Yerli Otomobil İçin Servet Ödendi

Son Güncelleme:

'Yerli otomobil' olarak lanse edilen Cadillac BLS'nin üretim hakları için Saab şirketine 100 milyon lira ödendiği ortaya çıktı. Şirket bu parayla iflas etmekten kurtuldu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, salı günü büyük bir şovla 'yerli otomobil' adını verdiği bir aracın görsellerini kamuoyu ile paylaştı. Ancak 'yerli otomobil' olarak lanse edilen aracın 'yerli' olmadığı kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Amerikalı otomotiv devi Cadillac'ın 10 sene önce ürettiği BLS modelini birebir kopyalayan ve 'yerli oto' diyerek halka yutturmaya çalışan Bakanlık ve TÜBİTAK'ın bu seçim şovu için yurtdışına milyonlarca dolar ödediği ortaya çıktı.

100 MİLYON LİRA ÖDENDİ

'Yerli otomobil' için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tam 100 milyon lira ödedi. Bakanlık bu ödeme karşılığında Cadillac BLS'nin tasarım, motor ve şanzımanını kullanma hakkını elde etti. Her şeyi yurtdışından ithal edilen aracın ne kadar 'yerli' olduğu ise tartışmalı. Bakanlık ve TÜBİTAK'ın 2019'da üretimine başlanacak bir aracı seçime 20 gün kala 'yerli otomobil' olarak takdim etmesi ise 'seçim şovu' olarak yorumlandı.

BU PARA NEREDEN?

Öte yandan Cadillac BLS'nin üretim hakları iflas ilan eden İsveçli Saab bünyesindeki NEVS şirketinin elinde bulunuyor. Şirket, 9 Eylül 2015'te resmi internet sitesinden 106 alacaklıya ödeme yapacağını ve bu ödemelerin ardından borçların tamamen kapattığını ilan etti. Açıklamada tüm ödemelerin alacaklıların banka hesaplarına 14 Ekim 2015 tarihine kadar geçeceği de ifade edildi. Hatırlanacağı üzere, 'yerli otomobil' 13 Ekim'de basına tanıtılmıştı.

ŞİRKET BORÇLARINDAN KURTLDU

Şirketin piyasaya 27 milyon dolar (80 milyon TL) borcu bulunuyordu. Şirketin ödemeyi TÜBİTAK'tan gelen parayla yaptığı anlaşılıyor. Zira NEVS şirketi ile TÜBİTAK arasındaki sözleşme Mayıs 2015'te yapıldı. Şirket otomobil üretimi için gereken teknik bilgileri 15 Temmuz 2015'te bir hard disk içinde Türk makamlarına teslim etti. Ayrıca dört tane prototip üreterek bunu Türkiye'ye gönderdi.

JET FADIL MODELİ Mİ?

Benzer bir şovu 1999 yılında Jet-Pa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz yapmıştı. Malezyalı Proton şirketiyle Türkiye'nin ilk yerli otomobil 'İmza'yı üreteceğini iddia eden Akgündüz, Jet-Pa yatırımcılarından milyonlarca dolar topladı. Sadece reklam kampanyası için 20 milyon dolar harcayan Akgündüz, 'İmza' Projesi için 200 milyon dolar harcadığını ileri sürmüştü. Akgündüz, "400 milyon dolar daha toplayabilseydim fabrikayı kurup, seri üretime başlayacaktım" iddiasında bulunmuştu. (Kaynak:T24)