Türkiye İçin Kritik Gün, Merkez Bankası Faiz Kararını Verecek

Son Güncelleme:

Ekonomi çevrelerinde gözler bugün 14.00'da açıklanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararına çevrildi.

Siyasilerin yaklaşan seçim öncesi yüksek oranlı indirim taleplerine karşın enflasyonu işaret eden ve erken bir faiz indirimine gerek görmeyen Merkez'in bugün rutin PPK toplantısında politika faiziyle ilgili kararını açıklayacak. Uzmanları bir bölümü Merkezin ölçülü bir indirime gitmesini beklerken faiz politikasının değişmeyeceğini düşünenler de var.

'MERKEZ GÜNAH KEÇİSİ OLDU'

Faiz indirmi yapılmamasına hükümet tepki göstermişti. Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerekse hükümet üyeleri sık sık Merkez bankası başkanı Erdem Başçı'yı eleştirdi. Hükümetin ekonomi aklı olan iki isim Mehmet Şimşek ve Ali Babacan ise Başçı'dan yana tavır sergiledi.

UZMANLAR ENDİŞELİ

Uzmanlar ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve siyasetçilerin tek seferde yüksek oranlı faiz indirim isteği nedeniyle Merkez'in enflasyonun izin verdiğinden daha yüksek bir faiz indirimine gitme ihtimalinden endişe ediyorlar. Siyasilerin söylemleri her ne kadar son dönemde azalsa da piyasadaki endişe kısmen de olsa devam ediyor.

EKONOMİSTLER İNDİRİM BEKLİYOR

Buna göre ekonomistlerin büyük bir bölümü toplantı sonrası politika faizinde indirim bekliyor. Büyük çoğunluk indirimin 25bp ile 50 bp arasında yapılacağını düşünüyor.

DEĞİŞİKLİK BEKLEMEYEN DE VAR

Faizlerde değişiklik beklemeyen ve merkez bankasının faizleri aynı seviyede tutacağını düşünen ekonomistlerin sayısı da az değil.

İŞTE PİYASADA KONUŞULAN SENARYOLAR:

SADECE POLİTİKA FAİZİNİ İNDİRİRSE

Sadece politika faizinde 25 ya da 50 baz puanlık indirim yaparsa bazı analistler, piyasada kafa karışıklığının artacağı, faiz indirim sürecine yönelik anlamlı bir adım olmayacağı, kredi kanallarını açmayacağı, bu adımın Merkez Bankası'nın durumu açısından belirsizliği artıracağı yorumlarını yapıyor. Ancak bazı analistler ise bankaların maliyeti düşeceği için uzun vadeli kredilerde bir indirimin yolunu açabileceğini söylüyor.

POLİTİKA FAİZİ VE ÜST BANTTA ÖLÇÜLÜ İNDİRİM

Hem politika faizi hem de üst bantta 25 baz puanlık indirim yaparsa hala faiz indirim sürecinde olduğunun işaretini verecek. Hükümetin eleştirdiği kredi kanallarını bir miktar açmış olacak. Küresel likidite olumluysa faiz indireceğinin işareti verilecek. Ancak aynı zamanda riskleri de dikkate aldığını gösterecek. Analistler, aslında üst bantta indirim için Merkez Bankası'nın yeri olduğunu, içerdeki siyasi söylemler olmasaydı bu indirimin rahatlıkla kullanılabileceğini ancak üst bantta indirimin artık gevşeme olarak algılandığını dile getirdiler.

POLİTİKA FAİZİ VE ÜST BANTTA 50 BAZ PUAN İNDİRİM

Piyasa uzmanları şubat enflasyonunun çok olumlu gözükmediğini tahmin ediyorlar. Aslında 50+50 ya da 50+25'lik indirimin ölçülü indirim tanımına girdiğini ancak böyle bir kararda kurun sıçrayabileceği tahmin ediliyor. Eğer hem politika hem de üst bantta 50 baz puan indirim olursa enflasyondaki gıda ve enerjiye yönelik riskleri gözardı ettiğine yönelik bir işaret olarak da kabul edilebilecek.

POLİTİKA FAİZİ VE ÜST BANTTA 75 BAZ PUAN İNDİRİM

Bu ihtimal piyasada pek düşünülmek istenmeyen bir senaryo. Merkez Bankası'nın duruşuyla bağdaşmayacağı belirtiliyor. Eğer bu karar alınırsa açıklamaya bakılacak. Eğer bir kereye mahsus bu indirimin yapıldığı söylenirse etkisinin sınırlı olabileceği ifade ediliyor.

HİÇBİR ŞEY YAPMAZSA

Hiçbir şey yapmaması sürpriz olacak. Bu durumda enflasyon ve kur riskine daha duyarlı olduğunu gösterecek.

NEDEN İNDİRİM İSTENİYOR

Merkez Bankası'nın faizleri politika faizi ve koridor üzerinden yönlendiriyor. Ocak ayında politika faizini yüzde 8.25'den 7.75'e indirdi. Bu karar eleştirildi çünkü politika faizinde yapılan indirim tüketici ve ticari kredilerdeki faizlerin düşmesini aynı oranda etkilemiyor. Politika faizindeki indirim tüketici ve ticari kredilerin faiz oranlarını aynı oranda düşürmüyor. Kredi faizlerinin inmesi için marjinal fonlama oranı olan yani üst bant olan yüzde 11.25'in inmesi gerekiyor. Bankalar tüketici ve şirketlere kredi verirken en kötü senaryoyu dikkate alıyor. Piyasalarda yaşanan dalgalanmalarda yani kötü günlerde bankalar yüzde 11.25 faiz oranı ile karşı karşıya kalıyorlar. Bunun için de yüzde 11.25'lik faizin inmesi ile kredi faizlerinde bir düşüş gündeme gelebilecek.

Kaynak: Haberler.Com