Almanya Başbakanı Merkel Çin'de - Son Dakika
Dünya

Almanya Başbakanı Merkel Çin'de

Almanya Başbakanı Merkel Çin\'de

Almanya Başbakanı Angela Merkel, hem ülkesine hem de Avro Bölgesi'ne yatırımları artırmak için Çin'e geldi.

30.08.2012 14:41

Almanya Başbakanı Angela Merkel, hem ülkesine hem de Avro Bölgesi'ne yatırımları artırmak için Çin'e geldi. Merkel'in ziyareti sırasında, Çin Almanya'ya 3,5 milyar dolar tutarında Airbus siparişi verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki günlük resmi Çin ziyaretine bugün başladı. Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun daveti üzerine Pekin'e gelen Merkel, aynı zamanda Çinli mevkidaşıyla Çin-Almanya Hükümetlerarası İstişare Toplantılarına başkanlık etti.

Toplantıların ardından iki ülke, farkı alanlarda çok sayıda ticaret anlaşmasına imza attı. Anlaşmalar arasında en dikkat çekeni ise, Çin'in Almanya'dan yaptığı 3,5 milyar dolar tutarındaki 50 adet Airbus siparişi oldu.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, konuşmasında iki ülke ortaklığına güvenini vurgularken, ikili ilişkilerin geleceğine dikkat çekti. Wen, Çin ve Almanya'nın uluslararası finans krizi ve Avrupa borç krizi karşısında uluslararası toplumun güvenini artırmak için çaba sarf etmesi gerektiğini dile getirdi.

Çin Başbakanı, Merkel'le buluşmasının ardından, Avro Bölgesi'nin geleceği konusundaki güveninin yükseldiğini ifade etti. Merkel ise Wen Jiabao ile görüşmesinde, Avro Bölgesi'nin, tek para biriminin istikrarını koruma konusunda kesin bir siyasi irade sahibi olduğunu vurguladı.

AB, Çin'in ABD'den sonraki en büyük ihracat pazarı. Avrupa'da süren ekonomik sıkıntılar, bu yüzden Çin ekonomisini de doğrudan ilgilendiriyor. Merkel, Çin'i göreve geldiği 2005'ten beri altıncı, bu yıl ise ikinci kez ziyaret ediyor.

Alman Başbakan, ülkesi için yaptığı ticari anlaşmaların yanı sıra, Avro Bölgesi'ne daha çok yatırım konusunda Çinli liderleri ikna etmeden ülkesine dönmek istemiyor.

Çin ile Almanya arasındaki ikili ticaret hacmi, 2011'de önceki yıla göre yüzde 18,9 artmış ve 169 milyar dolara yükselmişti. - PEKİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Almanya Başbakanı Merkel Çin'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement