Şimşek Projesi, İlk Milli Savaş Uçağının Müjdecisi

Son Güncelleme:

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Dün 1'inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nda Düzenlenen Prototip Uçak Teslim Törenine Katılarak, Milli ve Özgün Bir Savaş Uçağının Yapılacağını Söyledi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, dün 1’inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’nda düzenlenen prototip uçak teslim törenine katılarak, milli ve özgün bir savaş uçağının yapılacağını söyledi. Askeri erkanın katıldığı törende, İstiklal Marşı okunmadı ve şehitler için saygı duruşunda bulunulmadı. Genelkurmay protokol yetkilileri, TSK tören yönetmeliğine aykırı olmayan bu konunun, komutanın inisiyatifinde olduğunu söylediler.


Son güne kadar görev emri


Milli imkânlarla modernize edilen ilk muharip uçağın önünde konuşan Orgeneral Aksay, “Modern bir hava kuvveti oluşturmada milli savunma sanayi firmalarının çalışmaları takdire şayandır. Bu kuruluşların koordineli çalışmalarıyla kısa vadede milli ve özgün bir uçağın ortaya çıkacağına ilişkin umudum daha da pekişmektedir” dedi. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu da, “Muharip F-4E uçaklarının modernizasyonu Türk mühendis ve teknisyenleri ile gerçekleştirilen ikinci milli uçak modernizasyonu projesi olmuştur” dedi. Konuşmaların ardından Aksay, modernize edilen F-4E uçağını, 1’inci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Bülent Kocababuç’a “Envanterde kalacağı son güne kadar görev yapması” emri ile teslim etti.


Uçakta neler yapıldı


HAVA Kuvvetleri Komutanlığı ve ASELSAN arasında 2006’da imzalanan 24 milyon dolarlık sözleşme kapsamında tamamen yerli proje ile F4-E savaş uçaklarının uçuş ve görev planlama kabiliyeti artırıldı, yeni nesil sayısal haberleşme sistemi sayesinde etkin, kesintisiz ve güvenli haberleşme yeteneği kazandırıldı. F-4 savaş uçaklarını daha önce İsrail modernize etmişti. Bu proje ile Hava Kuvvetlerine kazandırılan uçaklara F-4 2020 adı verildi. Türk Hava Kuvvetleri ve ASELSAN’ın yerli imkânlarla modernize ettiği uçaklar da benzer özellikler kazandı.

Kaynak: DHA