Doğa Koleji öğrencileri CERN, Nepal, Hindistan ve Kenya'dan sonra şimdi de Amazonlar'ı keşfetti. Doğa Koleji ve İstanbul Üniversitesi işbirliğinde oluşturulan Çocuk Üniversitesi tarafından düzenlenen Amazonlar seyahati 22- 28 Şubat 2012 tarihleri arasında gerçekleşti. Çocuklar, dünyanın akciğerleri sayılan Amazon ormanlarını inceleme fırsatı bulurken, on binlerce yıl öncesinin yaşam biçimini koruyan kabilelerle tanıştı, Latin Amerika'nın en büyük ekonomilerinden birisi olan Brezilya'yı daha yakından tanıdılar.
Doğayla barışık, yerinde öğrenen, dünyaya entegre ve kendine güvenen bireyler yetiştirmeyi hedefleyen Doğa Koleji'nin öğrencileri, CERN, Nepal & Hindistan ve Kenya'dan sonra şimdi de Amazonlar'ı keşfettiler. Doğa Koleji ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile oluşturulan Çocuk Üniversitesi Genç Kaşifler programı kapsamında düzenlenen gezi 22-28 Şubat 2012 tarihleri arasında gerçekleşti.
Seslerin ve Renklerin Ülkesi; Brezilya
Doğa Koleji'nin genç kaşifleri bu seyahatte, on binlerce yıl öncesinin yaşam biçimiyle hayatını sürdüren kabilelerle tanıştılar, dünyanın en büyük nehrini gördüler, dünyanın akciğerleri sayılan Amazon ormanlarını inceleme fırsatı buldular. Bu heyecan dolu kültür ve doğal yaşam gezisine katılan genç kaşifler, yükselen trendiyle Latin Amerika'nın en büyük ekonomilerinden biri haline gelen Brezilya'yı da daha yakından tanıdılar.
CERN'den Amazonlar'a…
Doğa Koleji işbirliği ile kurulan İstanbul Üniversitesi'nin Çocuk Üniversitesi Genç Kaşifleri, daha önce gerçekleşen Cenevre-Cern deneyinin ardından Hindistan-Nepal'de belgesel çekmişler ve daha sonra Kenya'nın vahşi doğasında safari yapmışlardı. Doğa Koleji'nin Genç Kaşifleri bu kez de, "dünyanın akciğerleri" olan Amazon Ormanları'nda macera dolu bir hafta geçirdiler.
Amazonlar ve Brezilya Gezisine Katılan Öğrencilerin Görüşleri
Ezgi Simay Karabulut (12 Yaşında Beykoz Doğa Koleji Öğrencisi); Daha önce İstanbul Üniversitesi'nde öğrendiğimiz pek çok bilgiyi bu gezi ile pekiştirdik. Buranın iklimi, tabiatı ve kültürü diğer ülkelerden çok farklıydı. Her şeyden önce çok renkli bir ülke… Timsahlarla tanışmak ve Amazon Nehri'nde yüzmek çok keyifliydi. İnsanların vahşi yaşama uyumu da çok güzel. Doğaya, bitkilere ve hayvanlara hiç zarar vermeden gündelik yaşamlarına devam ediyorlar.
Hakan Çorbacıoğlu (12 Yaşında/ Üsküdar Doğa Koleji Öğrencisi): Arkadaşlarımla Amazonlar'da çok keyifli bir hafta geçirdim. Yerel bir kabile ile bir gün geçirdik ve Amazonlarda gezdik. Kayman timsahı ve kauçuk ağacını tanıdık. Öğretmenimiz ve rehberimiz bize kauçuk ağacı ile ilgili ilginç bilgiler verdi. Amazonlarda Sıtma, Difteri ve Bengay ilaçlarının ağaçlarını gördüm. Yapraklarının tadına baktım.
Yusuf Gazanker (12 Yaşında Beykoz Doğa Koleji Öğrencisi): Amazonlarda dünyanın en yüksek protein değeri olan cevizini yedim. Timsahlarla ve piranalarla karşılaştım. Bu sayede bu vahşi hayvanlara karşı olan korkumu yendim. Hatta bir timsaha dokunarak onu sevdim. Pek çok ilacın hammaddesinin burada yetiştiğini öğrendim.
