Tse Başkanı: Yabancı Rakip Firmalar Pazarı Ele Geçirebilmek İçin Tse'yi Karalıyor
İstanbul Medeniyet Üniversitesi'ne, Kocaeli'nin Çayırova İlçesi'nde bulunan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Marmara Bölge Kordinatörlügü'nde düzenlenen törenle, İSO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi verildi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi'ne, Kocaeli'nin Çayırova İlçesi'nde bulunan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Marmara Bölge Kordinatörlügü'nde düzenlenen törenle, İSO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi verildi. TSE Başkanı Hulusi Şentürk burada yaptığı konuşmada, bazı yabancı firmaların Türkiye'deki temsilcilikleri eliyle pazara güçlü girebilmek, pazarı ele geçirebilmek için yürüttüğü faliyetlerde Türk Standartları Enstitüsü'nü karalayıcı iddia ve ithamlarda bulunduğunu öne sürdü.
TSE Hulusi Şentürk, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur'a İSO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesini verdi. Törende konuşan Şentürk, Türkiye'de belgelendirme ve pazar büyüklüğünün 1.5 milyar euro olduğunu ve yüzde 80'inin yurtdışına gittiğini belirterek şunları söyledi:
"Tek üzüldüğüm noktaw özellikle bazı yabancı firmaların, Türkiye'de mümessileri eliyle pazara güçlü girebilmek, pazarı ele geçirebilmek için yürüttüğü faliyetlerde Türk Standartları Enstitüsü'nü karalayıcı iddia ve ithamları kamuoyunda yer bulabiliyor ve bu bizi üzüyor. Bunun bir ekonomik savaş olduğunu görmemiz gerekiyor. TSE yetmez Türkiye'ye, TSE gibi bir kaç tane daha büyük kuruluşa ihtiyaç vardır. Eğer biz var olanları koruyamacaksak, sırf ticari pazarı ele geçirmek için yapılan iddia ve ithamlarla bu kurumları zedeleyip kariyerleriyle oynacaksak ülkemize zarar vermiş oluruz. Başta TSE ve bazı kuruluşlar, her sene milyarlaca euro'nun yurtdışına çıkmayıp, Türkiye'de kalmasının mücadelesini veren kuruluşlardır. Türkiye'de tüm kurum ve kuruluşların bu tür kuruluşlara destek vermesi gerekiyor."
TSE'NİN ULUSLARARASI SAYGINLIĞI
Türkiye'de milli kurumlara karşı bir yetersizlik algılaması oluştuğunu savunan Şentürk sözlerini şöyle sürdürdü:
"'Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür' diye ünlü bir atasözümüz var. Ülkemizde kendi milli kurumlarımıza karşı bir yetersizlik algılaması var. Avrupa Standartlar Teşkilatı, Avrupa Elektro Teknik Standratları'na, Avrupa Birliği üyesi olmadan üye olmayı başarabilen tek ülke Türkiyedir. Üç ay önce Brezilya'da Dünya Standartlar Teşkilatı'nın yönetim kurulu seçimleri vardı ve 10 aday ülke vardı. Biz de adaydık ve en çok oyu alarak biz seçildik. Ayrıca geçtiğimiz hafta İslam ülkeleri Standartlar Metroloji Merkezi'nin genel kurulu ve yönetim kurulu toplantısı vardı. Genel Sekreterlik seçiminde 4 ülke adaydı. Onlar uzlaşıp tüm adaylar Türkiye adına geri çekildi. TSE ittifakla genel sekreterliği aldı." - Gebzekocaeli