Yunanistan'daki Referandum Sonrası Avrupa'dan İlk Tepkiler

Son Güncelleme:

Sandıktan çıkan yüzde 61,35 'hayır'ın ardından ülkede gece boyunca kutlamalar vardı. Peki halk aslında nelere hayır dedi ve çıkan sonucu Avrupa nasıl karşıladı?

Ekonomik krizin reçetesi olarak görülen kemer sıkma önlemleri için sandık başına giden Yunanistan'da halk "hayır" dedi. Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre halkın kararı, yüzde 61,35 hayır, yüzde 38,65 evet olarak yansıdı. Bu sonuçla "hayır"cılar, Sintegma Meydanı başta olmak üzere başkenti Atina'nın çeşitli yerlerinde kutlama yaptı.

YUNAN HALKI NELERE HAYIR DEDİ?

* Pire ve Selanik limanları başta olmak üzere özelleştirmelere,

* KDV'nin yüzde 13'ten 23'e çıkarılmasına,

* Elektrik zammına, Yunan adalarının vergi avantajının kaldırılmasına,

* 882 euro olan ortalama emekli maaşlarında yüzde 6'lık kesintiye,

* Memur maaşlarında yüzde 2'lik kesintiye dün sandık başına giden halk 'hayır' dedi.

AVRUPA'DAN İLK TEPKİLER

Yunan halkının "hayır" kararı sonrası Avrupa'da yaşanan gelişmeler ve gelen ilk tepkiler de şöyle:

* Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, euro bölgesi liderlerini, Yunanistan'ı görüşmek üzere salı günü zirveye çağırdı.

* Avrupa Komisyonu Başkanı Jan Klod Yunker, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve euro grubu başkanıyla telekonferans yönetimiyle bir görüşme gerçekleştirecek.

* Euro bölgesi maliye bakanları, bu hafta içinde Yunanistan'ı ele almak üzere bir araya gelecek.

MERKEL VE HOLLANDE BİR ARAYA GELECEK

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Holland, bundan sonra Yunanistan'la ilgili atılacak ortak adımları ele almak üzere bugün Paris'te görüşecek.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Şulz: "Yunan halkının tercihine saygı gösterilmesi gerekir. Bu durumda Yunan banklarının salı günü açılması zor ve tehlikeli."

Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel: "Bundan sonra Yunanistan'la nasıl müzakere yürütüleceğini tahmin etmek güçleşti. Çipras hükümeti, Yunanistan'ı umutsuzluk ve terkedilişe sürükledi."

Fransa'nın aşırı sağcı ulusal cephe lideri Marine Le Pen, referandum sonucunu Avrupa Birliği oligarşisine karşı zafer olarak tanımladı. Euronun ülkelerin egemenliğini ellerinden alan bir para birimi olduğunu savunan Le Pen, Yunan halkının referandumda "hayır" diyerek egemenliklerini geri kazandıklarını belirtti.

İngiltere'de Avrupa Birliği karşıtı Bağımsızlık Partisi'nin lideri Nigel Farage da, "Avrupa projesi artık ölüyor." dedi.

MALİYE BAKANI'NDAN ŞOK İSTİFA

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, bakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Varufakis, kendi özel blog sitesinde İngilizce olarak "Artık bakan değil" başlığı altında yayınladığı açıklamasında, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın müzakerelerde elini güçlendirmek için bakanlık görevinden ayrılma kararı aldığını belirtti.

Açıklamasında, Yunanistan'da dün yapılan referandum sonuçlarının açıklanmasının ardından kendisine, Eurogroup'un ve diğer ortakların müzakerelerde kendisini görmek istemediği, başbakanın da böyle bir durumun anlaşma sağlanmasına belki yardımcı olacağını değerlendirdiği şeklinde haberler iletildiğini belirten Varufakis, "Bu nedenle Maliye Bakanlığı'ndan ayrılıyorum. Aleksis Çipras'ın, Yunan halkının referandum aracığıyla bize sunduğu sermayeyi kendisinin arzu ettiği şekilde değerlendirmesine elimden geldiğince yardımcı olmak benim görevimdir." ifadelerini kullandı.

Varufakis, tüm demokratik kazanımların bir bedeli olduğunu belirterek, Yunan hükümetinin kreditörlerin ültimatomunu reddetmesinin de büyük bir maliyeti olduğunu kaydetti.