AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean Maurice Ripert'i kabul etti. Bağış, kabulde Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'ye, Fransa'nın önemli düşünürlerinden Jean Jacgues Rousseau'nun bir sözünü hatırlattı.
Bağış, kabulde yaptığı açıklamada, 17 Mayıs'ta AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin Ankara'ya geleceğini ve Komisyon'la yeni başlatılan pozitif bir gündem sürecine dair açılış toplantısını yapacaklarını hatırlatarak, Ripert ile bu konuyu ele almak üzere bir araya geldiklerini kaydetti. Açılıştan sonra Füle ile pozitif gündemin 8 ana başlığından biri olan "Adalet ve Yargı Reformu" konularını tartışmak üzere Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i ziyaret edeceklerini belirten Bağış, Adalet Bakanlığı'nın alanına giren 23 ve 24. fasıllara ilişkin çalışma gruplarının aktivasyonunu başlatacaklarını ifade etti.
Bakan Bağış, 9 Mayıs'ın da Avrupa Günü olarak kutlanacağını ve bir dizi etkinlik planlandığını, görüşmede bu konuyu da ele alacaklarını söyleyerek,
"Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz her zamanki kararlılıkta devam ediyor" dedi.
Ripert de Bakan Bağış'ın kendini kabul etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 9 Mayıs Avrupa Günü'nü hep beraber, gençler ve çocuklarla kutlayacak olmaktan dolayı çok memnun olduklarını da kaydetti. Türk ve Avrupa gençliğinin aynı geleceği paylaşması umudunu da dile getiren Ripert, Füle'nin ziyaretinin de çok önemli olduğunu bildirdi.
-Sarkozy'ye yanıt-
Bakan Bağış, Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışan Nicholas Sarkozy'nin seçmenlere yazdığı son mektubunda "Türkiye'nin AB'ye girme kabiliyetine sahip olmadığını" dile getirdiğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
"Türkiye'nin neye kabiliyeti olduğu rakamlarla ortadadır. Sayın Sarkozy önce kendi yönetmeye çalıştığı Fransız ekonomisinin rakamları ile Türk ekonomisinin rakamlarını bir değerlendirsin."
Türkiye'nin son 6 yıldır Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğuna dikkati çeken Bağış, Türkiye'deki üretim artışlarının da önemli oranda olduğunu bildirdi. Bağış, bütün AB ülkelerini ziyaret ettiğini anımsatarak, şöyle konuştu:
"Çok şükür Türkiye kabiliyet açısından da, yeterlilik açısından da birçok AB üyesinin önündedir. Ama Sayın Sarkozy'ye Fransa'nın önemli düşünürlerinden Jean Jacgues Rousseau'nun bir sözünü hatırlatmak isterim: Kabiliyet yükselmek içindir, alçalmak için değil. Sayın Sarkozy kendi 4 yıllık geçmişini değerlendirirken bu söz kapsamında değerlendirme yapmasında fayda olacaktır. Fransız seçmeni de zaten kendi kararını kendisi verecektir, biz Fransız halkının tercihlerine her halükarda saygı duyarız."
Füle'nin ziyareti sırasında vize muafiyeti ile ilgili bir gelişme olup olmayacağının sorulmasına karşılık da Bağış, bu konunun Füle ile değil, AB üyesi 27 ülkenin ortak vereceği bir kararla alakalı olduğunu belirterek, "Anladığım kadarıyla şu anda siyasi karar alabilecek bir ortam henüz yok. En azından bu toplantıda olmadı. Ama bir sonraki toplantıda bu konuyu yeniden gündeme alacaklarına dair sinyaller alıyoruz. Herhalde Avrupa'da da herkes Fransa'daki seçimlerin sonuçlanmasını bekliyor" dedi.
Bakan Bağış, ortak çalışma gruplarının pozitif gündeme etkisi ile ilgili soru üzerine de bu grupların Türkiye'nin AB standartlarına yükselmesi için atması gereken adımların belirlenmesi, resmen iletilmeyen açılış kriterlerinin en azından saptanması ve Türkiye'nin attığı reform adımlarının AB tarafından da tescil edilerek ilerde yayımlanacak İlerleme Raporları'na doğru yansıması açısından önemli bir iletişim platformu olacağını bildirdi.
- ANKARA
Son Dakika › Dünya › Bağış'ın Ripert'i Kabul Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?