvvetli iradesinin yinelenmesi için yeni bir fırsat teşkil edecektir" denildi. - Ankara

Kaynak: ANKA