Muaz Gündoğdu (14 Yaşında Bostancı Doğa Koleji Öğrencisi): Amazonları keşfetmek çok farklı bir deneyimdi. Hayatımda hiç böyle bir şey yaşamamıştım. Brezilya'da keşfedilen Kauçuk ağacını inceledim. Aldığım kauçuk tohumlarını Beykoz Doğa Koleji'ndeki tarım alanlarımıza ekeceğim. Burada yetişip yetişmeyeceğini denemek istiyorum.
Geziye ünlü gazeteci ve kaşif Coşkun Aral da katıldı
Çocuk Üniversitesi'nin Genç Kaşifler Programı için seçilen öğrencilerin katıldığı 'yerinde öğrenim' turuna aynı zamanda ünlü gazeteci ve kaşif Coşkun Aral da katılarak çocukların heyecanına ortak oldu. Flora ve faunasındaki inanılmaz biyo çeşitliliği ve çok sayıda canlı türünü barındıran Amazon ormanlarında öğrenciler bir çok bitki ve hayvan türünü yakından inceleme fırsatı elde ettiler, Rio Negro'da yüzen Genç Kaşifler aniden başlayan yağmur sonrasında kendilerini bekleyen kanolarının batmasıyla bir adada saatlerce mahsur kaldılar. Dünyanın en büyük nehrini görmek, dünyanın en etkileyici doğal alanlarından Amazon ormanlarını incelemek için bir araya gelen öğrencilerin ilgisini seyahat sırasında en çok çeken bitki ise Kauçuk ağacı oldu. - 1736 yılında Güney Amerika'daki gezisi sırasında kauçuk ağacını bulup Avrupa'ya getiren Fransız bilim adamı Charles Marie de La Condamine, bu gezi esnasında bu ağaçtan silgi üretebileceğinden habersizdi. Seyahat esnasında bol bol fotoğraf çeken Genç Kaşifler bu fotoğraflardan oluşan bir serginin hazırlığına başladılar bile.
Geleceğin bilim adamları nasıl yetişir?
Ülkemizin iki saygın eğitim kurumu Doğa Koleji ve Türkiye'nin ilk akademik yaz okulunu başarıyla uyguladıktan sonra akademik ve stratejik işbirliği yapma kararı alarak geleceğin bilim adamlarını ve aydınlık nesillerini yetiştirmek için kolları sıvadı. İstanbul Üniversitesi, akademik kadrosuyla Doğa Koleji öğrencilerine uygulamalı ve teorik olarak destek olurken, öğrenci kulüp faaliyetlerine ve yurtdışı gezilerine katılıyor. Bu işbirliğiyle organize edilen "Çocuk Üniversitesi" kapsamında ise öğrenciler, zooloji, bitkiler, matematik ve sayıların dünyasını keşfediyor, İstanbul Üniversitesi'nin akademik ortamlarında genetik, astronomi, kriptoloji, nano teknoloji, uluslararası siyaset gibi pek çok bilimsel ve kültürel konuyu öğreniyorlar. Yaşları 13-16 arasında olan bu öğrencilerin hepsi, bir bilim dalında çok özel bir yeteneğe sahip. İstanbul Üniversitesi ve Doğa Koleji, her sene Genç Kaşifler Programı için Türkiye genelinde seçmeler düzenleyerek felsefe, tarih, matematik, biyoloji gibi alanlarda ileri düzeyde bilgi sahibi olan bu öğrencileri tespit ediyor. Seçimlerin ardından öğrenciler, öğretim üyeleri tarafından sıkı bir eğitim sürecine sokuluyorlar. Eğitimler bazen üniversitede bazen de CERN, Hindistan, Kenya ve Amazonlar gibi dünyanın ilginç bölgelerinde gerçekleştiriliyor.
Son Dakika › Basın Bültenleri › Doğa Koleji'nin Genç Kaşifleri Amazonlar'ı Keşfetti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?